84% 208 szavazat
A leghosszabb nap

A leghosszabb nap

The Longest Day
Filmadatlap
6
Vélemények (6)
35
Szereplők (35)
15
Képek (15)
2
Videók (2)
4
Érdekességek (4)
7
Díjak (7)
Filmkritika
5
Cikkek (5)
Fórum
Rajkó  
Henry Fonda
John Wayne
John Wayne
Henry Fonda
Richard Burton
Henry Fonda
Henry Fonda
Sean Connery
Irina Demick
Peter Lawford
Richard Todd
Frank Finlay
John Wayne
Robert Ryan
Steve Forrest
John Wayne
Robert Mitchum

FILMINFÓ

1944 júniusában a nyugati fronton pattanásig feszült a helyzet: a szövetségesek már felkészültek a partraszállásra, de az idõjárás egyre rosszabbra fordul. A németek úgy hiszik, hogy Calais környékén kell szembenézniük az angol-amerikai csapatokkal, sõt abban bíznak,… Több


Forgatókönyvíró: Cornelius Ryan
Ország: Amerikai Egyesült Államok
Premier: 1962.09.25.
 
2021.07.25 Drtudor

legújabb vélemény

A legjobb és a leghitelesebb alapmű a D-napról. Nem elég egyszer látni.

0
 
2019.03.21 Filmdoki

Sztárparádé Normandiában

A normandiai partraszállás eseményei a Ryan közlegénynek hála igencsak felkeltették az érdeklődésem, így ez után olvasgatva bukkantam rá eme klasszikusra, mely korának egyik szuperprodukciója, grandiózusságából pedig mit sem veszített. Mi több, az évek múlásával, akár a jó bor, tovább nemesedett. A leghosszabb nap Cornelius Ryan azonos című dokumentumregényét veszi alapul, melyben a szerző végigjárja a D-nap előzményeit, valamint több résztvevő személyes történetét is bemutatja, így átfogó képet nyújt a második világégés egyik leghíresebb offenzívájáról. Jól emlékszem, mikor először láttam a filmet, áthatott egy kellemes izgalom érzete. Azt éreztem, amit A Halál 50 órájánál is: egy olyan háborús filmet láthatok, mely számos karaktert mozgat, akiket koruk igazi nagyágyúi jelenítenek meg, látványos és megvan az a kellemes régi háborús filmes hangulata. Az egészet tetézte, hogy több oldalról láthattuk az eseményeket, és az egyes nemzeteket a megfelelő származású rendezők készítették el. Persze a filmet érheti kritika abból a szempontból, hogy nincs igazi főszereplője, a megjelenő figurák pedig vázlatosak, ezáltal nem tudunk senkivel sem azonosulni. Viszont a dokumentarista jelleg, az, hogy berántja a nézőt és percről percre közelebb kerülünk a támadás megindulásához, azt az érzést nem lehet elvenni ettől a filmtől.

0
 
2015.10.30 fcbnandi

régebben TV-ről vettem fel VHS-re mert nagyon tetszett, amikor először láttam. Annyira régi ez a film, hogy a régisége ad egy alaphangulatot az egész filmnek. A zenéje is nagyon jó lett. Háborús filmeket kedvelőknek kötelező.

0
 
2017.04.20 Rajkó

Több szempontból is remek film, bár a történelmiségét fenntartásokkal fogadnám. Nem igazán kísérli meg "helyretenni" a történelmet, ami persze nem is elvárás. Aki kedveli a műfajt, annak biztosan tetszeni fog. Mivel nem csak nyers történelmi téma, hanem élménygazdag is.

0
 
2016.08.13 kasztni

Te jó ég, mennyire jó ez a film. Ma már nem készülnek ilyenek, az biztos. Egyszerűen monumentális, a legapróbb részletekig kidolgozott. Henry Fonda alakítása megismételhetetlen, a díszlet lélegzetállító. Soroljam még? Egyszerűen ezt a filmet látni kell!

0

A film összbevétele 50 100 000 dollár volt (imdb.com).

#1
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)Szerző: dulkap

#2
 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1962-ben. Szerző: dulkap

#3
 

A Schindler listája megjelenéséig ez a film volt a legnagyobb költségvetésű fekete-fehér film.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#4