10 meglepő érdekesség Az emlékmás című filmről

Bizony már 30 éve került a mozikba Arnold Schwarzenegger egyik nagy klasszikusa, Total Recall - Az emlékmás, sőt a modern feldolgozás (Az emlékmás) is már nyolc éves. Csakhogy míg a feldolgozás a felejthető kategóriába sorolható, Schwarzenegger filmjére még mindig szeretettel gondolunk vissza. A modern és a klasszikus megoldások ötvöződése egészen sajátos képi világot kölcsönzött a filmnek. A zseniális történethez számos ötletes megvalósítás párosult, ilyen egy jól kitalált sci-fi a kilencvenes évekből.

Lássuk is a megígért érdekességeket!

1. A film forgatókönyvén több mint egy évtizedig dolgoztak. Philip K. Dick novelláját Gary Goldman és Ronald Shusett több mint negyven alkalommal írta át. Igaz 1976 és 1989 között erre bőven volt lehetőségük.

2. Az eredeti tervek szerint a filmet David Cronenberg rendezte volna. Bár Cronenberg végül otthagyta a projectet, számos újítást írt a forgatókönyvbe, amik benne maradtak a filmben. Ilyen például a marsi mutánsok vagy Kuato karaktere.

3. A producerek a főszerepbe először Richard Dreyfuss-t gondolták, Cronenberg William Hurt-nek szánta a szerepet, majd szóba került Patrick Swayze is, de mint tudjuk, a főszerep végül Arnold Schwarzenegger-nél landolt.

4. Amikor Arnold Schwarzenegger is érdeklődött a szerep után, először elutasították, mondván, hogy túl fickós a szerepre.

5. Arnold Schwarzenegger nem adta fel, amikor a megfilmesítés jogait birtokló De Laurentiis Entertainment Group csődbe ment, Schwarzenegger meggyőzte a Carolco Pictures-t, hogy vásárolják meg a jogokat, és adják neki a főszerepet.

6. Arnold Schwarzeneggernek egy főszereplőhöz mérten hallatlan beleszólása volt a film gyártásába. Beleszólt a forgatóönyvbe, a forgatásba, sőt, még a forgalmazásba is. Például az első előzetes annyira nem tetszett neki, hogy visszaküldte a vágóhoz. De megemlíthetnénk azt is, amikor a Schwarzeneggernek sikerült rávennie a produkciós irodát a premier előtt, hogy jobban reklámozzák be sokkal jobban a filmet.

7. A premier előtti hetek őrületes reklámkapánya nem volt hiábavaló, a film produkálta 1990 legerősebb nyitóhétvégéjét az Egyesült Államokban.

8. A filmben látható futurisztikus járművek valójában Mexikóváros átalakított tömegközlekedési járművei.

A marsi katonákat az Egyesült Államok gyalogságából és haditengerészetéből válogatott statiszták alakították.

9. A forgatáson szinte mindenki ételmérgezést kapott, ugyanis az egyik szállítmány fertőzött volt. Csak a táplálkozására különös gondot fordító Schwarzenegger és Ronald Shusett úszta meg a dolgot.

10. A 65 milliós költségvetésével ez a film volt 1990 egyik legdrágább produkciója. A nagy igyekezetet végül egy Oscar-díjjal is jutalmazták, a filmnek sikerült begyűjtenie a vizuális effektekért járó aranyszobrocskát.