10 meglepő érdekesség a Tágra zárt szemek című filmről

Íme advent utolsó hetében járunk, úgyhogy ismét karácsonyi témájú filmet kellett találnunk. Rengeteg lehetőség felmerült, írhattunk volna a Bunyó karácsonyig című klasszikusról, ami egyébként Terence Hill és Bud Spencer utolsó közös filmje. De ha már karácsonyi filmekről esik szó, természetesen eszünkbe jut még a Reszkessetek, betörők! is, sőt a mafab berkein belül szóba került még a Karácsonyi vakáció is. Mégsem ezek közül választottunk, ugyanis mindegyik vígjáték, akárcsak a többi film, amiről decemberben olvashattak kedves olvasóink.

Éppen ezért esett a választásunk valami egészen másra, a Tágra zárt szemek című örök klasszikusra, Stanley Kubrick utolsó filmjére, amelynek főszerepében Tom Cruise és Nicole Kidman láthatók, akik ekkor még házasok voltak. A film témája annyira távol esik a karácsonytól, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a cselekmény karácsony idején játszódik. Pedig szinte az összes jelenetben feltűnik egy karácsonyfa vagy karácsonyi dekoráció. Mindez persze nem véletlen, Kubrick erősen rájátszott a kontrasztokra szexualitástól fűtött borzalmakat szülve ezzel egyenesen a posztmodern karácsony ideájának közepébe. De szófecsérlés helyett álljon itt a 10 megígért érdekesség!

1. A film premierje 1999 július 16-án volt, négy hónappal Stanley Kubrick halála után. Kubrick egyébként már korábban leadta a stúdiónak a végleges változatot, egy héttel később érte a rendezőt a halál.

2. A film alapját Arthur Schnitzler 1926-os novellája, az Álmok éjszakája (Traumnovelle) címen jelent meg.

3.  A forgatás előkészületei 1996-ban kezdőttek meg, ekkor Kubrick már csaknem 30 éve birtokolta az Álmok éjszakája jogait.

4. Terry Semel, a Warner Bros. akkori igazgatója arra kötelezte Kubrick-ot, hogy alkalmazzon élvonal beli színészeket a filmben.

5. Kubrick először Alec Baldwin-ra és Kim Basinger-re gondolt, de Steve Martin neve is szóba került. Végül az akkoriban házas Tom Cruise és Nicole Kidman kapták meg a szerepet, akik kétség kívül a korszak legnagyobb sztárjai közé tartoztak.

6. A film New Yorkban játszódik, de a forgatás Londonban zajlott. Kubrick egy szakembert küldött New Yorkba, akinek az volt a feladata, hogy  felmérje az utcák szélességét, gyalogosátkelők gyakoriságát és típusát vagy éppen az ujságosbódékat. Londonban a forgatáson ezek apapján mindent a lehető legprecízebben álítottak be.

7. A film bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, ugyanis a maga 15 hónapjával ez volt a megszakítás nélkül legtovább folytatott forgatás. Tom Cruise és Nicole Kidman szerződése egyébként meghatározatlan időre szólt, mindaddig, amíg Stanley Kubrick el nem engedi őket.

8. A kemény hajtás és stressz miatt Tom Cruise-nak gyomorfekélye alakult ki a forgatás alatt. Lehet, hogy ehhez hozzájárult az a hat nap, amely során Cruise nem jelenhetett meg a forgatáson, ekkor forgatták ugyanis azt a mindössze egy perces ágyjelenetet, amelyben Nicole Kidman egy férfimodellel lép félre. Kidman egy szót sem szólhatott a forgatáson zajlottakról férjének, Kubric talán ezzel akarta még hitelesebbé tenni a kettőjük közötti féltékenységet. A jelenet azonban végül nem került bele a filmbe, Kubrick ugyanis szinte minden nap átírta a forgatókönyvet.

9. Tom Cruise és Nicole Kidman a forgatás során a filmben látható lakásban laktak és kötelező volt minden nap együtt aludniuk. A lakás egyébként Kubrick New Yorkban található lakásának tökéletes mása. A bútorokat és Kubrick felesége, Christianna Stanley festményeit Londonba szálították a forgatás helyszínére.

10. A forgatást végig szigorúan őrizték, csak a színészek és a szűk stáb lehetett jelen, egy napon azonban sikerült bejutnia egy merész fotósnak, akinek sikerült lefényképeznie Cruise-t, amint a színész egy szakállas öregember mellett áll. Ő volt Stanley Kubrick, akit ekkor már 17 éve nem sikerült lencsevégre kapni. Az incidenst követően megháromszorozták a biztonsági őrök számát a forgatáson.