Meglepő, de ezt a 10 sikerfilmet újságcikkek inspirálták

Gondoltad volna, hogy olyan filmek, mint a Halálos iramban, a Die Hard 4 vagy Rémálom az Elm utcában forgatókönyveit újságcikkek inspirálták? Toplistánon ezúttal olyan sikerfilmeket listáztunk, melyek története először az újságok hasábjain látott napvilágot.

#10

71 Halálos iramban  (2001)

(38) (12)

akció | krimi | thriller

Netflix

Dominic életének nagy részét az autók és a gyorsulási versenyek teszik ki. A fiatal rendőr, Brian megpróbál beférközni Dominic köreibe, mert azt sejti, hogy az országúti... több»

A Halálos iramban franchise első része Kenneth LiRafael a Vibe magazinban megjelent cikkén alapult. A 'Racer X' című írás 1998. májusában került publikálásra, melynek középpontjában a 90-es évek illegális utcai versenyek álltak. A cikknek köszönheti a Universal a milliárdos franchise-t, melynek legújabb, immáron 10. része jövőre érkezik a mozikba.
#9

78 A kezelés  (2012)

(14) (7)

dráma | életrajzi | romantikus | vígjáték

Disney+

A huszadik század egyik legnagyobb költője, Mark O'Brien (John Hawkes) gyermekbénulásban szenvedett. Szinte egész életét mozdulatlanul, ágyhoz kötve kellett leélnie. Betegsége... több»

Ben Lewin nagy sikerű filmje laza szálakon kapcsolódik Mark O'Brian 'On Seeing a Sex Surrogate' című, 1990. májusában a The Sun Magazine-ben megjelent cikkéhez és memoárjához. O'Brian nyaktól lefele lebénult, és szüzességének elvesztése érdekében felbérelt egy ’segítőt’. A film a Sundance Filmfesztiválon debütált 2012-ben, ahol megnyerte a szemle közönségdíját. A Fox Searchlight Pictures filmjének főszerepét Helen Hunt és John Hawkes játszotta.
#8

76 Izomagyak  (2013)

(32) (13)

akció | dráma | krimi | szatíra | thriller | vígjáték

Miami a '90-es években: néhány személyi edző úgy dönt, hogy a kezébe veszi a sorsát, és megcsinálja a szerencséjét, még ha nem is feltétlenül törvényes úton. A dolog... több»

Azt talán sokan tudják, hogy Michael Bay filmje megtörtént eseményeket dolgoz fel, arról azonban viszonylag kevés szó esett, hogy a forgatókönyv Peter Collins 1999-ben a Miami New Times-ban megjelent cikksorozata alapján íródott. Egy csapat bűnöző, köztük néhány testépítővel, számos áldozatból csikart ki pénzt elrablásukkal és megkínzásukkal. A film a Paramount Pictures égisze alatt valósult meg, közel 100 millió dolláros bevételekre tett szert.
#7

78 Top Gun  (1986)

(25) (32)

akció | dráma

HBO Max | SkyShowtime

Mitchell hadnagy egyetelen célja, hogy ő legyen a legjobb vadászpilóta. Bekerül az USA haditengerészetének elit képzésére, a Top Gunban, ahol levetkőzve lobbanékony természetés... több»

A filmet, mellyel Tom Cruise berobbant Hollywood élvonalába Ehud Yonay 1983-ban a California magazinban megjelent 'Top Guns' című cikk ihlette. A Top Gun, melynek cselekménye egy vadászrepülőgép pilótára épül, 353 millió dollárt kaszált.
#6

75 Boogie Nights  (1997)

(10) (14)

dráma

A hetvenes évek Amerikája: szex, drog, diszkó. A pornófilmproducer, Jack Horner (Burt Reynolds) karrierje leáldozóban van, nem tudja, hogyan szerezze vissza a közönség és a... több»

