Bojkott az idei Oscar-gála ellenA kép forrása: Intercom

Újabb fekete színészek csatlakoztak a bojkotthoz. Csakhogy a probléma ettől összetettebbnek tűnik.

Jada Pinkett Smith után férje, Will Smith is csatlakozott azon fekete bőrű filmesekhez, akik idén nem vesznek részt az Oscar-gálán. Az eddig is impozáns művészekből álló lista olyan neveket takar, mint Spike LeeLupita Nyong'oDavid Oyelowo vagy épp George Clooney.

A bojkott oka az, hogy sokan 'túl fehérnek' titulálták az idei jelöléseket, sőt, egyenesen rasszistának bélyegezték meg az Akadémia tagjait. A probléma forrása, hogy idén egyetlen fontosabb kategóriában sem jelöltek fekete bőrű színészt Oscarra, az egyéni kategóriákban egytől-egyik fehér jelölteket találunk.

Az ügy azonban ettől valószínűleg sokkal árnyaltabb, és megosztotta a fekete filmeseket is, akik közül többen is kiálltak az Akadémia mellett. A dolgot tovább árnyalja, hogy a gálát idén egy színészbőrű humorista, Chris Rock fogja vezetni.

Hogy mennyiben hibás az Akadémia, valóban fontos kérdes. De, ha megnézzük, hogy idén milyen filmek voltak esélyesek a jelölésre láthatjuk, hogy a probléma  gyökere nem a több ezer főt számláló akadémiai bizottságban van (természetesen a tagok kikérték maguknak a vádakat), hanem a stúdiók oldalán, és még itt sem egyértelmű a helyzet. Nehéz ugyanis többnyire fehér, az Oscar profiljába illő valós eseményeket feldolgozó filmek illetve adaptációk szereplői közül fekete színészt jelölni. Lássuk a legjobb film kategóriáját, mely jól szemlélteti, miről is van szó.A nagy dobás regényadaptáció, fix karakterekkel, a Brooklyn szintén, a Kémek hídja valós eseményeket dolgoz fel, akárcsak a Spotlight - Egy nyomozás részleteiA szoba szintén adaptáció éppúgy, mint A visszatérő és a Mentőexpedíció. Marad a  Mad Max - A harag útja, melyre valljuk be, nehéz lenne ráhúzni a vizes lepedőt, pláne, hogy a film egy erős és kompetens női karaktert állított a középpontjába.

Az persze megint más kérdés, hogy miért nem készül több 'fekete' film. Idén mindössze négy olyan kiemelkedő színvonalú,  a feketék közösségéről illetve kultúrájáról szóló produkció jött ki, melyek elvileg esélyesek lehettek a jelöltállításon (Creed - Apollo fia, azEgyenes Comptonból, a Beasts of No Nation és a Chi-Raq). Arról nem is beszélve, hogy a bevételre hajtó stúdiók pontosan tudják, hogy a többnyire fekete színészgárdával forgatott produkciók a ritka kivételektől eltekintve nem jeleskednek a mozipénztáraknál.

Bár az Akadémia messze nem hibátlan, de ebben a problémában talán kevésbé van benne a kezük, mint azt a bojkottot hirdető művészek gondolják. A probléma ellenben valós.