Játssz egy Google Daydream-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Dunkirk


(Dunkirk)
Dunkirk

Tartalom

Tartalom 1
Tartalom 2

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.
Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót – és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről…

A világ egyik legsikeresebb filmkészítője, A sötét lovag-trilógia, az Eredet és a Csillagok között rendezője,
Christopher Nolan saját forgatókönyvéből, IMAX-kamerákkal, óriási költségvetéssel, az eredeti helyszíneken, számos egykori eredeti hajó és repülőgép teljes rekonstrukciójával és bevetésével készítette el különleges háborús eposzát. (Intercom)

(hp)
 
2017. 07. 28. 21:33 

Ez a film mesterien van összerakva. Kész, ennyi. Azt gondoltam, hogy Christopher Nolan az Eredet után nem fog tudni jobb filmet összehozni (ezt csak azért mondom, mert a Csillagok között nekem egyáltalán nem jött be, s a Sötét Lovag-trilógiának sem vagyok feltétlen rajongója), de ez a film bebizonyította, hogy a rendező számára nincs lehetetlen: sikerült olyan szinten megragadni a háború emberi oldalát, ahogy azt még korábban nem láttam. A végén szabályosan futkosott a hideg a hátamon, akkora élmény volt látni ezt a filmet. Így elmesélni egy történetet emberségről és eltökéltségről, egyszerűen bámulatos. Mindezt úgy, hogy nincsenek nagyszabású csatajelenetek a jók és a rosszak között, mellőzi a pátoszos, hazafias giccset. Amikor viszont feszültség van, akkor tényleg feszültség van, semmi műbalhé, csak késhegyig kiélezett feszültség. A film képlete tényleg nagyon egyszerű: egy olyan történelmi szituáció elmesélése, ahol a puszta túlélés felér a győzelemmel. A fontos azonban nem az, hogy mit mond, hanem az, hogy hogyan. Nolan nagyszerűen bánik a különböző idősíkokkal, s azok néző elé tárásával. Lehet, hogy elsőre zavarosnak tűnik, de amikor eljön az a pont, amikor ezek a szálak összeérnek az már-már katartikus. A dialógusokkal is csínján bántak, de azoknak a szavaknak, mondatoknak (akár magyarul nézi az ember, akár eredeti nyelven) valódi súlyuk és jelentőségük van. A (számomra) teljes ismeretlenségből előkapott Fionn Whitehead pedig szimpatikus, és teljes mértékben azonosulható katonát hozott. De igazságtalan lennék, ha csak őt emelném ki! A többi színész is, legyen az híres (pl. Tom Hardy, Kenneth Branagh vagy Mark Rylance), akár kevésbé híres (Whitehead mellett Damien Bonnard, vagy Harry Styles) aktor, mindannyian nagyszerűen hozzák a történetben betöltött szerepüket. Tetszik a film lélektani vonala is (ezt leginkább Cillian Murphy karaktere testesít meg), az összetört katona alakja, aki a háború után már sosem lesz ugyanaz az ember, aki előtte volt. És még nem is beszéltem a zenéről és a fényképezésről: Hans Zimmer helyenként nagyon baljóslatú, helyenként pedig nagyon felemelő muzsikája remekül váltakozik, míg Hoyte Van Hoytema kamerakezeléséről szintén hasonlókat tudok elmondani: remek dinamikát adott ennek a remekműnek. Számos katartikus jelenettel operál a film, az egyik (számomra) már a legeslegelején történik, amikor a parton bombázzák a katonákat és mindenki a földre fekve próbál menedéket találni magának. A bombázás után pedig egyesek felállnak, míg mások (akiket eltalál a bomba) a földön maradnak. Ez a jelenet szerintem gyönyörű szimbolikával bír, akárcsak a parton hagyott, gazdátlan sisakok. S már önmagában az a tény, hogy civil hajó tulajdonosok vállalták a kockázatot és szó szerint belekeveredetek a háború borzalmaiba azért, hogy megmentsék a katonákat… na ez az a téma, ami megérdemli, hogy filmvászonra álmodják. Ebben a filmben minden a lehető legjobb helyén van, s az ilyen filmekért igenis megéri moziba járni!

