A listán olyan filmeket gyűjtöttem össze, amelyekben zűrös tinédzserek keresik a megoldást problémáikra vagy csupán csak fel akarják hívni magukra a figyelmet. Ám megoldások helyett tragédia és meg nem értés lesz a sorsuk, amelyet ki-ki a maga módján próbál feledtetni. Lázadás, alkohol, drog és prostitúció: ezek a filmek tizenévesekről szólnak, de nem feltétlenül tizenéveseknek.

#25

77 Könnyű nőcske  (2010)

(36) (12)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Olive nem túl népszerű az iskolában, de egy véletlen félreértés, és egy gyorsan terjedő pletyka miatt a figyelem középpontjába kerül. A pletyka szerint ugyanis szexuális... több»

A tizenéves Olive megunja, hogy állandó hamis pletykák céltáblájává válik és úgy dönt szembemenve az igazságtalanságokkal valósággá teszi azokat. Legalábbis látszólag. Elkezd pénzért mindenféle szolgáltatásokat nyújtni azoknak, akik népszerűségüket csábítással akarják növelni. Egy modern kori Skarlát-betű történet fiatalokról.
#24

55 Kismadarak  (2011)

(2)

dráma

A tizenöt éves Lily és barátnője, Alison a kaliforniai Salton-tó melletti lepusztult településen él. Ami egykoron a gazdagok és hírességek paradicsoma volt, mára majdnem... több»

Lily és Alison az egykor szebb időket megélő kaliforniai kisvárosban élnek, ahonnan menthetetlenül szeretnének elszabadulni. Ennek érdekében bármit megtennének, főként a lázadó Lily, aki még attól sem riad el, hogy ismeretlen férfiakkal vonuljon félre, hogy pénzt keressen.
#23

80 Őrült és gyönyörű  (2001)

(3) (2)

dráma | romantikus

Disney+

A Pacific Palisades Gimnáziumban egy szegény latino  beleszeret egy jómódú környékről származó problémás lányba. több»

A tizenhét éves Nicole nem könnyű eset, szülei nemtörődömsége és makacssága miatt önpusztításba kezd. Sorsát már-már sikerülne teljesen megpecsételnie, amikor felbukkan életében a szerelem, Carlos személyében, akinek sikerül megnyugtatnia a lázadó tinédzser lányt.
#22

71 Átnevelő tábor  (2008)

(4)

dráma | krimi | thriller

Norman Hail sajátos módszert fejlesztett ki a nehezen kezelhető gyerekek nevelésére. A szülők nem sejtik, hogy a paradicsomi szigeten lévő javító-nevelő tábor nem sokban... több»

Arra is van példa, hogy valaki megoldást próbál kínálni a bajos gyerekekre. A gond ott kezdődik, hogy ez már nem egy tábor, hanem inkább börtön. Egy ilyen helyre kerül Sophie is, akinek meggyűlik a baja a mostohaapjával, s mit tudunk tenni egy fiatal lánnyal, ha nem engedelmeskedik? A filmből kiderül.
#21

80 Kölykök  (1995)

(2) (3)

dráma

Egy nap a szexuálisan aktív, kabítószereket próbáló New Yorki tinédzserek életében az AIDS csúcs időszakában a 90-es években. több»

Larry Clark egyik kedvenc témájának tekinthetjük az unatkozó, perspektíva nélküli tinédzserek témáját. A Ken Parkb is hasonlóból indul ki, de az ezt megelőző Kölykök talán még jobban mellbe vág. A new yorki tizenévesek fölött nincs semmiféle felügyelet, nincsenek kilátásaik, s ebből igen komoly problémák (pl. HIV-fertőzés) születnek.
#20

dráma

Egy elvált anya egyedül neveli két lányát. Mindezzel nem is volna semmi gond, de egy nap kiderül, hogy kamasz lánya nem csupán iszik, de drogozik is. Az anya volt férje... több»

Az elvált szülők gyermekeként felnövő tizenéves Augusta úgy próbálja magára felhívni a figyelmet, hogy iszik, drogozik és nem törődik senkivel és semmivel. Édesanyja próbálja kirántani a gödörből, ám elkeseredésében nem lát más kiutat, csak hogy egy problémás tiniknek kialakított túlélő táborba küldi a lányát.
#19

82 Nulladik óra  (1985)

(21) (28)

dráma | vígjáték

Öt különc középiskolai diák rossz magaviseletéért járó büntetését tölti szombaton reggeltől a suli könyvtárában. Úgy tűnik, semmi közös nincs bennük, mindegyik utálja... több»

