10 meglepő érdekesség a Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke című filmről

Idén húsz éves Mike Myers nagy filmje, a Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke. Az időutazó brit titkosügynök történetét Mike Myers írta, aki korábban a Wayne világa című filmmel szerzett világhírt. A színész sajátos humora és gumi arca volt a siker kulcsa, de nem feledkezhetünk meg Elizabeth Hurley-ről sem, aki szexi alakításával sokban hozzájárult a produkció sikeréhez. A film tulajonképpen egészen jól teljesített a mozikban is, de a legtöbb bevételt a VHS kazetták hozták. Végül a produkció annyira sikeresnek bizonyult, hogy két folytatást is készítettek a filmhez, végig ugyan azzal a rendezővel, Jay Roach-csal.


Lássuk a megígért 10 érdekességet!


1. Mike Myers egyszer vezetés közben úton hazafelé ált elő egy új karakter, Austin Powers ötletével. A forgatókönyv első változatát mintegy három hét alatt írta meg.


2. Myers-t elsősorban a James Bond filmek ihlették a forgatókönyv megírásakor, de kísérteties a hasonlóság a BBC egy régi sorozatával, az Adam Adamant Lives! című produkcióban, amelyben egy bűnüldöző 1902-ben jégbe fagy és csak 1966-ban olvad ki onnan.


3. Myers a filmet édesapja emlékének szánta, aki nagy hatással volt a színész zenei és komédiát illető ízlésére. Myersa édesapja 1991-ben húnyt el, ő ismertette meg a kis Myers-szel a James Bondot, a Th Beatles-t, a The Goodies-t és még sok minden mást.


4. Austin Powers szemüvegét Harry Palmer karakterének szemüvege ihlette, aki az Az Ipcress ügyirat-ban látható és Michael Caine alakította.


5. Dr. Genya szerepét felajánlották Jim Carrey számára is, de miután a színész elutasította azt, Myers vállalkozott erre a szerepre is.


6. Dr. Genya karakterét James Bond egyik nagy ellenfele ihlette, Blofeld.

7. Scott Evil szerepét felajánlották Colin Quinn számára, de a szerep végül Seth Green-hez került.

8. Myers becslése szerint a film 30-40 %-át improvizáció tette ki. Ehhez nem kell más, mint hogy a színészek igazán ráérezzenek a karakterükre.


9. Elizabeth Hurley és Mimi Rogers is meg akarták tartani a bőrrucit, amit a filmben viseltek. Természetesen az alkotók eleget tettek a kívánságuknak.


10. Az eredeti tervek szerint a filmben számos utalás lett volna Károly hercegre és Diana hercegnőre. A film premierje ‘97 szeptember ötödikén volt, öt nappal Diana hercegnő halála előtt. Éppen ezért a mozis változatból kivágták az említett utalásokat, de ezek a VHS kazettán már ott szerepelnek.