A listán ezúttal színészőket gyűjtöttem össze. Olyan színésznőket, akik 2000 és 2016 között jelölve voltak a Legjobb női főszereplő Oscar-díjra. Lesznek köztük olyanok, akik nyertek, s olyanok is, akik nem, de a legfontosabb az, hogy mindannyiuk alakítása óriási élményt nyújtott számomra. Fontos még, hogy nem az adott színésznő egész karrierjét néztem, hanem csak azt az alakítását, amelyért jelölve volt a díjra. Ezek alapján állítottam össze saját 15-ös listámat.

#15
Saoirse Ronan

Saoirse Ronan

szül. 1994. 04. 12. (30 éves)
The Bronx - New York - Amerikai Egyesült Államok
Saoirse Una Ronan 1994. április 12-én született New Yorkban. Édesapja révén ír felmenőkkel rendelkezik. Gyermekkorának nagy részét Country Carlowba töltötte. Első filmszerepét a Dublini doktorok (2003) című alkotásban kapta, majd sorozatszerepek és tévéfilmek mellékszerepei követték egymást: Proof (2005). Karrierjében az... több»
2015-ben volt jelölve a Brooklyn című film főszerepéért. A nagyon szép és aktuális témát feldolgozó filmben Ronan egyszerre elbűvölő és zseniális. A két fiú és két világ között örlődő Eilis szerepében 2015-ben mindannyiunkat elvarázsolt.
#14
Julia Roberts

Julia Roberts

szül. 1967. 10. 28. (56 éves)
Smyrna, Georgia, Amerikai Egyesült Államok
Julia Fiona Roberts 1967. október 28-án született egy Smyrna nevű kisvárosban, Georgia államban. Állatorvosnak készült, később mégis újságírónak tanult, ám bátyja, Eric Roberts sikerein felbuzdulva úgy döntött, hogy megpróbálkozik a színészettel. Első alakítását a Crime Story (1987) című sorozatban láthattuk, melyet... több»
2000-ben nyert az Erin Brockovich, zűrös természet főszerepéért. Julia Robertset lehet szeretni és nem szeretni (utóbbiak talán többen vannak), de a színésznő talán egyetlen komolyan vehető filmje, amelyben egy igaz drámai szerepet kap megmutatja, hogy tud ő színészkedni, ha nagyon akar. És van, amikor a nagy akarásnak nem nyögés a vége, hanem az aranyszobrocska.
#13
Nicole Kidman

Nicole Kidman

szül. 1967. 06. 20. (56 éves)
Honolulu, Hawaii, U.S
Nicole Kidman 1967. június 20-án született Nicole Mary Kidman néven a Hawaii-szigeteken, Honoluluban. Apja, Anthony Kidman pszichológus, anyja, Janelle Kidman főnővér volt. Ausztráliában nevelkedett, és már tízéves kora óta drámatagozatos iskolába járt. Első komolyabb szerepét a BMX banditák (1983) című filmben kapta, majd négy... több»
2001-ben volt jelölve a Moulin Rouge! című musical főszerepéért. Bár nem ezért nyerte a díjat, hanem egy évvel később (Az órák főszerepéért), s az is egy kiváló film. Hogy miért mégis erre a musicalre esett a választás? Mert egy nagyszerű film, amelyben nagyszerűen alakít az ausztrál színésznő. E sikerszéria pedig jól mutatja, hogy megérte elvállnia Tom Cruise-tól.
#12
Renée Zellweger

Renée Zellweger

szül. 1969. 04. 25. (55 éves)
Katy, Texas, U.S.
Renée Zellweger 1969. április 25- én született a Texas állambeli Baytownban.  Apja Emil Erich Zellweger svájci származású mérnök, anyja, Kjellfried Irene számi származású norvég nővér. Renée-nek egy bátyja van, Andrew. Gyerekkorában a texasi Katyben élt. Drámatagozatos iskolába járt, ahol aktívan sportolt és a helyi... több»
2001-ben volt jelölve a Bridget Jones naplója című film főszerepéért. Micsoda? A Bridget Jonesért Oscar-t akartak adni? A válasz: igen! Hogy miért? Mert az életről szól és hihetetlenül szerethető! Renée Zellweger ikonikus szerepe megmutatta, hogy a romantikus filmek főszerepében is lehet hihetetlen sikereket elérni.
#11
Hilary Swank