A középiskola öt legproblémásabb diákja az elzáráson találkozik össze és egy igen különc társaságot alkotnak az iskola könyvtárában. A punk, az üres agyú sportoló, az elkényesztetett úri lány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és a csodagyerek az együtt töltött órák alatt rádöbbennek, hogy sok bennük a közös vonás és sok a közös probléma, amelyre próbálnak közösen megoldást találni.
#18

76 Az élet habzsolva jó  (2013)

(36) (7)

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

Sutter a mának él. A népszerű gimis srác sokat iszik, sokat bulizik, és nincsenek tervei a jövőre nézve. Azaz, jó úton van afelé, hogy alkoholista lesz belőle. Miután a... több»

Sutter sosem gondol a holnapra, azt vallja az élet habzsolva jó, nem is vesz komolyan semmit, csupán a bulikban és az alkoholban leli örömét. Egészen addig, amíg barátnője el nem hagyja és össze nem hozza a sors Aimee-vel, aki nemcsak megmenti a fiút, hanem segít átlendülni a fiúnak az örökké nyomasztó témán, nevezetesen, hogy az apja elhagyta őt és édesanyját.
#17

68 Császárok klubja  (2002)

(3) (1)

dráma

William Hundert a görög-római történelem professzora egy előkelő iskolában. Elveihez hű, szenvedélyes és nagyszerű tanár, aki generációk számára nyújtott az élethez... több»

William egy jómódű fiúiskolában tanítja ókori görög történelemre a gazdag családból származó tizenéveseket. Azt gondolja jól végzi a munkáját, míg meg nem jelenik az osztályában a zűrös fiú, Sedgewick Bell, aki kifog addigi, jól bevált tanítási módszerein.
#16

78 Oltári fiúk  (2002)

(1)

dráma | vígjáték

Minden, ami a képzelet világában él, megtestesül a valóságban. Vagy a valóság a képzelet része? Ez Francis életének egyik nagy kérdése. Francisnek van egy barátja, Tim. A... több»

A 14 éves fiúk egy apácáktól hemzsegő gimnáziumba járnak, akik kegyetlenül gátat szabnak mindenféle élvezetnek és fantáziálásnak. Francis azonban megtalálja az örömét képregényrajzaiban, amelyekben ő és barátai ádáz harcokat folytatnak örök ellenségeikkel, az apácákkal. Legjobb barátját, Tim-et azonban továbbra is fűti a kalandvágy, ami végül tragédiába torkollik.
#15

85 Pillangó-hatás  (2004)

(65) (14)

dráma | sci-fi | thriller

TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

A pillangó-hatás elméletének lényege, hogy világunkban térben és időben minden mindennel összefügg – legapróbb cselekedeteink alapjaiban változtat(hat)ják meg a jövőt.... több»

Evan egy különleges kórban szenved, amely áldás is lehetne: meg tudja változtatni a múltat. Ám minden próbálkozása ellenére, ahányszor csak beleavatkozik a történésekbe és próbálja rendbe hozni a múltbéli bűneit, saját vagy szerettei sorsa menthetetlenné válik.
#14

78 Juno  (2007)

(32) (15)

dráma | vígjáték

HBO Max

Juno (Elliot Page) egy helyes, okos tinilány, aki egy túl jól sikerült randi után azzal szembesül, hogy teherbe esett Bleekertől (Michael Cera). Juno barátnője segítségével... több»

Juno még csak próbálgatja a tinédzser-kori szerelmet, ám első szexuális együttléte során teherbe esik. Miután eldönti, hogy megszüli a babát mindent megtesz azért, hogy megtalálja a kicsi számára a megfelelő családot.
#13

76 Észvesztő  (1999)

(15) (12)

dráma | életrajzi

Susanna (Winona Ryder), akinek a hatvanas évek végi Amerikában kell átvészelnie a kamaszkort, egyre nehezebben birkózik meg a modern világ által támasztott kihívásokkal. Végül... több»

A tizenhét éves Susanna lelki problémái miatt kerül a Claymoore kórházba, ahol pszichológiailag instabil fiatalok bíznak a gyógyulásban. A barátságtalan hely azonban nemhogy segítene rajtuk, inkább még betegebbé teszi őket, amely akkor válik egyértelművé, amikor egyikük kikerülve az intézetből, öngyilkos lesz. Susanna itt ismerkedik meg Lisa-val, aki eszeveszett kalandokba és balhékba sodorja őt.
#12

