Azért állítottam össze ezt a listát,mert szerintem nincs túl sok ijesztő horror film, de ezek talán tetszhetnek nektek!

#10

79 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Akárcsak a legtöbb jó modern horrorfilm, ez is megéri a pénzét. A Sinister hemzseg a váratlan félelmektől, a legtöbb azokból a hátborzongató és erőszakos rövidfilmekből árad, amit Ethan Hawke író főhőse talál a padláson. Scott Derrickson rendező arra is ügyelt, hogy minden egyes ilyen film eléggé különbözzön egymástól, minden egyes alkalommal másképp frászt hozva az emberre. A Sinister az a fajta horror, amitől jó darabig rémálmok gyötörhetnek.
#9

77 Insidious  (2010)

(36) (8)

horror | misztikus | thriller

Renai és Josh kisfiukkal együtt új otthonba költöznek. Nem sokkal később a fiú balesetet szenved, és kómába esik. Kiderül, hogy démoni erők dolgoznak a háttérben, aki lelkét... több»

Akárcsak a Parajelenségek, az Insidious is kellően zsúfolt frászkeltő pillanatokból. Óramű pontossággal érkeznek a hirtelen megjelenő új szörnyűségek, a képernyőn percenként őrült dolgok váltják egymást. De van egy olyan ijesztő pillanata, ami annyira váratlan, olyan gyorsan történik és olyan merész a maga egyszerűségében, hogy a film emiatt vált ikonikussá néhány évvel a megjelenése után.
#8

76 Parajelenségek  (2007)

(18) (23)

horror | misztikus | thriller

Netflix

A fiatal pár, Katie és Micah beköltöznek új San Diegó-i otthonukba. Katie, aki hisz a természetfeletti jelenségekben, szokatlan eseményekre lesz figyelmes, de Micah ostobaságnak... több»

A Paranormal Activity filmek akár a kísértetjárta házak farsangi megfelelői is lehetnének. Valami mozog a sötétben, sokáig úgy tűnik, hogy valami ráugrik, aztán valami tényleg ráugrik a főszereplőre. A csaj sikít, rántgatja a barátja karját, aztán futás. Ez az ismétlődő sablon szolgálta ki a franchise mind öt részét, de az első részt egyik folytatás sem übereli a semmitől való rettegés művészetté fejlesztésében. A film szándékosan visszatart fontos pillanatokat a démon által megszállt központi karakterről és egyre inkább a kamerára tereli a feszültséget. A befejezés nem az igazi azért, és a legfontosabb kérdések is megválaszolatlanok maradnak, de az biztos, hogy meglepő véget ér a film.
#7

82 A kör  (2002)

(72) (20)

horror | misztikus

Rachel Keller (Naomi Watts) oknyomozó újságíró olyan történetről hall, amire elsőre csak legyint, és egyszerű kamasztréfának tartja. A gyilkos videokazetta története viszont... több»

A kör egyike az igazán népszerű horroroknak, hihetetlen mértékű hype alakult ki körülötte. Teljesen becsavarodott és ijesztő film, mindössze pár szürreális képsorral, de azokat nagyon ügyesen váltogatva és ismételgetve vázolja Gore Verbinski a gonosz természetfeletti hatalmát. Kegyetlen tréfa ez a rendező részéről: a karakterek félelme beleégeti magát a néző agyába is. A körben csak azt lehet tudni, hogy bármikor bármi megtörténhet.
#6

92 Hetedik  (1995)

(172) (26)

dráma | krimi | misztikus | thriller

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»

Vicces, hogy a hatodik helyzett lett a Hetedik, maga a film viszont kicsit sem vicces, hanem igazán rémisztő. A Se7en nem egy hagyományos horror, de az egyik legzavaróbb és valóban felkavaró thriller, ami valaha készült. Morgan Freeman a dörzsölt öreg és Brad Pitt, a zöldfülű nyomozó egy őrült gyilkosra vadászik, aki a hét halálos bűn alapján választja ki és bünteti meg az áldozatait. Egyre borzalmasabb módon végez velük, egyikkel a másik után. A legrosszabb a bűnök közül kétségtelenül a "lustaság". A rendőrduó felfedezi az ágyhoz szíjazott áldozatot, aki egy nagy halom csont és bőr, felfekvésekkel van tele, olyan, akár egy több hetes hulla, de még mindig él! David Fincher filmje egy dermesztően logikus rémálom, ami sokáig nem hagyja nyugodni a lelkedet.
#5