Hilary Swank

szül. 1974. 07. 30. (49 éves)
Lincoln - Nebraska - Amerikai Egyesült Államok
Hilary Ann Swank 1974. július 30-án született, Lincolnban, Nebraskában, az Egyesült Államokban. 6 éves volt, amikor családja a washingtoni Bellinghambe költözött. Hilaryt a színészkedés mellett a sport is érdekelte, úszott és gimnasztikázott, de már gyerekként komolyan foglalkozott a színjátszással is. Iskolai darabokban és... több»
2004-ben nyert a Millió dolláros bébi című film főszerepéért. Az eutanázia kérdése mindig is hálás téma volt akkor, ha Oscar-t akarunk nyerni. Mégis a sikersztorinak induló bokszoló karrier, majd jön egy nagyon durva ütés, és ami utánna következik, attól összeszorul a gyomrunk. Egy ilyen film nagyon könnyen csap át nyálba és csöpögésbe, de nem akkor, ha Clint Eastwood rendez, aki élete alakításával ajándékozta meg Hilary Swanket.
#10
Reese Witherspoon

Reese Witherspoon

szül. 1976. 03. 22. (48 éves)
New Orleans, Louisiana, Amerikai Egyesült Államok
Reese Witherspoon 1976. március 22-én született az egyesült államokbeli New Orleansban. Édesanyja, Mary Elizabeth nővér volt, később Ph.D fokozatot szerzett gyermekgyógyászati ápolóként, édesapja Dr. John Draper Witherspoon katonai sebész. Apja munkája miatt Reese életének első négy évét a németországi Wiesbadenben töltötte,... több»
2005-ben nyert A nyughatatlan című film főszerepéért. Doktor szöszi tud komoly és drámai is lenni, s milyen jól áll neki. A country-legenda Johnny Cash feleségének lenni biztos nem lehetett könnyű, Witherspoon megformálásában megtudhatjuk, mennyire nem volt könnyű.
#9
Marion Cotillard

Marion Cotillard

szül. 1975. 09. 30. (48 éves)
Paris, Franciaország
Marion Cotillard 1975. szeptember 30-án született Párizsban, Franciaországban. Jean-Claude Cotillard színész, rendező és Niseema Theillaud színésznő és drámatanár egyik gyermekeként. Két testvére van. A szülei foglalkozását tekintve nem meglepő, hogy Marion is a színészkedésre adta a fejét – már gyerekkorában szerepelt apja... több»
2007-ben nyert a Piaf című film főszerepéért. Egy különleges szépségű francia színésznő egy nem túl szép, de legendás francia énekesnő bőrében? Ehhez hasonló történt már korábban (Charlize Theron - A rém), ám Cotillard bebizonyította, hogy nem létezik lerágott csont. Egy megrendítő életrajz tárul elénk a párját ritkító francia színésznő alakításában.
#8
Viola Davis

Viola Davis

szül. 1965. 08. 11. (58 éves)
Saint Matthews - Dél-Karolina - Amerikai Egyesült Államok
Viola Davis 1965. augusztus 11-én született Dél-Karolinában. Édesanyja gyári munkásként (emellett civil aktivista is volt), míg édesapja lovászként dolgozott. Születése után a család hat gyermekével együtt Rhode Island-ra költözött. Nagy szegénységben nőtt fel. A színjátszást a Central Falls High School-ban szerette meg, majd... több»
2011-ben volt jelölve A segítség című filmben nyújtott alakításáért. Bár abban az évben Meryl Streep vitte a prímet, volt még mellette még egy színésznő, aki óriásit alakított abban a filmben. A segítség különleges atmoszférájához nagyon is szüksége volt Viola Davis hihetetlen játékára, amelyet nem lehet egykönnyen elfelejteni.
#7
Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence

szül. 1990. 08. 15. (33 éves)
Louisville - Kentucky - Amerikai Egyesült Államok
Jennifer Lawrence 1990. augusztus 15-én született a Kentucky állam béli Louisville-ben, a család legkisebb gyermekeként. Jennifer anyja, Karen egy gyerektábort működtetett, apja, Gary, az építőiparban dolgozott. Két bátyjával jó kapcsolatot ápol. Jennifer fiatalon csöppent a színészvilágba, miután 14 éves korában egy fotós... több»
2012-ben nyert a Napos oldalban nyújtott alakításáért. Akit már 20 évesen versenyben volt a Llegjobb női főszereplő Oscar-ért, arra érdemi odafigyelni. Aztán jött 2012, Jennifer pedig jött, látott és győzött, úgy vélem, megérdemelten. Aztán a lépcsőn kicsit (vagy csak véletlenül?) megbotlott, hogy tovább növelje hihetetlen báját.
#6
Kate Winslet

Kate Winslet

szül. 1975. 10. 05. (48 éves)
Reading, Egyesült Királyság
Kate Winslet 1975. október 5-én született Readingben, Angliában. Már 11 évesen drámaképzést tanult, első reklámszerepét pedig a BBC-n egy gyerekeknek szóló sci-fi sorozat, a Dark Season (1991) követte. Peter Jackson  krimijében, a Mennyei teremtményekben (1994) debütált a filmvásznon, majd az Austen-adaptációban, az Értelem és... több»
2004-ben volt jelölve az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért című filmben nyújtott alakításáért. Bár Kate Winslet ebben a periódusban nyert ugyan Oscar-t, számomra viszont sokkal emlékezetesebb volt az előbb említett filmben Jim Carrey mellett, egy ellenállhatatlan párost alakítva.
#5
Meryl Streep

