Ezen a listán egy olyan rangsort állítottam össze, amely a szerintem 15 legjobb alkotást tartalmazza, azon filmek közül, amelyeket 2000 és 2016 között a Legjobb film Oscar-díjra jelöltek. A sorrendet az határozta meg, hogy mekkora érzelmi hatást váltott ki belőlem egy-egy film, emellett pedig meghatározó volt az is, hogy egy-egy témát hogyan járt körül az adott mű.

#14

78 Juno  (2007)

(31) (15)

dráma | vígjáték

HBO Max

Juno (Elliot Page) egy helyes, okos tinilány, aki egy túl jól sikerült randi után azzal szembesül, hogy teherbe esett Bleekertől (Michael Cera). Juno barátnője segítségével... több»

Két ügyetlen tini amikor első együttlétük során véletlenül összehoznak egy babát, abból összejöhet egy középszerű romkom is, ám a Juno ennél sokkal inteligensebb és értékesebb. Ellen Page első komolyabb szerepe és Michael Cerával egy ellenálhatatlan párost alkotnak.
#13

78 Éjfélkor Párizsban  (2011)

(32) (9)

fantasy | romantikus | vígjáték

Gil (Owen Wilson) és Inez (Rachel McAdams) jegyesek, de párizsi útjuk során egyre világosabbá válik, hogy nem egymásnak lettek teremetve. Gil szívesen élne Párizsban, Inez azonban... több»

A lista nem lehet teljes Woody Allen nélkül. Lehet, hogy nem az Éjfélkor Párizsban a legjobb filmje, ám az időutazáshoz nála még időgépre sincs szükség, és ez azért elég menő. Owen Wilsont jó volt végre valahára egy komolyabb szerepben látni.
#12

86 A király beszéde  (2010)

(56) (13)

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

II. Erzsébet királnyő édesapja, VI. György bátyja lemondását követően került a trónra. A király erős dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak az uralkodó szerepkörére,... több»

Az uralkodó is ember, ő is lehet esetlen, bizonytalan, és olykor bizony neki is szüksége van segítségre. Helena Bonham Cartert valószínűleg először látjuk normális öltözékben, Geoffrey Rushnál és Colin Firthnél pedig el sem lehet képzelni britebb színészt, ebben az ízig-vérig brit filmben.
#11

85 Fekete hattyú  (2010)

(82) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

A skizofrénia állapotának bemutatása egy nem mindennapi szimbólumon, a fehér és a fekete hattyú megszemélyesülésén keresztül. Akik mindezt végigviszik: Natalie Portman és Darren Aronofsky.
#10

73 Frost/Nixon  (2008)

(6) (7)

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

Richard Nixon (Frank Langella) kénytelen volt lemondani az elnöki posztról a Watergate-ügy miatt. A volt elnök évekig nem is szólalt meg az ügyben, mígnem 1977-ben megtörte a... több»

Egy feltörekvő showman és egy bukott elnök nagy összecsapása. A film bemutatja, hogyan töri meg az interjú elején még magabiztosnak tűnő elnököt az újságíró, úgy, hogy kettejük harca mindvégig intelligens és tiszteletteljes tud maradni.
#9

88 Fel!  (2009)

(161) (114)

animáció | családi | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

Carl Fredricksen gyerekkori szerelmét veszi feleségül, akivel kettesben éldegélnek boldogan, egészen a nő haláláig. A megözvegyült férfi visszahúzódva, morcosan töltené... több»

A 2000-es években a Legjobb film kategóriájában nem nagyon versenyeztek animációs filmek. A csendet a Fel törte meg, amely az elmúlt évek egyik legjobb animációs filmje. Már az elején könnyeket csal a szemünkbe egy szerelem és házasság történetének egyperces összefoglalásával, ám a végén mégis mosolygunk egy mogorva, de jószívű vénember és egy jószándékú, de ügyetlen kisfiú különleges egymásratalálásán és barátságán.
#8

89 A segítség  (2011)

(38) (11)

dráma

Disney+

Szívszorító és szívderítő történet a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy, egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák... több»

A feketék sorsa egy nagyon közkedvelt téma azon filmek esetében, amelyek díjakat akarnak nyerni. Ugyanakkor A segítségben egy kevésbé körüljárt téma jön elő, méghozzá a fekete cselédek sorsa, akikről eddig is tudtuk, hogy a háztartást vezették, de a film arra világít rá, hogy az általuk nevelt fehér gyerekek olykor a fekete cselédektől kapták a legtöbb szeretetet.
#7

