10 meglepő érdekesség az Ál/Arc című filmről

Az Ál/Arc egy olyan film, amiben minden megvan ahhoz, hogy nagyszerű akciófilmnek nevezhessük, és még egy kicsivel több is. A történet ugyan egy kicsit kiszámítható, de a két kiváló akciószínész, John Travolta és Nicolas Cage játéka igencsak megemeli a színvonalat. Ne feledjük, hogy 1997-ben járunk, mindketten karrierjük csúcsán jártak, keresett és drága színészek voltak Hollywoodban, akiknek a nevével ekkor tulajdonképpen bármilyen filmet el lehetett adni. Ráadásul ők ketten egy ponton túl egymást alakítják a filmben! Mert hát miért is ne, az FBI természetesen képes a tökéletes arcátültetésre egy hétvégi plasztikai műtét keretei között… Talán hagyjuk is ezt részét a dolognak. A film sikeréhez nem csak Travolta és Cage járult hozzá, hanem természetesen a legendás rendező, John Woo is, aki szinte minden műfajban kipróbálta már magát, de legismertebbek és legsikeresebbek az akciófilmjei lettek. Az ő profizmusa és kiváló érzéke tette fogyaszthatóvá ezt kissé középszerű sztorit. Egyszerűen ízléses a tálalás, ilyennek kell lennie egy jó akciófilmnek.

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

1. Amikor a forgatókönyv készült, az írók, Mike Werb és Michael Colleary a két főszerepet Sylvester Stallone-nak és Arnold Schwarzenegger-nek szánták. A forgatókönyv egyébként már 1990-ben elkészült, mégis csak hét évvel később került a film mozikba.

2. A filmet az eredeti tervek szerint Rob Cohen rendezte volna, csakhogy Cohen közben kapott egy másik ajánlatot, amit sokkal izgalmasabbnak talált, így Cohen végül a Sárkányszív rendezését vállalta az Ál/Arc helyett.

3. A forgatókönyv szerint a történet a futurisztikus jövőben játszódik, ami magyarázattal szolgálna az arcátültetésre. Csakhogy John Woo nem akart sci-fi-t rendezni, bevallása szerint akkor még nem tudott eleget ahhoz, hogy megfeleljen a műfaj elvárásainak.

4. John Woo láthatóan imádja a fegyvereket, azt viszont már kevesen tudják, hogy Woo még soha nem sütött el egyetlen fegyvert sem. Legalábbis 1997-ig biztosan nem, ugyanis a film rendezése kapcsán említette meg ezt az érdekességet.

5. John Woo kedvenc fegyvere a Beretta. Nincs semmi különleges a Berettában, egy átlagos félautomata maroklőfegyver, csakhogy 17 golyó fér a tárba. Woo úgy nyilatkozott, hogy ez a pisztoly szinte muzsikál. Ha gyorsan egymás után tüzel vele az ember, akkor az olyan, mintha dobokat hallanánk.

6. Ez volt a Paramount első filmje, amely Blu-ray formátumban is megjelent.

7. John Travolta néhány vicces sorral egészítette ki a forgatókönyvet. Amikor Nicolas Cage karaktere rájön, hogy elcserélték az arcát, dühöngeni kezd, és különféle jelzőkkel illeti új küllemét. Ezen sorok nagy része Travolta tollából származik.

8. SPOILER VESZÉLY! A film elején Castor Troy kómába esik, de hogy ez pontosan hogyan fog történni, komoly vitákat okozott a rendező, a stúdió és az írók között. Az eredeti ötlet szerint Troy folyékony nitrogénbe esett volna, de ez nem tetszett a stúdiónak. Aztán azt javasolták, hogy zuhanjon a mélybe, vagy zuhanjon magas feszültségű kábelekre, ez viszont nem tetszett a rendezőnek. A végső változat szerint a balesetet egy sugárhajtású repülőgép motorja okozta…

9. Az egyik nagy tűzharcot ábrázoló akciójelenetben a háttérben egy kisfiú a „Somewhere Over The Rainbow” című dalt hallgatja. Az érdekesség ezzel kapcsoltban annyi, hogy csupán a forgatás előtti napon kapott zöld lámpát az ötlet, eredetileg ez nem is került volna bele a filmbe, de Woo-nak sikerült meggyőznie a stúdiót. Ellenben meg kellett ígérnie, hogy ez miatt nem csúsznak a forgatással, így Woo kénytelen volt a jelenetből kihagyni a galambokat, amiket ez helyett egy másik akciójelenetnél használt fel.

10. Az arcátültetést ábrázoló jelenethez készítettek két magas színvonalú gumibabát Cage-ről és Travoltáról. A bábuk rendkívül igényesek és költségesek voltak. A szőrszálakat egyenként kellett beültetni, sőt képesek voltak szimulálni az arc egyes izomrándulásait.