A kult rovatunk mai cikkében 15 érdekességet mutatunk be a legendás Ace Ventura - Állati nyomozó-ról, ami bizony már több, mint húsz éve került a mozikba.


Jim Carrey hollywoodi pályafutásának az igazi lökést az Ace Ventura - Állati nyomozó adta, noha előtte már volt egy nem elhanyagolható szerepe A maszk-ban. Azt viszont már kevesen tudják, hogy mit keres a filmben a Cannibal Corpse zenekara, vagy, hogy akkoriban nem is Jim Carrey számított a legnagyobb sztának a filmben. Lássuk akkor a listát!

1. Ace Ventura szerepére erdetileg nem is Jim Carrey-t szánták, a stúdió Rick Moranis-t kérte fel a szerepre, aki viszont elutasította az ajánlatot, hogy A Flintstone család-ban vállalhasson szerepet.
2. A Cannibal Corpse csak azért szerepelt a filmben, mert Jim Carrey külön igényelte azt a szerződsében. Carrey ifjúkorában ugyanis nagy rajongója volt a metálbandának, ezért azzal a kéréssel fordult az alkotókhoz, hogy a koncertjelentben a Cannibal Corpse zenéljen.
3. Jim Carrey a dal főcímdalára is hatást gyakorolt. A film zenéjét Ira Newborn szerezte, akit Tom Shadyac arra kért, hogy a Peter Gunn című filmhez hasonló szerzeménnyel áljon elő. Carrey viszont azt javasolta, hogy fogják rockosabbra a témát. Shikaka!
4. Ventura főbérlőjének, Mr. Skikadance-nek a nevét valós személy ihlette. Nem más ő, mint Carrey családjának gyeermekkori főbérlője Mr. Schikedanz, akivel elmondásai szerint rossz viszonyban álltak.
5. Ventura híres szólása, az "óóókés!" (angolul: alrighty then) Jim Carrey stand-up előadásaiból származik. A próbák során fokozatosan kristályosodott ki Venura nyelvhasználata, és itt Carrey nagy szabadságot kapott, így nyulhatott korábi stand-up előadásainak egyik karakteréhez.
6. Ace Ventura és Hannibal Lecter alakítása hasonló húzáson alapult, mindetten ugyanis egy állatot igyekeztek imitálni mozgásukkal. Jim Carrey saját bevallása szerint egy csirkét próblt utánozni Ace Venturával, míg Anthony Hopkins egy hüllőt.
7. A filmben a legnagyobb húzónév Tone-Lōc volt. Ez ma már furcsának tűnhet, de ne feledjük, ez Jim Carrey pályájának még csak az eleje, de Courteney Cox-ot sem ismerheték még, hiszen a Jóbarátok még csak tervben létezett.
8. A delfinidomáros jelenetet nem vetítették a mozikban, csak a VHS-re került rá.
9. A beszélő farpofákat a In Living Color című vígjáték ihlette. Az alkotók féltek attól, hogy az ötlet megbukik, a próbavetítésről ugyanis többen idő előtt távoztak a jelenet miatt.
10. Randall 'Tex' Cobb monoklija teljesen eredeti, a színész ugyanis nehézsúlyú boxoló volt, és a forgatást megelőző napokban volt is egy meccse. Ő alakítja a kutyatolvajt, akinek Ventura csomagot kézbesít.
11. A film szerint Ray Finkle, a Dolphins játékosa kihagyott egy helyzetet az 1984-es döntőn. Az erről szóló visszaemlékezéseken Uwe bon Schamann amerikai football játékost láthatjuk.
12. Az a jelenet, amelyben a galamb Ace Venturára támad az eredeti filmből kimaradt.
13. Egy keresztény utalás is elhangzik a filmben. Woodstock úgy hívja Venturát, hogy Frenszisz, ez pedig rejtett utalás Assziszi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére.
14. Noha a kritikusok negatívan fogadták a filmet, ez nem akadályozta meg abban, hogy igazi kasszasiker legyen. Csak az USA-ban és Kanadábn 72 millió dollár bevételt hozott.
15. A Shady Acres Elmegógyintézetet a rendező, Tom Shadyac után nevezték el.