77 Napos oldal  (2012)

(95) (14)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (M4 Sport, csütörtök 01:33)

Pat (Bradley Cooper) 8 hónapot töltött elmegyógyintézetben idegösszeroppanása miatt, ezalatt feleségét, állását és házát is elvesztette, mégis bizakodva áll az... több»

A film, amelyben mindenki őrült, ki kicsit, ki nagyon. Kezdve a két főszereplő mentális zavaraitól a kényszeres apáig, akit a stadionból is kitiltottak. Épp ezen emberek egymásra találása miatt válik a történet bájossá. A Jennifer Lawrence, Bradley Cooper és David O. Russell együttműködésének legjobb darabja.
#6

85 A nő  (2013)

(56) (8)

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max

Theodore-t nagyon megviselte a válása, melyet követően teljesen magába zárkózott. Napközben mások nevében fogalmaz leveleket, estéi pedig magányosan telnek. Amikor azonban... több»

Arról már sokat láttunk és sokat hallottunk, hogy a technika fejlődése, milyen következményekkel jár az emberiségre. A különlegsség ezúttal az, hogy hogyan férkőzik be a hétköznapi ember intim viszonyaiba. Scarlett Johansson bár egy pillantra sem látszódik a vásznon, mégis elvarázsol a hangjával, Joaquin Phoenixtől pedig a Nyugathatatlan után egy újabb remek alakítást láthatunk.
#5

86 Becstelen brigantyk  (2009)

(106) (30)

dráma | háborús | kaland | szatíra

HBO Max | SkyShowtime

Quentin Tarantino filmje a II. világháború ideje alatt, Franciország német megszállásának első évében játszódik. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) családját a lány... több»

Minimális azon rendezők száma, akiknek meg lehet bocsátani a történelem hamisítást. Quentin Tarantino egy közülök. A film szereplőinek jelleme egytől-egyig árnyalt, Christoph Waltz a könyörtelen és hidegvérű gonosz, Brad Pitt és csapata pedig a jó és rossz határán táncolnak. A szinkronnak semmi értelme, mert ez egy igazi interkulturális élmény.
#4

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Nagyon ritka az a mozis élmény, amely után kijövök, és úgy érzem, hogy meg sem tudok szólalni. Ezt nyújtotta nekem az Eredet című film 2010-ben. Sokrétű mondanivaló, amelyet csak többszöri nézéssel tud az ember felfogni.
#3

dráma | szatíra | vígjáték

HBO Max

Riggan Thomson (Michael Keaton) hajdanában nagy hírnévnek örvendett a The Birdman filmekben nyújtott alakításának köszönhetően. A stúdió a franchise negyedik részét tervezi,... több»

A 2014-es év legjobb filmje az Akadémia szerint. Bár nálam nem ez nyert volna, elismerem, hogy a különleges, vágás nélküli fényképezés, valamint Michael Keaton és Edward Norton kitűnő játéka az egekbe repítette a Birdmant.
#2

90 Whiplash  (2014)

(139) (30)

dráma | zenés

HBO Max | Netflix

Egy fiatal és tehetséges dobos felvételt nyer egy rendkívül színvonalas zeneakadémiára, ahol az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő professzor veszi a szárnyai alá. A tanár... több»

Egy különleges, és filmben ritkán megjelenő környezetbe helyeződik a tökéletességre törekvő mester és tanítványa kapcsolata, a dobszólókben pedig (szimbulikusan) a köztük lévő feszültség fejeződik ki. J.K. Simmons élete szerepében, Miles Teller pedig a Whiplash előtti egyszer nézős filmjei után végre egy ígéretes karrier kezdetén áll. Egy örök igazság Fletchertől: a művész számára nincs károsabb kifejezés, mint a "nem rossz".
#1

85 A szoba  (2015)

(99) (14)

dráma | thriller

Joyt (Brie Larson) hét éve tartja fogva egy férfi egy kerti fészerben. Az öreg Nick (Sean Bridgers) rendszeresen átjár hozzá, élelmiszert és néhány alapvető holmit visz neki,... több»

Bár nem nyerte a Legjobb filmért járó Oscar-díjat, mégis hátborzongató témával operál, amely bárkivel megtörténhet. A színészi alakítások közül mind Brie Larson, mind Jacob Trembley játéka fantasztikus, utóbbi előtt hatalmas jövő áll. A film mindemellett jól visszaadja a könyben lévő anya-fia közötti párbeszédeket és Jack gondolatiat is egyaránt