A listán olyan regényadaptációkat gyűjtöttem össze, amelyek a filmvászon is teljes mértékben megállják a helyüket. A nagy átlaggal ellentétben, akik előbb elolvassák a regényt és utána nézik meg moziban én épp ellenkezőleg működöm. Egy jó film megnézése után kezd el még jobban érdekelni a történet és többségében kedvet kapok megismerkedni az alapművel is. A válogatásomban szereplő összes történet igen erős mondanivalóval bír (így abszolút mozivászonra kívánkozott) és mindegyiket volt szerencsém elolvasni és megnézni is. S mivel a két műfaj (könyv és film) más-más elemekből táplálkozik, érdekes megfigyelni hogyan kelnek életre a történetek egy regény lapjain és a hogyan valósítják meg kedvenc színészeink azt a mozivásznon.

#10

74 Papírvárosok  (2015)

(36) (14)

dráma | misztikus | romantikus | vígjáték

HBO Max | Disney+

Quentin óvodás kora óta szerelmes a környékükön élő lányba, azonban úgy érzi, hogy Margonak tudomása sincs az ő létezéséről. Nem is érhetné nagyobb meglepetés, mint... több»

Kissé igazságtalan latolgatni, hogy a film vagy John Green regénye sikerült-e jobban, hiszen film nem lenne könyv nélkül. Ám ebben az esetben nekem kissé a film felé húz a mérleg (szemben a Csillagainkban a hibával, ahol inkább a regényre voksolnék). A regényben lévő üres járatokat a film remekül kitölti és csillagos ötös a szereplőválogatóknak (már csak Nat Wolff miatt is, aki előtt még nagy jövő áll). Green regényei a maguk lendületével teljes mértékben helytállnak a filmvásznon, szerintem még viszontlátjuk a műveit a mozikban.
#9

80 Az időutazó felesége  (2009)

(38) (7)

dráma | fantasy | romantikus | sci-fi

Henry ritka genetikai adottsággal rendelkezik: bármikor megtörténhet vele, hogy hirtelen egy másik korban, egy másik idősíkban találja magát. Bármikor bárhová vetődhet.... több»

Audrey Niffenegger igen különleges szerkesztésű regénye (hiszen témájából adódóan ide-oda ugrál az időben) feladta a leckét a filmkészítőknek, de nekik sikerült megugraniuk a lécet. Claire-t egyik pillanatban még kislányként látjuk, másik pillanatban pedig Henry feleségeként a férje oldalán. Ezt a különös szerkesztést manapság nagyon szereti a filmvilág, de könnyű összezavarni vele a nézőt. Szerencsére Az időutazó felesége című film nem követi el ezt a hibát.
#8

85 Kramer kontra Kramer  (1979)

(16) (16)

dráma

Ted Kramer (Dustin Hoffman) igyekszik jó apa lenni, de a legtöbb időt a munkája veszi el, fontos számára a karrier. Egy napon felesége, Joanna (Meryl Streep) közli vele, hogy... több»

Avery Corman híres könyvét Dustin Hoffman-nal és a tehetséges Justin Henry-vel adaptálták a filmvászonra. A könyv több magyarázatot ad (nyilvánvalóan), többet kapunk Joanna Cramer-ből, aki elhagyja a családját, ám azt gondolom, hogy a filmbe ez nem hiányzik, sőt kiemeli a történet dárgaimságát, Meryl Streep karakterének túl hirtelen eltűnése már a film legelején. Egy újabb példája annak hogyan lehet elérni, hogy a néző (vagy olvasó) egy gyerek szemén keresztül lásson.
#7

80 Csokoládé  (2000)

(28) (13)

dráma | romantikus

A francia kisváros életét felbolygatja a titokzatos, egyedülálló anyuka, Vianne Rocher (Juliette Binoche), aki kislányával együtt azért jön Lansquenet-be, hogy... több»

Joanne Harris hosszú leírásokkal tarkított regényének nagyon jól esett, hogy filmvászonra álmondták. Már csak azért is, mert a csokoládéról (és még sok egyéb finomságról) szól, amiket vizuálisan is látni akarunk. A könyvben nagyon alaposan bemutatott karakterek a filmben sem kapnak kisebb hangsúlyt. Juliette Binoche pedig tökéletes Vianne.
#6