 
2017. 07. 31. 20:53 

C. Nolan garancia az egyedi és igényesen megrendezett filmekre, ez most sincs másként. Talán a lassabb folyású és erős dráma kedvelőinek még jobban a kedvébe tud járni, mint az eddigi nagyszabású mozijai. A párbeszédeket és a nagy - háborús filmekben látott - csatákat takarékra vette a rendező, mégis a képi világnak, a színészeknek, a repülők félelmetes hangjának és nem utolsó sorban Hans Zimmer tökéletesen passzoló filmzenéjének köszönhetően, a háború olyasfajta borzalmát tudja átadni, amit eddig a műfajon belül nem láthattunk. Már csak a felsorolt elemekért is kötelező a mozi, hogy minden élményt átadjon a film, amit csak tud. Nolan az idősíkokkal - akárcsak az Eredetben - megint játszik, sőt arra építi a filmet. Kezdetben nehezen tudtam átadni magam ennek a jellegű történetmesélésnek, de ennek a húzásnak köszönhetően minden perce figyelmet követel, és mikor összeérnek a szálak, egy plusz élményt kapsz a film végére. A rendező eddigi mozijai után órákat/napokat képes vagyok kattogni és beszélni róla, ez már önmagában egy nagy eredmény. Még többszöri megnézést igényel, hogy biztos összeálljon minden kép, amit ez a mestermű rejt magába. Ha mozitörténelmet nem is, de háborús filmek terén biztos maradandót alkotott Christopher Nolan.

 
2017. 07. 27. 12:23 

Jó film volt, de szerintem nem a legjobb háborús feldolgozás. Nem volt fő, és mellékszereplő, mindenkinek volt egy kis szerepe. Látványos és megható volt egyben.

Cillian Murphy
Mark Rylance
Cillian Murphy
Kenneth Branagh
Harry Styles
Cillian Murphy
Mark Rylance
Tom Hardy
Harry Styles
Kenneth Branagh
Fionn Whitehead
Fionn Whitehead
Fionn Whitehead
Jack Lowden
Kenneth Branagh
Mark Rylance
Cillian Murphy
Mark Rylance
Kenneth Branagh
Christopher Nolan
Kenneth Branagh
James D'Arcy
Cillian Murphy
Tom Glynn
Mark Rylance
Christopher Nolan
Kenneth Branagh
Kenneth Branagh
Fionn Whitehead
Kenneth Branagh
Fionn Whitehead
Fionn Whitehead
Cillian Murphy
Jack Lowden
Tom Glynn
Kenneth Branagh
Cillian Murphy
Fionn Whitehead
Harry Styles
Cillian Murphy
Harry Styles
James D'Arcy
Cillian Murphy
Aneurin Barnard
Christopher Nolan
Mark Rylance
Christopher Nolan
Mark Rylance
Barry Keoghan
Barry Keoghan
Fionn Whitehead
Tom Hardy
Tom Glynn
Harry Styles
Tom Hardy
Harry Styles
Tom Hardy
Harry Styles
Christopher Nolan
Cillian Murphy
Mark Rylance
Tom Hardy
Harry Styles
Aneurin Barnard
James D'Arcy
Tom Hardy
Mark Rylance
Harry Styles
 

Michael Caine ugyan nem szerepel a filmben, de a hangját lehet hallani. Annak a pilótának kölcsönözte a hangját, akinek a film elején lezuhan a gépe. Így a Dunkirk Nolan és Caine hetedik közös filmje.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mark Rylance karakterét, Dawson-t minden bizonnyal a Titanic-on szolgáló Lightoller-ről mintázták, aki Sundowner nevű hajóján, 66 éves korában, több mint 55 embert megmentett Dunkirk-ben. Lightoller fia, Brian , akárcsak Dawson fia szintén harcolt a háborúban és egy bombázás során halt meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Christopher Nolan tudatosan választott ki fiatal és nem túl nagy filmes múlttal büszkélkedő színészeket a főszerepekre, ugyanis tudta, hogy Dunkirk-ben is főként fiatal és tapasztalatlan katonák harcoltak.

(ArpiHajdu és Réci)
Filmsomnia.hu - Dunkirk
A Dunkirk mindaz, amit a moziélmény szó jelent, ennyire intenzíven letaglózó, fotelba láncoló két órát a Gravitáció óta nem láttunk IMAX formátumban. 95/100
Movieaddicts: Dunkirk
Nem egy szokványos háborús film a Dunkirk, és nem is egy jól megszokott Christopher Nolan darab, ezért is volt eszméletlen meglepetés a hatalmas fantáziával dolgozó rendező roppant mód visszafogott cselekményű új filmje. Nem igazán mond semmi újat, de ahogy mondja, ahogy össze van rakva, nincs is jobb szó rá, mint a mestermű. A Tökéletes trükk óta számomra ez Nolan legjobb filmje. 8,5/10
Supernaturalmovies: Dunkirk
A Dunkirk maga a döbbenetes, varázslatos, utánozhatatlan moziélmény. 9,5/10


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.