10 meglepő édekesség a John Malkovich menet című filmről

A kilencvenes évek vége felé a mára már legendás, ám akkor még jobbára ismeretlen író, Charlie Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása) és a szintén pályája elején álló Spike Jonze (Jackass, Ahol a vadak várnak) összeálltak, hogy megalkossák a kilencvenes évek egyik legformabontóbb és legeredetibb filmjét, a A John Malkovich menet-et, amelyben a sajátos képi világhozegy hajmeresztő és szatirikus történet társul: Craig Schwartz (John Cusack) a csőd szélén áll, nem igazán sikerül megélhetést biztosítania a játékbábozásból. Egy napon az új munkahelyén felfedez egy titokzatos portált, amelyen keresztül John Malkovich fejébe juthat be. Hamar ráérez az üzleti lehetőségre a felfedezése mögött, és jegyeket kezd árulni, hogy bárki megszemlélhesse a világot a híres színész szemein keresztül. A bonyodalmat viszont nem írom le, aki még nem látta a filmet, azt javaslom nézze meg minél előbb!

A Kult-kedd eheti cikkében 10 érdekességgel kedveskedünk a film rajongóinak. Azoknak pedig, akik esetleg még nem látták a filmet, jó kedvcsináló lehet az alábbi tíz meghökkentő érdekesség.

1. Charlie Kaufman még 1994-ben megírta a film forgatókönyvét, amihez felhasználta két korábbi ötletét, amiket eredetileg két külön filmnek szánt. Az egyik sztori egy házas férfiról szólt, aki beleszeret egy másik nőbe, a másik történet pedig egy portálról, amely John Malkovich fejébe repíti azokat, akik belelépnek. A forgatókönyvet egyébként 1996-ban olvasta el Spike Jonze.

2. John Malkovich szerepére természetesen csak John Malkovichjöhetett számításba, aki szerencsére elfogadt a szerepet, de azért ez nem ment simán. Charlie Kaufman egyébként azért választotta éppen Malkovichot, mert szerinte nagyon vicces, ha sokat ismételgetik ezt a nevet.

3. Az akkor még ismeretlen író és rendező páros azonban nem tudta elérni John Malkovich. A forgatókönyvet Francis Ford Coppola juttatta el John Malkovich-nak. Ki gondolná, hogy a segítség a családból jött? Francis Ford Coppola ugyanis Spike Jonze mostohaapja volt 1999 és 2003 között.

4. De nem ment minden simán... John Malkovich- először azt hitte, hogy valamivel felbosszantotta Charlie Kaufman-t, akit egyébként személyesen még nem is ismert. Úgy vélte, hogy a forgatókönyv valamiféle inzultáció. Amikor személyesen is találkoztak, John Malkovich azt javasolta, hogy játsza más Malkovich-ot a filmben, de szívesen beáll a produkció mögé producerként.

5. A stúdió, a New Line Cinema a megbeszélésen új ötlettel állt elő. Ők nem akarták John Malkovich-ot, azt javasolták, hogy legyen a film címe Tom Cruise menet. John Malkovich első kérdése pedig ez volt: „Tényleg, miért ne lehetne inkább Cruise?”

6. Amikor végre elindult a gyártás John Malkovich azt javasolta a rendezőnek, hogy tegye még szatirikusabbá a filmet, csak így lesz igazán ütős és nevettető a végeredmény.

7. Charlie Kaufman nem írta le sem Lotte (Cameron Diaz), sem pedig Maxine (Catherine Keener) kinézetét, minden a rendezőre, Spike Jonze-ra volt bízva. Jonze elkezdett fényképeket készíteni a járókelőkről New York utcáin, majd ezeket megmutatta a színésznőknek és a stylist-nak, valamint a sminkesnek. Amikor Cameron Diaz felvette Lotte ruháit, elkészítették a sminket és enyhe akcentussal kezdett el beszélni, akkor a stáb többi, nem beavatott tagja azt hitte, hogy egy új arc került a forgatásra, egyszerűen nem ismerték fel Diaz-t.

8. John Cusack azt mondta a menedzserének, hogy adja oda neki a legelvetemültebb és legtébolyultabb forgatókönyvet, amivel mostanság találkozott. Így kapta meg a A John Malkovich menet forgatókönyvét, amibe rögtön beleszeretett.

9. Az eredeti forgatókönyv szerint Malkovich barátja nem Charlie Sheen lett volna, hanem Kevin Bacon. A módosítást maga Malkovich javasolta.

10. Charlie Kaufman és Spike Jonze úgy döntöttek, hogy nem fogják elmagyarázi a film mondanivalóját, mindent a nézőkre hagynak. Ám John Malkovich egy interjúban úgy döntött, hogy megosztja mindenkivel az ő magyarázatát. (SPOILER veszély!) Szerinte a film azt próbálja bemutatni, hogy mi is a színjátszás. A színjátszás egy varázslat, ami ajtót nyit valaki másnak a fejébe, így – még ha csak néhány percre is – de kimenekülhetsz a saját fejedből. Ilyenkor érdekes, gyönyörű és erotikus még a legközönségesebb dolog is. De a film nem csak ennyiről szól, van itt még egy fontos dolog: manapság az életünk egyre virtuálisabb! A bánatot és az örömöt nem is a saját életünkben éljük meg, hanem celebek bánatát és celebek örömét éljük meg sajátunkként. Ez viszont már a művészet vége, mert ebben nincs végszó.