Hatalmas meglepetések Cannes-ban

Tegnap este kiosztották a legrangosabb európai filmfesztivál díjait, sokak meglepetésére azonban több kategóriában sem a papírforma érvényesült.

Az Én, Daniel Blake című filmjével Ken Loach a Felkavar a szél a szél után immáron másodszor nyerte el az Arany Pálmát a 69. Cannes-i Filmfesztiválon. A film egy özvegy asztalos történetét meséli el, aki egy szívroham után belekerül a bürokrácia ördögi körébe. Míg orvosa azt tanácsolja, hogy ne térjen vissza dolgozni, a társadalombiztosító emberei azonban úgy ítélik meg, hogy munkaképes. A komoly társadalmi problémára fókuszáló film hangos sikert aratott Cannes-ban, bár nem feltétlenül ez az alkotás volt a legesélyesebb a díjra.  

Az igazán nagy meglepetést a mindössze 27 éves Xavier Dolan A Juste la fin du monde (Ez csak a világ vége) című filmje jelentette. Bár az alkotás a legnagyobb francia sztárokat vonultatta fel (Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye, Léa Seydoux és Gaspard Ulliel), a kritikusok voltaképpen kifújolták.

A legjobb rendező díját megosztva a román Cristian Mungiu (Érettségi) és a francia Olivier Assayas (A stylist) érdemelte ki.

A fesztivál magyar vonatkozása, azon túl, hogy a zsűriben helyet foglalt a Saul fia Oscar-díjas rendezője, Nemes Jeles László, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a Cinefondation  szekcióban megosztva nyerte meg a harmadik díjat.

A díjazottak teljes listája:

Arany Pálma-díj
Én, Daniel Blake (Ken Loach) - Anglia

A zsűri nagydíja
Épp a világ vége (Xavier Dolan) - Kanada

A zsűri díja
American Honey (Andrea Arnold) - USA

Legjobb rendező (megosztott)
Cristian Mungiu (Érettségi - Románia), Olivier Assayas (A stylist - Franciaország)

Legjobb színésznő
Jaclyn Jose (Ma' Rosa) - Fülöp-szigetek

Legjobb színész
(Az ügyfél) - Irán

Legjobb forgatókönyv
Az ügyfél (Asghar Farhadi) - Mexikó

Legjobb rövidfilm
Timecode (Juanjo Giménez Peña) - Spanyolország

Arany Kamera-díj
Divines (Uda Benyamina) - Franciaország

Tiszteletbeli Arany Pálma-díj
Jean-Pierre Léaud