Minden idők legdrágább filmes produkciója lett a Hobbit-trilógiaA kép forrása: Photo © New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros. Pictures

Peter Jackson Hobbit-trilógiájának utolsó része, A hobbit: Az öt sereg csatája decemberben debütál a mozikban. A legfrissebb Új-zélandi pénzügyi jelentés szerint a filmek költségei márciusban elérték a 745 millió dollárt, amivel Peter Jackson trilógiája minden idők legdrágább filmes produkciója lett. Ebben az összegben az utolsó hónapok költségei még nem szerepelnek. A büdzsé már most háromszorosa a Gyűrűk Ura-trilógiának, mely 281 millió dollárból készült.

Ha az egyes részeket nézzük, akkor a maga 300 milliós költségvetésével továbbra is A Karib-tenger kalózai: A világ végén áll a legdrágább filmek listájának élén. Ebben a tekintetben olyan filmek is megelőzik a Hobbit-trilógia darabjait, mint a Harry Potter és a félvér herceg (250 millió), a John Carter (250 millió), a Pókember 3. (258 millió), az Aranyhaj és a nagy gubanc (260 millió). Ami a trilógiákat illeti, Peter Jackson Hobbit-filmjének költségeivel a Star Wars előzménytrilógiát utasította jócskán maga mögé, melynek költségei 343 millió dollárra rúgtak. 

Peter Jackson 2007-ben még "csak" 300 milliós büdzsével számolt, abban azonban, hogy az összeg ilyen jelentős mértékben emelkedett, nyilvánvalóban az is szerepet játszott, hogy az eredeti tervek szerint J.R.R. Tolkien könyvét két egész estés film formájában vitték volna vászonra. Jackson azonban már az első rész forgatása után azt nyilatkozta, hogy annyi felvétel készült, amennyi még egy teljes filmre elegendő lenne. A Warner rábólintott a trilógia tervére és az ezzel járó plusz költségekre, melyekbe beletartozik a színészek bére, az új forgatókönyv, a kosztümök, a vizuális effektek, valamint az, hogy a teljes trilógiát 3D-ben forgatták le.

A stúdiót minden bizonnyal nem viselik meg a plusz költségek, ugyanis a becsélések szerint a trilógia mintegy 2,9 milliárd dollár bevételt fog termelni. A jóslat teljesen reális amennyiben azt nézzük, hogy az eddigi két rész összesen 2 milliárdos bevételre tett szert.

A hobbit: Az öt sereg csatája december 18-án kerül a hazai mozikba.