A mai napon mutatták be 20 éve a Hatodik érzéket, mely meghozta az áttörést M. Night Shyamalan számára. A filmet hat Oscar-díjra jelölték, és bár a jelöléseket nem sikerült díjra váltania, még ma is hatalmas rajongótáborral renldekezik. A Hatodik érzék sok egyéb más mellett azért is különleges, mert Bruce Willist egy tőle némiképp szokatlan szerepben láthattuk, az akciósztár ugyanis egy gyermekpszichológus bőrébe bújva alakított emlékezeteset. Az egész film dramaturgiája nagyon precízen halad a meglepő végkifejlet felé, de többet nem árulunk el, hátha van még olyan, aki nem látta a filmet.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Cole szerepére Michael Cerat is meghallgatták, de a lehetőséget végül Haley Joel Osment kapta meg.

2. Haley Joel Osment édesapja, Eugene Michael Osment színházi színész volt, és ennek megfelelően alaposan felkészítette fiat a meghallgatásra. Az apuka azt mondta fiának, hogy ez nem egy horror, hanem egy film a kommunikációról. Végül az akkor csupán 10 éves Haley annyira hatásos volt, hogy a meghallgatás után M. Night Shyamalan azt mondta, Haley nélkül nem is hajlandó nekikezdeni a forgatásnak.


3. Előfordult a forgatáson, hogy Haley Joel Osment képtelen volt sírni. Erre Haley édesapja azt javasolta Bruce Willis-nek, hogy kiabáljon a fiával addig, amíg a gyerek el nem sírja magát. A módszer kegyetlen, de működött.

4. A filmhez leforgattak egy vérfagyasztó jelenetet, ami végül nem került bele a végleges változatba, minde bizonnyal azért, hogy a produkicó beleférhessen a PG-13-as korhatár besorolásba. Ebben a jelenetben a kis Cole a kórház ablakain keresztül egy egész osztálynyi súlyos sebesültet látott, olyan halottakat, akik a kórházban vesztették életüket.

5. Donnie Wahlberg nem kevesebb, mint 20 kg-t adott le a szerep kedvéért.

6. A filmben a szellemlátók közös tulajdonsága, hogy a hajukban található egy ősz tincs.

7. Toni Collette szokatlan, már-már kísérteties dolgot tapasztalt a forgatás során. A hotelszobájában éjjelente többször is felriadt, mindig 1:11, 3:33 vagy 4:44-kor.

8. A film bemutatója napra pontosan M. Night Shyamalan 29. születésnapjára esett.

9. M. Night Shyamalan-t orvosként láthatjuk az egyik jelenetben. Ez a cameo egyfajta tisztelgés Shyamalan családja előtt, ugyanis családtagjai közül többen is orvosok.

10. A Disney nem hitt a film sikerében, sőt, a munkafolyamatok során ki is rúgták David Vogelt, az executive producert, aki megvásárolta a forgatókönyv megfilmesítési jogait.