10 meglepő érdekesség A tégla című filmről

A tégla kétség kívül Martin Scorsese egyik legjobb filmje, amit a legendás rendező géniuszán túl parádés szereposztás tett igazán felejthetetlenné. A filmhez sikerült leszerződtetniük Hollywood legnagyobb sztárjait, hiszen Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg és Alec Baldwin is szerepet kapott a filmben, de a sort még folytathatnám. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a film egy 2002-es Hong Kong-i akciófilm, a Szigorúan piszkos ügyek remake-je. Még maga Scorsese sem tudta, csak már miután már aláírta a szerződést. Feltehetőleg azért nem nagyon zavarta a dolog, ugyanis a film hatalmas sikert aratott, a közönség és a kritikusok is elismerően szavakkal illették, nem hiába nyert négy Oscar-díjat annak idején.

Lássuk a megígért érdekességeket!

1. Az eredeti tervek szerint a főszerepet Brad Pitt és Tom Cruise kapták volna. Biztosan sokan megnézték volna őket az Interjú a vámpírral után újra együtt a mozivásznon.

2. Frank Costello karakterét a legendás bostoni maffiavezérről, Whitey Bulgerről mintázták. Whitey valójában az FBI besúgója volt, akit sokáig védelmezett egy FBI nyomozó belülről. Amikor aztán felgöngyölítették természetesen ő is börtönbe került. Whitey Bulgerről készült egy film, amely igyekszik hűen visszaadni a történteket, ez a Fekete mise.

3. Frank Costello szerepére Martin Scorsese eredetileg Al Pacino-t szánta, de a színész visszautasította a lehetőséget. Scorsese második ötlete Jack Nicholson volt, aki viszont örömmel vállalta a szerepet. A két filmes óriás ekkor dolgozott együtt először.

4. Jack Nicholson sok bizarr ötlettel ált elő a forgatás során. Ő javasolta, hogy szórják rá a kokaint a prostituáltakra és a felcsatolható műfallosz is Nicholson fejéből pattant ki.

5. Jack Nicholson nem volt hajlandó a Boston Red Sox baseball csapat sapkáját viselni, helyette egy a New York Yankees emblémájával ellátott sapit vett fel a forgatásra.

6. Végül Scorsese teljesen szabad kezet adott Nicholsonnak, megengedte számára, hogy improvizáljon amennyit csak akar, így legalább még kiszámíthatatlanabb lesz Frank karaktere. Azzal viszont mindenkit sikerült sokkolnia Nichlsonnak, amikor titokban egy igazi fegyvert vitt a forgatásra és Billy-re (Martin Scorsese) szegezte azt. Szerencsére vaktöltények voltak benne…

7. A felkészülés során Matt Damon Massachusetts állam rendőreivel gyakorlatozott Boston városában. Számos alkalommal elkísérte a rendőröket rutin járőrözésre.

8. A filmeben látható lovas járőrök egyenruhájára Sullivan csípős megjegyzést tesz, a náci Németország egyenruhájához hasonlítja azt. Ez az utalás valójában nagyon fején találja a szeget, ugyanis a nácik pontosan Massachusetts állam lovas járőreinek egyenruhájáról mintázták sajátjaikat.

9. Mark Wahlberg karakterét arról a rendőrtisztről mintázta, aki gyermekkorában és kamaszkorában több alkalommal is lefülelte őt. Wahlberg szüleik rendszeresen a kosztpénzhez nyúltak, hogy megvesztegessék a túlbuzgó rendőrt.

10. Scorsese szándékosan egy X-et helyezett el a háttérben minden esetben, amikor az egyik karaktert megölték.

90 A tégla  (2006)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»