10 meglepő édekesség A légy című filmrőlA kép forrása: 20th Century Fox

David Cronenberg felejthetetlen klasszikusa, A légy idén harminc éve került először a mozikba. Ez a film ismertette meg a nagyközönséggel David Cronenberg-et és Jeff Goldblum-ot is. Rendkívül eredeti története miatt sokan a mai napig szeretik, s noha a CGI technológia világába ma már más látványhoz szokott a mozinézők többsége, nagyon igényes sminkes megoldásokat láthatunk a filmben. Nem hiába díjazták Chris Walas és Stephan Dupuis smink- és maszkmesterek munkáját Oscar-díjjal. A Kult-kedd e heti cikkében 10 érdekességet gyűjtöttünk össze A légy-ről.

1. A film Kurt Neumann A légy (1958) című filmjének feldolgozása.
2. David Cronenberg-et korai filmjei után felkereste Martin Scorsese, aki később úgy nyilatkozott, hogy Cronenberg úgy néz ki, mint egy los angeles-i plasztikai sebész. Ez ihlette Cronenberget arra, hogy orvosként tűnjön fel ebben a filmben.
3. Goldblum írt egy levelet Vincent Price-nak, az 1958-as A légy című film főszereplőjének, amelyben az új feldolgozást ajánlotta a színésznek. "Remélem ugyan annyira tetszeni fog, mint amennyire nekem tetszett az Ön filmje," - írja levelében Goldblum. Price el is ment a vetítésre és válaszolt is a levelére: "Csodálatos, egy bizonyos pontig... de túl messzire ment."
4. Geena Davis csak egyetlen alkalommal borult ki a maszkosok munkájától, amikor Seth fülei a kezében maradtak. A jelenetben látható undor a színésznő arcán teljesen őszinte.
5. A stáblistán elsőként Chris Walas neve szerepel. Ő volt a sminkmester, a szörny megalkotója. Munkáját 1986-ban Oscar-díjjal jutalmazták.
6. Jeff Goldblum és Geena Davis még a szereposztást megelőzően járni kezdtek. Ez miatt a rendező nem is akarta a szerepet Davis-nek adni, de a színésznő nagyon meggyőző volt a meghallgatásokon.
7. A teleportáló gépezet formáját Cronenberg régi Ducati típusú motorkerékpárjának hengereiről mintázták.
8. Seth hányadékát mézből, tojásból és tejből készítették.
9. A főszerepet felajánlották Michael Keaton-nek is, de ő nem vállalta el.
10. SPOILER! A filmhez több befejezést is leforgattak. Kettőben ezek közül Veronica a meg nem született gyermekéről álmodik, akinek pillangó szárnyai vannak. Az egyik úgy végződött volna, hogy Veronica még terhes, ám többet nem tudunk meg. A másodikban az sem válik egyértelművé, hogy terhes a nő. Két további befejezés is elkészült. Ezekben Veronica rémálomból ébred, majd Stathis megnyugtatja őt. Az első változatban azzal nyugtatja meg, hogy a gyermek az övé, a másodikban pedig azzal, hogy a magzat elhalt. Ez utóbbi két befejezést egyébként Goldblum nem szívlelte.