A listában olyan filmeket válogattam össze, amelyekben gyermek színészek nyújtanak feledhetetlen alakításokat.

#10

84 Vágy és vezeklés  (2007)

(32) (16)

dráma | háborús | misztikus | romantikus

HBO Max | SkyShowtime

Egy forró nyári napon 1935-ben Angliában a nagy képzelőerővel és írói vénával megáldott kislány, a 13 éves Briony (Saoirse Ronan) rájön, hogy nővére, Cecilia (Keira... több»

Saoirse Ronan a 13 éves Briony Tallis szerepében elárulja nővérét és annak szerelmét. Ami az egyik pillanatban kegyetlen gonoszságnak tűnik, az a másik pillanatban csupán egy féltékeny kislány meggondolatlan döntése. Ronan alakításával hitelesen éri el a nézőben ezt a kettősséget, amely Oscar jelölést is hozott a fiatal színésznőnek.
#9

69 Egy fiúról  (2002)

(8) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

Will (Hugh Grant) egy sármos 38 éves londoni fickó, aki imádja becserkészni a nőket. Teheti ezt azért, mert nincs családja, étvágya viszont annál nagyobb. Rájön, hogy a legjobb... több»

Nicholas Hoult, a levakarhatatlan, kissé antiszociális kisfiú egy napon menthetetlenül ragaszkodni kezd egy semmirekellő férfihoz, akire egyaránt tekint egyféle apa-pótlékként és a legjobb barátjaként. Hoult alakítása meggyőző, mellette még Hugh Grant is képessé vált kitörni az addigi skatulyájából.
#8

85 A faun labirintusa  (2006)

(58) (50)

dráma | fantasy | háborús

Ofélia (Ivana Baquero) anyjával újdonsült mostohaapjához költözik, aki Franco seregében szolgál. Bár a polgárháborúnak vége, a hegyekben még harcolnak a gerillák, és ez a... több»

Egy ízig-vérig kegyetlen film és egy kislány elképzelt világa keveredik össze ebben a különleges filmben. Ivana Baquero Ofelia szerepében rendkívüli alakítást nyújt a filmvásznon.
#7

90 Az élet szép  (1997)

(69) (9)

dráma | háborús | romantikus | vígjáték

1938-ban az ábrándos Guido beleszeret tanárnőjébe, Dorába. A lány egy náci tiszt menyasszonya, Guido viszont félig zsidó. Mindent megtesz azért, hogy a lány ne menjen hozzá a... több»

Az egyik legmeghatóbb film, amit valaha láttam, amelyhez Roberto Benigni feledhetetlen alakítása mellett nagyban hozzá tett Giorgio Cantarini tehetsége is, a kis Giosué szerepében. Együtt elképesztően erős párost alkottak a filmvásznon.
#6

84 Nevem Sam  (2001)

(6) (7)

dráma

Sam Dawson (Sean Penn) szellemi fogyatékos, és egyedül, illetve barátai segítségével neveli lányát, Lucyt (Dakota Fanning). Sam körülbelül egy hétéves gyerek szellemi szintjén... több»

Dakota Fanning a kis Lucy Diamond Dawson szerepében és az autista édesapját alakító Sean Penn együttese a filmvásznon bizonyítja, hogy olykor a szeretet sokkal fontosabb az intelligenciánál.
#5

84 Manhattan kicsiben  (2005)

(5) (3)

családi | romantikus | vígjáték

A Manhattan kicsiben című amerikai vígjátékban a tizennégy éves Gabe reménytelenül szerelmes Rosemary-be, akivel együtt járnak karate órákra. A fiú nagyon szeretné randira... több»

Josh Hutcherson korai szerepeiben is bizonyította tehetségét. Köztük kiemelkedő a Híd Terabithia földjére, valamint a Manhattan kicsiben című filmjei. Utóbbiban Hutcherson-nal együtt éljük át az első szerelem minden egyes mozzanatát és a film olyannyira bájos, hogy nem lehet mellette szó nélkül elmenni.
#4

családi | dráma | romantikus | vígjáték

Egy tinédzserkor küszöbén álló fiatal lány élete a feje tetejére áll, amikor egy valószínűtlen barát szegődik a nyomába. több»

A My girl című filmben nem csupán egy, hanem két fantasztikus gyermekszínészi alakítást is láthatunk. Anna Chlumsky mellett ugyanis a Reszkessetek betörők sztárja, Macaulay Culkin (a kultikus filmben nyújtott alakítása szintén listás helyet érdemelne) is feltűnik. Mindketten remekül hozzák az első szerelem és a barátság csalódásait, így megalkotva egy igazán bájos filmet.
#3

88 Hatodik érzék  (1999)

(78) (28)

dráma | misztikus | thriller

Disney+

Malcolm Crowe (Bruce Willis) kiváló gyermekpszichológus. Azonban egy este gyilkossági kísérlet áldozatává válik, mikor egy korábbi betege, akit nem sikerült meggyógyítania,... több»

Haley Joel Osment ígéretes gyermekszínész volt a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején, ám felnőtt karrierje nem futott ki a megérdemelt helyre. A hatodik érzékben és az A. I. : Mesterséges értelem című filmben azonban felejthetetlen alakításokat nyújtott. Előbbi megjelenése kapcsán azt nyilatkozta, hogy a mamája nem engedte neki, hogy megnézze az elkészült filmet, mert még túl fiatal volt hozzá.
#2

85 Kramer kontra Kramer  (1979)

(16) (16)

dráma

Ted Kramer (Dustin Hoffman) igyekszik jó apa lenni, de a legtöbb időt a munkája veszi el, fontos számára a karrier. Egy napon felesége, Joanna (Meryl Streep) közli vele, hogy... több»

Justin Henry alig nyolc éves volt, amikor Oscar-díjra jelölték a Karmer kontra Kramer című filmért. Ez nem is véletlen, ugyanis olyan nagy nevek mellett mint Meryl Streep és Dustin Hoffman is remekül tudta hozni a szülei válását átvészelő Billy szerepét.
#1

85 A szoba  (2015)

(99) (14)

dráma | thriller

Joyt (Brie Larson) hét éve tartja fogva egy férfi egy kerti fészerben. Az öreg Nick (Sean Bridgers) rendszeresen átjár hozzá, élelmiszert és néhány alapvető holmit visz neki,... több»

Jacob Trembley az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja a kis Jack szerepében. Brie Larson nagyon jó a filmben, ám alakítását rendkívüli módon egészíti ki Trembley, aki a film alapjául szolgáló regény monológjait tökéletesen adja vissza a filmvásznon és fiatal kora ellenére kiemelkedően tehetséges színész.