10 meglepő érdekesség a Ragadozó című filmről

Már több, mint harminc éve, hogy bemutatták a Ragadozót. A franchise-hoz azóta két folytatás készült, a Ragadozó 2 (Ragadozó Los Angelesben) és Ragadozók, majd egy újabb mozifilmmel rukkolt elő Shane Black, ez volt a Predator - A ragadozó (nem gondolták túl a címválasztást). A ragadozó ezen kívül feltűnt még számos spin-offban, videojáték adaptációban, crossoverben és még sorolhatnánk. Lényeg a lényeg: a karakter semmit nem vesztett a népszerűségéből az elmúlt évtizedekben.

De most térjünk vissza a ’87-es klasszikushoz, amelyben Arnold Schwarzenegger alakított felejthetetlent! Lássuk a megígért tíz érdekességet!

1. A film címe egészen a forgatás befejezéséig Hunter, azaz Vadász volt, de az utolsó pillanatban meggondolták magukat az alkotók.

2. A filmet az elejétől a végéig a Puerto Vallartában található dzsungelben forgatták, csakhogy ez a dzsungel lombhullató, így nem tűnt eléggé áthatolhatatlannak, úgyhogy a forgatási helyszíneket műlevelekkel tupírozták fel.

3. Shane Black azért kapott mellékszerepet a filmben, mert a producerek azt remélték, hogy a forgatás ideje alatt Black majd hozzányúl a szövegkönyvhöz, javítgatja azt. Shane Black ugyanis eddigre már lomoly sikereket ért el a Halálos fegyver forgatókönyvével. Az is igaz, hogy a Halálos fegyver bemutatójára csak a Ragadozó forgatásának befejezése után került sor. Az már csak hab a tortán, hogy ő rendezte a legutóbbi Ragadozó filmet, a Predator - A ragadozót.

4. Ez volt Jesse Ventura, a professzionális pankrátor első filmje. További érdekesség, hogy akárcsak Arnold Schwarzeneggerből, Venturából is kormányzó lett, ő volt Minnesota kormányzója 1999 és 2003 között.

5. Az egyik jelenetben tulajdonképpen kivágják az erdőt egy GE M134 Minigun típusú gépfegyverrel. A forgatáson természetesen vaktöltényeket használtak, de még így is be kellett tartani egy biztonsági 50 méteres távolságot a fegyver előtt.

6. A Ragadozó hőlátását valójában nem hőkamerával vették fel. A normális felvételekből először negatívot csináltak, majd ezt festették meg a hőkamerákra jellemző színekkel.

7. A Ragadozó zölden világító vére nem más, mint a világító rudak belsejében található folyadék.

8. A Ragadozó eredeti jelmeze cseppet sem hasonlított arra, amit a filmben láthatunk. Az eredeti jelmez egy rovarszerű lényt ábrázolt összetett szemekkel, de John McTiernan nem találta elég félelmetesnek, ezért le is állította a forgatást, amíg nem álltak elő valami jobbal.

9. Ezt az eredeti jelmezt Jean-Claude Van Damme viselte, aki rengeteget panaszkodott amiatt, hogy mennyire kényelmetlen. A módosított jelmezt már nem is ő viselte.

10. Amíg a forgatás állt, a meglévő anyagból összevágtak egy nagyjából egy órás változatot, és ezt bemutatták a stúdiónak, ahol akkora sikert arattak, hogy további támogatást kaptak a film befejezéséhez. Egészen biztosan jót tett a filmnek egy kis extra dollár.

89 Ragadozó  (1987)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Közép-Amerika dzsungelében eltűnik néhány kommandós. Mentőcsapatot küldenek utánuk, hogy felkutassák és kiszabadítsák bajtársaikat . A küldetés rutinfeladatnak tűnik a... több»