90 Amerikai szépség  (1999)

(75) (13)

dráma | szatíra

SkyShowtime

Adott egy átlagos, középkorú, unalmas munkát űző és unalmas életet élő amerikai családapa, Lester Burnham (Kevin Spacey), aki az ég egy adta világon semmire sem vágyik.... több»

Bár az Amerikai szépségben a felnőttek (Kevin Spacey és Anette Bening) alakítása is lenyűgöző, ugyanezt elmondhatjuk a tinédzserekről, egész pontosan Mena Suvariról és Wes Bentleyről. Előbbi a fiatal csábító, utóbbi pedig a rejtélyes kukkoló, így mindkettőnek megvan a maga nem mindennapi stiklije, amelyből aztán egy nem mindennapi lezárás kerekedik.
#11

81 Kegyetlen játékok  (1999)

(25) (12)

dráma | romantikus

Kathryn (Sarah Michelle Gellar) és mostohabátyja, Sebastian (Ryan Phillippe) az unatkozó és gazdag elit tökéletes testvérpárja. Szórakoztatásul mindenféle ördögi játékot... több»

A milliomos családban felnövő Sebastian-nak mindent megkap, amit csak szeretne: pénzt, nőt, drogokat. Csupán egyetlen dolog nem lehet az övé, gonosz és törekvő mostohatestvére, Kathryn, aki kegyetlen játékba csalja a fiút, amelyben naiv és jóhiszemű lányokat próbálnak szexuális kalandokra kényszeríteni. Mindezt még élvezi is, amíg meg nem jelenik a szüzességét tartogató Annette, akire Kathryn riválisként tekint és egy piszkos fogadást köt Sebastian-nal.
#10

89 Mechanikus narancs  (1971)

(17) (26)

dráma | krimi | politikai | sci-fi | szatíra

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

Rengeteg dolog jelenik meg ebben a filmben, de a kiindulópont mégiscsak az, hogy Alex és társai egy igen erőszakos bagázst alkotnak, amelyek nem válogatnak az eszközeikkel (emlékszünk az átértelmezett Singing in the Rainre). Ebben a filmben viszont már az is megjelenik, hogy a hatalom milyen módon próbál úrrá lenni egy ilyen szubkultúrán.
#9

76 A gyűlölet  (1995)

(12) (9)

dráma | krimi

A film három fiatal fiú történetét követi nyomon, akik egy francia külvárosi gettóban tengetik életüket bevándorlókként. Vinz (Vincent Cassel) zsidó, Said (Saïd Taghmaoui)... több»

Három srác Párizs külvárosában. Három francia, akik tulajdonképpen nem is franciák: egy zsidó (Vinz), egy fekete (Hubert) és egy arab (Said). Ők dühösek, és a környezetük is dühös rájuk. Aztán előkerül egy pisztoly, ami előbb-utóbb el fog sülni. Egy ilyen környezetben, ami tele van gyűlölettel. Az meg a ráadás, hogy Mathieu Kassovitz látnoki erővel jósolta meg a párizsi lázadásokat, jó tíz évvel korábban.
#8

72 Az internetes zaklató  (2015)

(17) (6)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Az angol fiatalok 69% -a tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást. A legsúlyosabb estetek a webcam hackek, amikor öngyilkosságba hajszolják az áldozatot. A tizenéves... több»

A zaklató zaklatóvá válik. A tinédzser lány az interneten éli életét, ahol az anonimitás álarcába bújva kínozza és megalázza kortársait. Ám egyik nap ő válik egy anonim zaklató céltáblájává, ami által rádöbben, hogy nem élhet így tovább.
#7

72 Fehér leander  (2002)

(4)

dráma

A Fehér Leander című film főhőse Astrid, aki Kaliforniában él édesanyjával, a szabados életű költőnővel, Ingriddel. Életük fordulatot vesz, amikor belép a családi idillbe a... több»

Astrid egyik családból a másikba kerül, miután vér szerinti anyja megmérgezi szeretőjét és börtönbe kerül. A tizenéves lány tragédiák sokaságába csöppen: szerető nevelő anyja öngyilkos lesz, nevelőapja molesztálja, nevelőintézetbe kerül, ahonnan mindenképpen menekülni akar. Ekkor kerül egy orosz nőhöz, aki prostituáltakat futtat.
#6

dráma

A magának való gimnazista, Charlie magányosan tölti napjait. Legjobb barátja öngyilkossága után nem sikerül beilleszkednie kortársai közé, és csaldájával sem jön ki. Egy nap... több»