Paul Thomas Anderson Mike Sager 1989-es, a Rolling Stone-ban publikált 'The Devil and John Holmes' című cikke alapján forgatta le 1997-ben bemutatott Boogie Nights című filmjét. Az eredeti cikk egy pornósztár történetét követte nyomon, aki egyre mélyebbre merült a kábítószerek világában, és belekeveredett az 1981-es wonderlandi gyilkosságokba. A film impozáns szereplőgárdával került a mozikba. A főszerepeket olyan színészek játszották, mint Mark Wahlberg, John C. Reilly, Julianne Moore, Heather Graham és Philip Seymour Hoffman.
#5

akció | thriller

Disney+

John McClane ősküvelti zsarunak számít az Internet és a számítógépek irányította világban. Mégis megint neki kell megmentenie Amerikát az összeomlástól, amikor annak... több»

Die Hard franchise negyedik részét John Carlin 1997-es, a Wired-ben megjelent 'A Farewell to Arms' című cikke inspirálta, melyben a szerző a jövő kiber-hadviselését tárgyalta. Ezt véve alapul született meg a film forgatókönyve, melyben John McClaine (Bruce Willis) egy bűnöző nyomába ered, aki hackertámadást hajtott végre a kormány ellen. A film szép summát hozott a Fox-nak, összesen 383 millió dolláros bevételre tett szert.
#4

81 Amerikai gengszter  (2007)

(19) (10)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Frank Lucas teljesen észrevétlen maradt, míg a belváros egyik fekete gengszerterének szűkszavú sofőrje volt. De főnöke hirtelen halálakor úgy dönt, eljött az ő ideje, és... több»

Az ikonikus bűnöző, Frank Lucas önéletrajzi filmjének alapjául Mark Jacobson a New York Magazine-ban megjelent, 'The Return of Superfly' című cikke szolgált. Lucas hatalmas vagyonra tett szert azzal, hogy rendkívül jól megszervezett módon a vietnámi háborúból hazatérő katonai gépeken több tonna kokaint csempészett be. A Denzel Washington főszereplésével készült filmet 2 kategóriában jelölték Oscarra.
#3

82 Az Argo-akció  (2012)

(39) (8)

dráma | életrajzi | thriller

HBO Max

1979-ben Iránban forradalom tört ki, és a dühös tömeg megostromolta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. Hat embernek sikerült kicsúsznia az ostromból, és... több»

Joshuah Bearman 'How the CIA Used a Fake Sci-Fi Flick to Rescue Americans from Teheran' (Hogyan használt fel a CIA egy sci-fi fricskát, hogy amerikaiakat mentsen meg Teheránból) 2007-es, a Wired-ben megjelent cikke inspirálta Chris Terrio-t az Az Argo-akció forgatókönyvének megírására. A film főszereplője egy CIA ügynök, Tony Mendez, aki a kanadai titkosszolgálat segítségével hat amerikait mentett ki Teheránból, miközben egy forgatócsoportnak adták ki magukat. A film 3 kategóriában nyert Oscar-díjat, világszerte 232 millió dollárt kaszált.
#2

82 Mielőtt meghaltam  (2013)

(80) (12)

dráma | életrajzi

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják, amitől egy csapásra megváltozik az élete. Barátai nagy ívben kerülik, az orvosok pedig... több»

A Matthew McConaughey főszereplésével készült film központi karaktere Ron Woodroof, aki miután AIDS-szel diagnosztizálják, és orvosa nem ad neki többet harminc napnál, saját kezébe veszi sorsát, és gyógyszereket csempész magának, majd később sorstársainak is. A filmet Bill Minutaglio a The Dallas Morning News-ban 1992-ben megjelent cikke, a 'Buying Time' ihlette. A Jean-Marc Vallée rendezésében készült produkció 55 millió dolláros bevételre tett szert, kész főszereplője, Matthew McConaughey és Jared Leto pedig Oscar-díjat kapott alakításáért.
#1

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

A kultikus film a Los Angeles Times cikksorozatára épül, melynek középpontjában az Északkelet-Ázsiában történt rejtélyes halálesetek álltak. Wes Craven, miután maga is olvasta a cikkeket, elhatározta, hogy filmet forgat az esetekről. Az 1984-es Rémálom az Elm utcában alapján Michael Bay 2010-ben rendezte meg a remake-et a Warner Bros. égisze alatt.