Top10: Zseniális elmék a nagyvásznon Hawkingtól MozartigA kép forrása: Discovery Networks

A zsenik élete mindig is hálás alapanyag volt a filmesek számára, elég ha csak az alábbi listára nézük: Oscar-díjas produkciók, zseniális alakítások, elmékezetes rendezések, lebilincselő történetek. Legújabb listánkban megpróbáltuk kiválogatni a témába vágó valaha készült 10 legjobbat az igazi kult-klasszikusoktól egészen az utóbbi évek legnagyobb sikereiig. Íme, tíz film és tíz érdekesség valódi és fiktív zsenikről Hawkingtól Mozartig. Nektek melyik film a kedvencetek az alábbi listáról? 

#10

87 Hawking  (2004)

(8) (5)

dráma | életrajzi

Ez a BBC alkotás a világhírű fizikus, Stephen Hawking történetét meséli el. Nyomon követhetjük a fiatal Hawking történetét, amint a Cambridge-i egyetem doktoranduszaként... több»

Azt tudtad, hogy…? Benedict Cumberbatch volt az első színész, aki valaha eljátszotta Stephen Hawkingot egy filmben. Cumberbatch egyébként jó barátságot ápol Eddie Redmayne-nel, aki A mindenség elmélete című filmben alakítja a zseniális fizikust.
#9

89 Amadeus  (1984)

(29) (26)

dráma | életrajzi | történelmi | zenés

Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy léha, életvidám és időnként... több»

Azt tudtad, hogy…? Azt, hogy Wolfgang Amadeus Mozartnak idegesítő nevetése volt, a film készítői különböző levelekből vették, melyeket a zenészről írtak. Nem tudni, hogy ki, kinek és mikor írta ezeket a leveleket, így ezeket a bennük szereplő állításokat nem árt fenntartásokkal fogadni. Egy zenetörténész, Robert L. Marshall szerint semmi bizonyíték nincs erre, és szerinte a filmbeli nevetés mindössze a film drámaiságát volt hivatott fokozni.
#8

dráma

HBO Max

Fred csodagyerek, aki hétéves kora létére felnőtteket meghazudtoló tehetséggel oldja meg a legösszetettebb matematikai problémákat. Élete azonban nem teljes. Nincsenek barátai,... több»

Azt tudtad, hogy...? David Hyde Pierce-t maga Jodie Foster ajánlotta a szerepre. A két színész a Yale Egyetemen töltött éveik alatt ismerkedett meg.
#7

77 Pollock  (2000)

(4) (6)

dráma | életrajzi

Jackson Pollock a fiatal festő New York-i művészvilágba szeretne bekerülni, miközben alkoholproblémákkal is küzd. Ekkor találkozik Lee Krasnerrel, aki minden idejét a művésznek... több»

Azt tudtad, hogy...? Ed Harris édesapja egyszer egy Jackson Pollockról szóló könyvvel ajándékozta meg fiát, mivel úgy érzete, hogy Ed személyisége hasonlít a híres festőére. Ed Harrist lenyűgözte Pollock élete. A filmre való felkészülést éppen ezért nagyon komolyan vette a színész, aki a forgatás alatt 15 kilót hízott, hogy hitelesen alakíthassa az időskori alkoholista Pollockot.
#6

88 Kódjátszma  (2014)

(185) (11)

dráma | életrajzi | háborús | thriller

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) hamar nagy figyelmet kelt a Cambridge Egyetemen újító gondolataival. Szakterülete a modern számítástechnika. Amikor Nagy Britannia hadba száll a... több»

Azt tudtad, hogy…? A film premierje november 14-ére esett, 1940-ben ezen a napon rohanta le Angliát a Luftwaffe. A britek tudtak a villámháborúról, de semmit sem tettek, mert féltek, hogy kitudódna, hogy Alan Turingnak köszönhetően megfejtették az Enigmát. Turingról Winston Churchill egyszer azt állította, hogy többett tett a háború pozitív kimenetele érdekében, mint bárki más.
#5

88 Esőember  (1988)

(44) (13)

dráma | road movie

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a... több»

Azt tudtad, hogy... ? Dustin Hoffman annyira bizonytalan volt a filmben és karakterének megformálásában, hogy három héttel a forgatás elkezdése után azt mondta Barry Levinson rendezőnek, hogy "Barry, kérd fel Richard Dreyfusst vagy bárkit, mert ez életem legrosszabb alakítása!". Az alakításért Dustin Hoffman végül megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. A négy Oscar-díjjal jutalmazott alkotás világhírűvé tette Kim Peeket is, akiről a filmet mintázták. Az film 26 évvel ezelőtti bemutatása óta az igazi Esőember előadások és más rendezvények alkalmával milliók előtt mutatta meg szellemi képességeit.
#4

81 Pi  (1998)

(10) (8)

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A zseniális matematikus minden idők egyik legnagyobb rejtélyének megoldásán dolgozik. Ehhez felhasználja az Eukleidész nevű szuperszámítógépet, amelybe betáplálja a héber... több»

Azt tudtad, hogy…? A film 60 000 dollárba került, amit a rendező és barátai 100 dollár értékű adományokból dobtak össze. Amikor a filmet később 1 millióért megvásárolta az Artisan Entertainment minden befektető 150 dollárt kapott vissza. További érdekesség, hogy a szám, amit Max keres 216 jegyű. A 216 6x6x6. A 666 a Jelenések könyvében a Fenevad számára.
#3

89 Egy csodálatos elme  (2001)

(38) (7)

dráma | életrajzi

SkyShowtime

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag... több»

Azt tudtad, hogy…? Bár a film története Nash életén alapszik, az alkotók számos részletet megváltoztattak vagy bele sem írták a forgatókönyvbe. Ilyen többek között az, hogy Nash kétszer vette el Aliciát, előtte nőkkel és férfiakkal is folytatott viszonyt, sőt botrányai miatt le is tartóztatták, illetve betegsége miatt meg volt győződve arról, hogy földönkívüliek beszélnek hozzá.
#2

89 Good Will Hunting  (1997)

(87) (14)

dráma | romantikus

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de... több»

Azt tudtad, hogy…? A filmben van egy jelenet, amikor Sean (Robin Williams) az irodájában halott felesége szellentési szokásairól mesél Willnek (Matt Damon). Ez a jelenet teljes egészében improvizáció volt. Ez az oka annak, hogy Matt Damon olyannyira nevet, ráadásul az operatőr nevetése miatt még a kamera is megremegett egy kicsit. A jelenet azonban változtatás nélkül került be a Good Will Hunting végeleges változatába.
#1

87 A mindenség elmélete  (2014)

(140) (21)

dráma | életrajzi | romantikus

SkyShowtime | HBO Max

A Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, a fiatal és rendkívül tehetséges kozmológus előtt ígéretes karrier áll. Egy napon megismerkedik egy bölcsész lánnyal, Jane Wilde-dal, nem... több»

Azt tudtad, hogy...? Eddie Redmayne a forgatásra való felkészülés során maga is találkozott Stephen Hawkinggal. A felkészülése részeként 10 kilót fogyott, hónapokat gyakorolt egy hivatásos táncossal, hogy minél jobban megtanulja kontrollálni a saját testét, és 40 ALS-ben szenvedő beteggel is találkozott. A színész elmondása szerint megszállottan dolgozott, hogy hiteles alakítást nyújthasson. Stephen Hawking annyira elégedett volt a produkcióval, hogy a film utolsó részéhez még a hangját is kölcsönözte, és ellátogatott a forgatásra is.