77 Vizet az elefántnak  (2011)

(14) (7)

dráma | romantikus

HBO Max | Disney+

Jacob (Robert Pattinson) az állatorvosi egyetemen tanul, amikor hirtelen felindultságában mindent hátrahagy, és csatlakozik egy vándorcirkuszhoz. A cirkusz varázslatos és izgalmas... több»

Annak ellenére, hogy a film némileg más szerkesztési módot választ, mint Sara Gruen regénye (kevesebbet kapunk az idős Jacob életéből), a keretesség megmarad, amit igényel is a történet. Rosie az elefánt teljes életnagyságában is szerethető karakter marad!
#5

78 A szabadság útjai  (2008)

(20) (10)

dráma | romantikus

SkyShowtime

Frank (Leonardo DiCaprio) és April (Kate Winslet) Wheeler hét éve alkotnak egy párt. Irtóznak a középszerűségtől és a megfeleléstől, de kapcsolatuk hamarosan unalmassá és... több»

Richard Yates történetét a jól bevált párossal, Leonardi DiCaprio-val és Kate Winslet-tel láthatjuk viszont egy sokkal kevésbé romantikus megvilágításban, mint a filmben, amely híressé tette őket. A könyv és a film is tökéletesen mutatja be a házaspár közötti hirtelen változó viszonyokat (egyszer fent-egyszer lent). A regényben kicsit nagyobb belelátást enged Frank munkájába, ezzel szemben a film inkább a párkapcsolat bonyolultságára fekteti a hangsúlyt. Ez szerintem jól is van így!
#4

77 Napos oldal  (2012)

(95) (14)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (M4 Sport, csütörtök 01:33)

Pat (Bradley Cooper) 8 hónapot töltött elmegyógyintézetben idegösszeroppanása miatt, ezalatt feleségét, állását és házát is elvesztette, mégis bizakodva áll az... több»

Matthew Quick történetének alapmozzanataihoz hűek voltak a film alkotói, Jennifer Lawrence és Bradly Cooper kettőse a lehető legjobb választásnak bizonyult, ám kiegészítették a sztorit pár Hollywood-i fogással (táncverseny fontossága, ex-feleség valós jelenléte), ami csak még szerethetőbbé tette a karektereket és a világot, ahol mindenki egy kicsit lökött.
#3

84 A könyvtolvaj  (2013)

(48) (11)

dráma | háborús

Disney+

Mikor a bátor, fantáziadús lány (Sophie Nélisse) német nevelőszüleinél megtanul olvasni, egy új világ tárul fel előtte. Végre van hova elmenekülnie a második világháború... több»

Markus Zusak fantasztikus története egy náciktól hemzsegő világról, amelyet két gyerek szemén keresztül látunk. Liesel szerepére Sophie Nélisse tökéletes választás volt. Jó döntés volt megtartani a könyvbeli narrátort (a halált). Ez egy abszolút filmvászonra kívánkozó történet.
#2

85 A szoba  (2015)

(99) (14)

dráma | thriller

Joyt (Brie Larson) hét éve tartja fogva egy férfi egy kerti fészerben. Az öreg Nick (Sean Bridgers) rendszeresen átjár hozzá, élelmiszert és néhány alapvető holmit visz neki,... több»

Szerencsés helyzetben van ez a fantasztikus történet, ugyanis Emma Donoghue írta a regényt és a forgatókönyvet egyaránt. Olvasva és nézve is elképesztően megható, ahogy Jack gondolatai megfogalmazódnak, a kisfiú és édeanyja párbeszédei, a tárgyak fontossága ebben a beszűkült világban, amelybe belecsöppenünk. Azt gondolnánk, hogy egy könyv tudja ezeket a dolgokat hitelesen visszaadni, ám a film sem maradt alul ebben a versenyben. Sőt!
#1

86 Az éhezők viadala  (2012)

(116) (25)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Netflix | HBO Max | TV-ben (LiChi TV, csütörtök 01:33)

Panem az egykori Észak-Amerika romjain fekszik. Az ország a fényűző Kapitóliumból és 12 körzetből áll. Minden évben kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és egy lányt... több»

Suzanne Collins trilógiája a filmvásznon: a magam részéről az elmúlt évek egyik legjobb alkotása (főként az első két rész). A film szinte tökéletesen hű a regényhez, amelyen alapszik (nem véletlenül, hiszen az írónő folyamatosan közreműködött a forgatáson). A könyv letehetetlen, a film ezerszer újra nézős. A harmadik kötetet ketté szedni talán kicsit hiba volt, ám egy ilyen elképesztő történetnek még ezt is megbocsájtjuk.