93% 63 szavazat
A hosszútávfutó magányossága

A hosszútávfutó magányossága

The Loneliness of the Long Distance Runner
Filmadatlap
4
Vélemények (4)
16
Szereplők (16)
13
Képek (13)
1
Videók (1)
3
Érdekességek (3)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

Az ifjú Colin nyomorúságban élő, lázadó természetű fiatalember. Egy betörést követően javítóintézetbe kerül. Az igazgató szeretné jó útra téríteni, ezért lehetőséget ad számára, hogy sportolhasson. Az intézményt Colin fogja képviseli egy nyilvános iskolával rendezett sportversenyen. Ha nyer, a büntetésének egy részét elengedik. Colin kemény edzésekbe kezd. A döntő futamban is vezet, amikor eszébe jutnak az emlékek a családjáról, a rossz körülményekről, melyek miatt a javítóba került. Úgy érzi, a győzelme esetére tett ígéret is valójában más célt szolgál.

Rendező: Tony Richardson
Forgatókönyvíró: Alan Sillitoe
Ország: Egyesült Királyság
Premier: 1962.09.21.
 
2018.12.28 Berto49

legújabb vélemény

Dühös lázadás

A „free cinema” játékfilmes irányzatának meghatározó darabja, amely egyben Tony Richardson legkiemelkedőbb munkái közé tartozik. A felnőttkor küszöbén álló Colin Smith (jellemző név, olyan gyakori, mint nálunk a Kovács, vagy a Szabó) keresi a helyét az életben. Másként akart élni mint a munkába belerokkant és korán meghalt apja, éppen ezért mondta: „Nem akarok azért gürcölni, hogy a góréknak még több legyen.” Kiútként a betörés választotta, de lúzer amatőr módra az esőcsatornába rejtette el a lopott pénzt, Angliában, ahol az eső mindennapos. Az Albionban honos időjárás le is buktatta, javító-nevelő intézetbe került. Az intézet igazgatója sportteljesítményei alapján benne látta azt a versenyzőt, aki megszerzi a hőn áhított futóverseny kupáját, de Colin fellázadt. Ez a lázadás – bár teljesen más környezetben - hat év múlva a „Ha” című filmben képzeletbeli fegyverropogásos harccá változott. A két idősíkot bemutató film mintegy párdarabja, a francia újhullámos „Négyszáz csapás”-.nak, mindössze két év különbség volt a kettő között. Bravúrosnak nevezhető a főszereplő választás, a kezdő (a későbbiekben lovaggá ütött) Tom Courtenay alakítása a film domináló tényezője. Teljesen feleslegesnek tartom a sportfilm kategória megjelölést számos filmes adatbázisban, mert a sport csak tizedrangú kérdés, ez a film igazából a lázadás drámája, mégpedig a szó legrangosabb értelmében.

0
 
2018.03.13 hackerjulcsi

Micsoda film! Még mindig nem értem viszont, hogy miért pont az ereszaljba kellett bedugni a pénzt, ANGLIÁBAN, ahol mindig esik. :DD A végén vártam, hogy kifut a fenébe a világból.

0
 
2017.03.04 bbozsi

Nem tudom mi szeretne lenni ez a film. Sem nem sportfilm, sem nem korkép, sem nem jellemdráma. Nem igazán tudom ajánlani.

0
 
2017.11.15 azurou

nagyon naturalisztikus, és ez nagyon jó benne. nem mindennapi élmény volt számomra

0
 

Sir Tom Courtenay (1937) első játékfilmben való szereplése rögtön nemzetközi hírnevet és elismertséget szerzett számára.Szerző: Berto49

#1
 

Tony Richardson 1962-es filmje a "dühöngő ifjúság" egyik jeles képviselőjének elbeszélését vitte filmvászonra. Alan Sillitoe "The Loneliness of the Long Distance Runner" (1959) című írása az irodalmi alap. Magyarul 1970 óta, Göncz Árpád fordításában olvasható, együtt "A szombat este, vasárnap reggel" című első regényével. Szerző: Berto49

#2
 

A film az Iron Maiden zenekart is megihlette.Szerző: Menyét Ibolya

#3
A jeges élet
2020
Hol nézheted: Netflix
Spencer
2018
Hol nézheted: HBO Max
Befutó
2011
Hol nézheted: HBO Max
Ted Lasso
2020
Hol nézheted: Apple TV+
GLOW
2017
Hol nézheted: Netflix
Tuti gimi
2003
Hol nézheted: HBO Max
Red Oaks
2014
Hol nézheted: Amazon Prime
El Presidente
2020
Hol nézheted: Amazon Prime
Nagypályások
2015
Hol nézheted: Netflix,HBO Max