Meryl Streep

szül. 1949. 06. 22. (74 éves)
Summit - New Jersey - Amerikai Egyesült Államok
Meryl Streep 1949. június 22-én született Summitben, New Jersey-ben. Számos kritikus szerint korunk legjobb színésznője, huszonegyszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is kapott. Kezdetben az opera műfaja felé kacsingatott, majd úgy döntött, hogy beiratkozik a Yale egyetem dráma tagozatára. Első komolyabb szerepéért máris... több»
2011-ben nyert A Vaslady főszerepéért. Rengeteg film, rengeteg jelölés, a harmadikra 2011-ig kellett várni. Egy igazán testhezálló szerep (bár az öreg Vasladyhez kellett egy kis sminkes munka), amelynek köszönhetően megismerhetjük a XX. század második felének egyik legellentmondásosabb politikusának pályafutását.
#4
Julianne Moore

Julianne Moore

szül. 1960. 12. 03. (63 éves)
Fayetteville, Észak-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
Julie Anne Smith 1961. december 3-án született az észak-karolinai Fayetteville-ben. Szülei a hadseregnél szolgáltak, édesanyja pszichológus volt, jogász édesapja hadbíró. A család tucatszor költözött egyik támaszpontról a másikra, majd Julie kikötött a Bostoni Egyetem előadóművészi szakán. A diploma után New Yorkba... több»
2014-ben nyert a Legjobb női főszereplő Oscar-díjat a Megmarad Alice-nek címú filmben nyújtott alakításáért. Julianne Moore esetében picit ott volt az az érzés, hogy az egész karrierjét akarták díjazni ezzel a díjjal. Ennek ellenére egy, a betegségéből adódóan a szavakat folyamatosan elfelejtő nyelvészprofesszornő szerepében zseniális. Egy méltó szerep egy méltó karrier megkoronázásához.
#3
Brie Larson

Brie Larson

szül. 1989. 10. 01. (34 éves)
Sacramento - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Brianne Sidonie Desaulniers, ismertebb nevén Brie Larson 1989. október 1-én született Sacramentóban, az Egyesült Államokban. Már hat éves korától színészkedni tanult, tehetsége olyannyira szembetűnő volt, hogy ő lett a San Franciscó-i American Conservatory Theater valaha volt legfiatalabb diákja. Pályafutását a kétezres évek... több»
2015-ben megnyerte a Legjobb női főszereplő Oscar-díjat a Szoba című filmben nyújtott alakításáért. Egy újabb elképesztő film, elképesztő színészi alakításokkal. Bár Jacob Trembley is zseniális, Brie Larson, az anyja szerepében olyat játszott, amelyre nagyon nehezen találok szavakat. Az Akadémia sem tudott, vélhetően ezért döntött jól.
#2
Rosamund Pike

Rosamund Pike

szül. 1979. 01. 27. (45 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Rosamund Pike 1979. január 28-án született Londonban, Angliában. Édesanyja klasszikus hegedűművész, édesapja operaénekes. Szülei munkája végett fiatalkorában bejárta Európát, és folyékonyan megtanult németül és franciául. Középiskolai tanulmányait a bristoli Badminton Schoolban végezte, majd a National Youth Theatre színésze... több»
Jelölve volt 2014-ben a Legjobb női főszereplő Oscar-díjra a Holtodiglan című filmben nyújtott alakításáért. Nem kapta meg a díjat, pedig nagyon megérdemelte (bocs Julianne Moore!). Régen láttam ilyen hátborzongatóan hidegvérű alakítást színésznőtől, gyakorlatilag a film kezdésétől a befejezésig. Hihetetlen thriller, hihetetlen alakítás.
#1
Natalie Portman

Natalie Portman

szül. 1981. 06. 09. (42 éves)
Jerusalem - Izrael
Natalie Portman 1981. június 9-én, édesanyja 29. születésnapján született Jeruzsálemben, Izraelben, szülei egyetlen gyerekeként, Natalie Hershlag néven. Izraeli származású apja nőgyógyász, amerikai születésű, művész édesanyja pedig Natalie ügynökeke volt. A zsidó származású család több költözés után 1990-ben New Yorkban... több»
2010-ben nyert Legjobb női főszereplő Oscar-díjat a Fekete Hattyúban nyújtott alakításáért. Talán nem is kell magyarázni, hiszen teljesen megérdemelt volt Portman győzelme. A tökéletességre törekvő balettáncosnőben megtestesül a fehér és fekete hattyú, a skizofréniának új és különleges ábrázolását adva a nézőnek.