77 éves korában elhunyt a horror nagymestere, George A. Romero

Az ikonikus rendezőt otthonában, családja körében érte a halál.

77 éves korában elhunyt az Az élőhalottak éjszakája rendezője, George A. Romero, írja a The LA Times. A horror nagymesterének tartott direktor rövid, de elszánt harcot folytatott a rákkal, de végül teste feladta a küzdelmet. A rendező a halála előtti percekben egyol kedvenc filmje, a The Quiet Man zenéjét hallgatta felesége, Suzanne Desrocher Romero, és lánya, Tina Romero társaságában.

George Andrew Romero 1940. február 4-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban. A filmek világa már gyermekkorában teljesen elbűvölte. Még csak tizennégy éves volt, amikor 8 milliméteres kamerájával első rövid, többnyire horror- és kalandfilmjeit forgatta.

Képzőművészetet és grafikát tanult Pittsburghben, a Carnegie Mellon egyetemen. Tanulmányai befejezése után rövid- és reklámfilmeket forgatott. A hatvanas évek végén alapította barátaival az Image Ten Productions nevű produkciós céget. Ennél a cégnél készült Romero első egész estés filmje, Az élőhalottak éjszakája (1968).

A hetvenes évek elején nem ért el sok sikert: a There’s always vanilla (1971) című pszichodráma, A tébolyultak (1973) című film, és a Hungry wives (1973) című pszicho-horror sem kapott jó kritikát.

A vámpírfilmek kihalófélben lévő tradícióját próbálta feléleszteni a Martin (1976) című horrorral. A kritika viszonylag jól fogadta, ám az üzleti siker ezúttal is elmaradt. Ekkor Romero úgy döntött, hogy elkészíti nagysikerű filmje folytatását Holtak hajnala (1978) címmel. A filmen látszik az igyekezet, hogy Romero megpróbálta az első résztől látványosabbá tenni, és költséges effektusokra helyezte a hangsúlyt a kidolgozott forgatókönyv és ötletes rendezés helyett. Romero megpróbált humort is csempészni a történetbe, ám ezzel csak azt sikerült elérnie, hogy a film az első rész paródiájának hatott. Sok rajongó elpártolt tőle, viszont sikerült új nézőket is megfognia vele.

Romero ezután több, költségesebb filmet engedhetett meg magának, és érdekesebb szereplőgárdát toborozhatott. Ezekben az években született a Motorlovagok (1981) és a Creepshow - A rémmesék könyve (1982) című film, majd visszatért megszokott témájához, a zombikhoz, a Holtak napja (1985) című filmjével, húsz év szünet után pedi a Holtak földjével (2005) és a Holtak naplójával (2007).

Nyugodjék békében!