Játssz egy Lenovo Miix tablet PC-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Gladiátor


(Gladiator)
Gladiátor

Tartalom

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolgakereskedők kezére juttatja Maximust. A katona gladiátorként Rómába kerül, ahol lehetősége nyílik rá, hogy az őrült zsarnok hatalmát megdöntse, ehhez viszont szüksége van a népre is, amely talán még nem vesztette el józan ítélőképességét.
(hp)
 
2015. 02. 10. 21:12 

Nagyon jól ábrázolja az akkori világot. Szerintem az egyik legjobb történelmi film. Russell Crowe nevét ebben a filmben ismertem meg először.

 
2015. 10. 28. 22:44 

"Amit életünkben teszünk, az visszhangzik az örökkévalóban."
A Gladiátor Ridley Scott nagy sikerfilmje. Ez az angol zseni két hatalmas alapscifit csinált anno, az Alient és a Szárnyas fejvadászt. Majd jött egy-két bukta, egy másik kultmozi Thelma és Louise címmel és végül az ezredfordulón ez a mű. Hollywood elég züllött lett mostanra, eltűntek a hősök, az elveikért kiálló nagy emberek, az igazi férfiak és nők, vagyis a hagyományos emberi értékek. Egy műfaj is eltűnt, mely csúcsát a 60-es évek elejéig élte, a nagyszabású, kosztümös, sok statisztát felvonultató ókori történetek, a szandálos filmek. Az utolsó nagyobb talán a Római birodalom bukása volt 1964-ben, melynek alaptörténete azonos a Gladiátorral, de annál jóval gyengébb, átlagosabb mozi volt, de jó színészekkel (a csúcs talán a Ben-Hur és a Spartacus volt). Scott visszatért a gyökerekhez, hagyományos effektekkel, díszletekkel, jelmezekkel dolgoztak, sok statisztával és visszautaztak az olaszországi Cinecitta stúdióba forgatni, ahol a régi nagy mozikat is csinálták. A főszerepben az őrült Russell Crowe alakít nagyszerűen, igazi erő, tűz árad belőle, küzd az igazságtételéért, nagyszerű alakítás. Méltó ellenfele volt Joaquin Phoenix, az őrül Commodus szerepében és a többi színész is remekül játszott. Scott mégis inkább vizuális rendező, a nyitó csatajelenet a csúcs, igazi mestermű. Képes volt művészi szintre emelni a gyilkolást és a csatát, az ember beleolvad a jelenetbe és a későbbiek is remekül hatottak, nem volt zavaró a 3 óra játékidő. A látvány pazar, a CGI pont elég, a régi és az új filmes technika szépen keveredik, engem nem zavart, sőt a Kolosszeum tere és atmoszférája lenyűgözött, akárcsak Róma nagysága. Hans Zimmer zenéje pedig külön pozitívum, ez a pasas szinte csak zseniális műveket tud írni. Róma züllöttsége reflekció a filmezés és maga Hollywood értékvesztettségére, Scott visszahozott egy rég elfeledett műfajt, ezután sorra jöttek ki a hasonló jobbnál jobb filmek különböző antik és középkori történetekről. Maximus története belopta magát a nézők szívébe, bár történelmileg fiktív, de arra inkább ott a könyvtár, ez a mozi hibátlan és megtekintése is kötelező. Alapmű.

 
2016. 08. 24. 12:51 

Tipikus történelmi dráma, amiben zajlanak az események. Kategóriájában viszont nem sorolnám a legjobbak közé, inkább középszerű, egyszer nézhető kategória nálam.

Richard Harris
Derek Jacobi
Russell Crowe
Russell Crowe
Connie Nielsen
Russell Crowe
Russell Crowe
Joaquin Phoenix
Russell Crowe
Russell Crowe
Joaquin Phoenix
 

Filmes baki: Sírni azért nem kell amiatt hogy meghalt a végén, ugyanis Hagen is feltámadt, hiába halt meg két nappal ezelőtt, mégis ott van a tömegben maximus haláltusájának a jeleneténél, akik odaszaladnak, majd kiviszik a dicső halott főhőst...

(hszpp)
 

Filmes baki: Akkoriban nem volt U betű, tehár MARCUS AURELIUS kardjára az lehett maximum írva, hogy MARCVS AVRELIVS.

(hszpp)
 

Filmes baki: A római számok sem úgy néztek ki akkoriban, XIV helyett még XIIII volt a 14...

(hszpp)
A CineMániás - Szandál, kard, és homok! Amit a GLADIÁTOR (2000) című filmről tudni érdemes
A Gladiátor egy újkori klasszikus, melyre teljesen megérdemelten aggathatjuk ezt az elismerést. Csodálatos mestermű, mely még nagyon-nagyon sokáig fennmarad a legnagyobb alkotások között.


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.