Játsz egy Sony playstationért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
Amadeus - rendezői változat

Tartalom

Tartalom 1
Tartalom 2

Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy léha, életvidám és időnként alpári mókamesternek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? A rejtély és a zene örök marad...

Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette... Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt. (Pannonia Entertainment)

(hp)
 
2016. 10. 12. 17:36 

Valljuk be, nehéz érdekes, lebilincselő filmet csinálni a zenéről. De itt sikerült.
Nagyon jó film, kiérdemelten kapta meg minden díját, sem a karakterekben, sem a színészek között nincs kifogás.
A film forgatókönyve is elismerésre méltó, minden pontosan annyi időt kapott a vásznon, annyi időt kap a vásznon, amennyire szüksége van. A Salieri-Mozart kapcsolat nagyon részletes, habár nem találkoznak gyakran, de amikor igen, az nagyon erős jelenet.

 
2016. 02. 08. 23:07 

Fantasztikus film. Tetszett, ahogy megpróbált történelmileg hiteles lenni, és kevenni ezt a patinás mázat Mozartról, így nagyon szerethetővé téve a karaktert, és még inkább tragédiává tenni a tragédiáját. A látvány pedig... húha. Nem is lehet szavakba önteni.

 
2016. 04. 16. 10:25 

Fantasztikus, kortalan mestermű! Nem vagyok zenekedvelő, de ez az alkotás elérte, hogy valóban közelebb hozza számomra a zene fontosságát, ennél többet pedig egy ilyen kaliberű film szerintem nem is akarhat. Mindehhez hihetetlen erejű színészi játék, gyönyörű díszletek és fényképezés és lélegzetelállítóan hiteles korkép társul.

Tom Hulce
Tom Hulce
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Tom Hulce
F. Murray Abraham
Tom Hulce
Tom Hulce
F. Murray Abraham
Jeffrey Jones
Charles Kay
Tom Hulce
Tom Hulce
F. Murray Abraham
Tom Hulce
Jeffrey Jones
Tom Hulce
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Tom Hulce
Tom Hulce
Tom Hulce
Tom Hulce
Tom Hulce
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
 

F. Murray Abraham napi 4.5 órát ült a sminkasztalnál hogy az öreg Salieri-vé válhasson.

(magyaristvan)
 

Tim Curry-t és Mark Hamill-t is meghallgatták Mozart szerepére (Mindketten játszották már Mozartot a Broadway-en).

(magyaristvan)
 

A film 11 jelölésből 8 Oscar díjat kapott, ezzel egyike a legtöbb Oscart szerzett filmeknek.

(phanzetomox)
Movieaddicts: Amadeus
Milos Forman filmje egy olyan témát boncolgat mesteri módon, ami korszakokon túlmutató, több száz évvel ezelőtt, és több száz év elteltével is pont ugyanolyan aktuális lesz, mint amilyen ma. Ahogy a címszereplő munkássága, az Amadeus című film is egy örökérvényű alkotás. 10/10


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.