Charlie, a különc fiú a maga módján próbálja éli gimnazista éveit nem kevésbé különc barátaival körülvéve. Szerelmes lesz a vadóc lányba, Sam-be, Rocky Horror Picture show előadásokra jár, közben pedig egy ismeretlen "barátnak" írja meg búját-baját. A fiú sosem értette miért reagál a hétköznapi történésekre egy kicsit másképp, mint kortársai, mígnem rá nem jön, hogy egy különös gyermekkori családi tragédia áldozatává vált.
#5

91 Isten városa  (2002)

(47) (21)

dráma | krimi

Netflix

Isten városa Rio de Janeiro legkeményebb és legszegényebb városnegyede, ahol mindennaposak a gyilkosságok, rablások, összetűzések és bandaháborúk. A szálakat javarészt a drog... több»

A favellákban van gond. Nem is kicsi! De csodálkozunk azon, hogy a rendőrség nem meri betenni a lábát Isten városába, ahol már 6-8 évesen pisztoly kerül a gyerek kezébe, majd aztán a helyi drogbáró lesz belőle? Kegyetlen világ tárul elénk Meirelles filmjében, ahonnan szinte lehetetlen kitörni, s kész csoda, ha valaki egy ilyen környezetben megéli a 25 éves kort.
#4

73 Tizenhárom  (2003)

(5) (6)

dráma

Disney+

Pedig csak a kamaszkori létnek próbál megfelelni, fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, de egyben kitűnni a tömegből, önálló egyéniségnek lenni. Az iskola legmenőbb... több»

Tracy okos, szorgalmas lány, aki jól tanul az iskolában és megbízható barátai vannak, míg össze nem találkozik a bajos tinédzser lánnyal, Evie-vel, aki bevezeti őt a drogok, a szex és a botrányok világába. Tracy olyannyira mélyre süllyed, hogy már édesanyja sem tudja megmenteni őt.
#3

79 Öngyilkos szüzek  (1999)

(5) (7)

dráma | romantikus

A Lisbonék kívülről átlagos amerikai családnak tűnnek. Az apa matematikatanár, öt lányának nevelését inkább mélyen vallásos felesége végzi, aki drákói szigorral tart... több»

A film már a legelején komoly drámával indul, ugyanis az öt Lisbon lány közül a legfiatalabb öngyilkos lesz. Húguk halála után a nővérek úgy kezdenek lázadni a szülői szigor ellen, hogy szabados szexuális életet kezdenek el élni, amely köztudott a helyi fiúk körében is, akik szemében a tragédia árnyékában cseperedő lányok a vágy titkos misztikumává válnak.
#2

85 Könyörtelenek  (2003)

(7) (4)

dráma

A Könyörtelenek című dráma főhőse a 16 éves Erik, aki előszeretettel erőszakoskodik az iskolában. Az otthonról hozott brutalitás következményeképpen a vezetőség... több»

A tizenhat éves Erik nevelőapjától csak kegyetlenséget és megaláztatást kénytelen eltűrni, így megtanulja, hogyan kell gyűlöletből, tetsi erővel megvédenie magát. Édesanyja a Stjansberg bentlakásos fiú iskolába küldi, amelyben a fiú is a kiutat és a nyugalmat reméli, ahol élete végre visszatérhet a rendes kerékvágásba. Ám reményei nem nyernek beteljesülést, az iskola falai között is ugyanolyan kegyetlenségeket kell elviselnie, mint eddigi életében mindig.
#1

81 Egy kosaras naplója  (1995)

(14) (7)

dráma | életrajzi | krimi | sportfilm

A nehéz sorsú, ám az amerikai irodalom nagyjai közé felnövő Jim Carroll visszaemlékezéseiből készült könyv és film a New York-i fiatalok életét mutatja be. Mindazokat a... több»

Jim Carroll tehetséges költő, ígéretes kosárlabda-játékos, aki még nagy jövő előtt áll. Ám a zűrös környéken, zűrös társaságban felnövő fiú beleütközik az utca törvényeibe, amit a drogok és az alkohol ural. De ki tud-e keveredni ebből az ördögi körből, hogy végigjárja a számára kijelölt utat vagy véglegesen belesüpped ebbe a botrányos világba?