78% 237 szavazat
Az utolsó esély

Az utolsó esély

Crimson Tide
Filmadatlap
12
Vélemények (12)
28
Szereplők (28)
14
Képek (14)
1
Videók (1)
11
Érdekességek (11)
3
Díjak (3)
Filmkritika
5
Cikkek (5)
Fórum
Master  

Hol nézheted

FILMINFÓ

Orosz militánsok elfoglalnak egy nukleáris támaszpontot, és támadásra készülnek. A USS Alabamának, egy orosz vizeken tartózkodó amerikai tengeralattjárónak lehetősége van semlegesíteni őket, ám ha megteszik, azzal nemzetközi konfliktust robbantanak ki. A harc ezúttal Frank Ransey kapitány… Több


Rendező: Tony Scott
Forgatókönyvíró: Michael Schiffer, Richard P. Henrick
Ország: Amerikai Egyesült Államok
Premier (HU): 1995.10.12. | Disney+ (2022.06.14.)
 
2024.01.06 Ари Шандор

legújabb vélemény

Végig feszes, közel 30 év után is megállja a helyét...

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

...főleg az elmúlt kb 10 év filmfelhozatala mellett... (fekáliacunami...) A főbb szerepekben mindenki hozza a tőle elvárhatót. Nem véletlenül nagy nevek. A filmben van persze néhány kapitális baromság. Ebből a legbosszantóbb a rádiószerelős szál. Hát az valami botrányos. A vége amerikaiasan nyálas. De összességében igazán jó film. Jó volt úgy megnézni, hogy alig emlékeztem rá. Így kicsit újdonságnak hatott.

0
 
2022.07.01 Master

Napjaink háborús válságát előre megjósoló, zseniális film

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Amikor a napokban a TOP-200 kedvenc filmem listáját próbáltam meg kiegészíteni saját blogomon, felvetődött bennem az 1995-ös Crimson Tide, azaz Az utolsó esély is. Újra megnéztem hát a filmet, és megdöbbentem, hogy alaptörténete mennyire a mai világpolitikai helyzetet mutatja. Pedig akkoriban, amikor a film készült még csak 1995-öt írtunk. A cselekmény egy az egyben napjainkat idézi: Oroszország fenyegeti a világot még az atomfegyver bevetése sem kizárt. Az USA mozgósítja tengeralattjáróit, melyek közül az egyik színteret ad a film teljes cselekményének. Tony Scott bravúros filmet készített, melyhez olyan nagy színészeket "vetett be" mint Gene Hackman, Denzel Washington, Viggo Mortensen és James Gandolfini. A tengeralattjáró rádió-összeköttetése megszakad a parancsnoksággal, így nem tudják, mérjenek e csapást Oroszországra vagy ne. Vita alakul ki a kapitány (Gene Hackman) és helyettese (Denzel Washington) közt, mely a tiszti állományt is megosztja. A rendezés mesterien fokozza az izgalmakat és a két főszereplő is óriási alakít. Ennek a filmnek méltán van helye a legjobb alkotások 200-as, sőt 100-as listáján is. Értékelésem: 85%.

6
 
2023.08.25 kabel

Belháború tenger alatt

Meglepő, hogy a film mennyire kurrens maradt, és szinte semmit sem öregedett egyik aspektusa sem. A szereplőgárda és színészek kiválóak, a sztori konfliktusa pedig bár nem a legrealisztikusabb, mégis szépen illusztrál egy izgalmas harci dilemmát. Karaktereink két eltérő ideált képviselnek, és morális harcuk a filmet egy atomháború szintjére emeli, és a magas tét tökéletesen teszteli az etikai ellentéteket. A történet egy szép reflexió a hidegháborús fegyverkezési kényszerre és a kölcsönös elpusztítás elvére. Hol a határ a parancsok és az egyszerű katona interpretálása között? Mennyire tudjuk elfogadni, hogy egy gomb lenyomása országokat sodorhat atomkatasztrófába? Rengeteg izgalmas kérdés merül fel, a Crimson Tide több lépésben vezeti be ezeket a kérdéseket, melyek a film izgalmas fináléjában kulminálódnak, ahol magunknak is feltehetjük a kérdést, kinek van igaza, és számít-e, hogy az elveink szerint cselekedtünk, parancsot megtagadva? Emellett kiemelném, hogy a filmzene központi motívuma az egyik legjobb háborús zene, amit valaha hallottam, és hihetetlen szépen aláfesti a film mozzanatait.

0
 
2019.09.25 ZeroHero

Ki a kapitany?

A 90-es evek popcornmozijainak egy gyemantja! Remek sztori, klausztrofob helyszin, varatlan fordulatok, feszult helyzetek, egy pillanatnyi uresjarat nelkul. Kiemelkedo szineszgarda kiemelkedo alakitasokkal, a film 20 evvel az elkeszulte utan is boven megallja a helyet, sot! A lezaras pedig igazi gentleman-ekre vall.

0
 
2020.06.09 elekm90

Egy feszült kamarathriller, ahol rendhagyó módon nem az ellenségen van a hangsúly, hanem egy üzenet értelmezéséből adódó vitán és hatalmi harcon egy tengeralattjárón. Izgalmas, bár nekem a Tony Scott-féle hatásvadászat néhol sok volt.

0

A film összbevétele 66 000 000 dollár volt (imdb.com).

#1
 

163,7 millió dollár bevételt hozott a film.Szerző: LionelMessi10

#2
 

53 millió dollárból készült a film. Szerző: LionelMessi10

#3
 

A pletykák szerint Quentin Tarantino megjelent a forgatáson, ahol Denzel Washington nem tetszését fejezte ki a rendezőnek azzal kapcsolatban, hogy túl sokat használja a"nigger" szót. Végül azonban kibékültek. Ezt az is bizonyítja, hogy Washinton lánya a Django elszabadul-ban vágóasszisztensként dolgozott.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#4
 

Denzel Washington a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára.Szerző: mamiéstöti2

#5