45 Ördögűző 3.  (1990)

(5) (18)

dráma | horror | misztikus

Az Ördögűző 3. részében Kinderman felügyelő vezette egykor a nyomozást a washingtoni ördögűzéssel kapcsolatos haláleseteknél és most újra rejtélyes bűncselekményekre lesz... több»

A horrorfilmek folytatásainak sokszor kemény elvárásoknak kell megfelelniük. Az Ördögűző 3. viszont igazán durva. Ellentétben a második résszel, ez a film egyáltalán nem időpazarlás és nem is égeti le a klasszikussá vált alapművet. Gyötrelmes utazást kapunk az arcunkba, ahol annak is oka van, hogy közel két percig egy nővér vándorlását kell nézni körbe-körbe a kórházi folyosón - ez a jelenet is csak azért ringat hamis biztonságérzetbe, hogy még kontrasztosabb legyen, ahogy elszabadul a pokol. Folytatás ellenére ez minden idők egyik legeredetibb és legijesztőbb filmje.
#4

76 A dolog  (2011)

(18) (11)

horror | misztikus | sci-fi

TV-ben (Spektrum Home, csütörtök 01:33)

Kate Lloyd már a markában érzi az évszázad felfedezését, mikor az antarktiszi kutatóállomáson csapatával felfedez egy idegen űrhajót, a belsejében pedig egy idegen... több»

(az 1982es változatot kerestem,de az nincs az oldalon) A John Carpenter által rendezett A dolog egyike a a '80-as évek leggusztustalanabb horrorfilmeinek, de ez nem éppen az a típusú mozi, ami csordultig lenne hirtelen rémisztgető pillanatokkal. Inkább az elképzelhető legbetegebb agyszülemények által keltett folyamatos félelemkeltésre aspirál, de azt elég hatásosan teszi. Ha nem is ugrasz ki a fotelből minden pillantban, attól még váratlan meglepetések sora az egész film. Kihagyhatlan darab, nem úgy, mint az x évvel később belőle készült remake. Amikor a halálos idegen organizmus kifordul a hulla gyomrából... Epic jelenet, aki még nem látta, az alább megtekintheti. A gyomorfordulat veszélye videónézés közben is fennáll, ezért ezt csak saját felelősségre javasoljuk.
#3

64 Péntek 13  (1980)

(16) (21)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok... több»

A Carrie alapjaira épült sablont számtalan horrorfilm követte, egészen addig a pontig, ahol már szinte lapos közhellyé vált. Ebből az időből nehéz találni olyan horrort, hogy nem azzal ér véget, hogy a halott főgonosz hirtelen kiemelkedik egy sírból, még egy utolsó frászt hozva az elgyötört mozinézőre. Innentől kezdve az alkotók már törekedtek arra, hogy véget vessenek az öncélú és már-már kiszámítható ijesztgetésnek. Az egyik legjobb és leghíresebb sablonjelenet, a Péntek 13-ban van. Egy igazi horrorrajongó nyilván tudja, hogy ebben a filmben nem az álarcos, behemót Jason a gyilkos, de ahogy előbukkan a film végén a tó fenekéről, az bizony sokkoló pillanat.
#2

77 Carrie  (1976)

(13) (38)

horror

Carrie egyszerű, gátlásos iskolás lánynak tűnik, akit azonban otthon és az iskolában is temérdek megaláztatás ér. Osztálytársai folyton gúnyolják és bántják, mélyen... több»

Egy évvel A cápa megjelenése után Brian De Palma rendező megpróbálta felülmúlni a Spielberg által okozott rémületet a Carrie-vel. A legtöbb horror-rajongó szerint ez elég jól sikerült is neki. A film nagy része lassú tempójú, a kor hagyományainak megfelelően, a lassan ébredő iszonyat a hírhedt báli mészárlásban csúcsosodik ki, amikor a mindenki által terrorizált Sissy Spacek szabadjára engedi telekinetikus haragját, aztán kivégzi az egész végzős évfolyamot.
#1

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

Ijesztő horrorfilmek Steven Spielberg elhíresült alkotása előtt is léteztek, de az 1975-ben megjelent A cápa teremtette meg a modern horror műfaját. Alap és kész.