Játssz egy Lenovo Miix tablet PC-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Valami követ


(It Follows)
Valami követ

Tartalom

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után látomások kezdik gyötörni, és úgy érzi, valaki követi. A rejtélyes követő bármilyen alakot ölthet. Tisztes távolságból figyel, és ha utolér, meghalsz. Az átoktók csak abban az esetben lehet feloldani, ha az illető szexuális aktus útján átadja valakinek. Azonban ha az illető az életét veszti, ismét bajba kerül az átok eredeti horodozója.

(hp)
 
2015. 06. 19. 11:09 

Manapság ritkán nézek horrort, mert szerintem kb. szökő-évente készül valamire való és a legtöbbje szemét. Az It Follows-t viszont nagyon dicsérte kb minden fórum, így kíváncsi voltam, mit hoz be a hype-ból. A pohár félig tele, félig üres. A film hangulata, képi világa, a zenéje, az, hogy a 80-as évek klasszikusait (leginkább Halloween) idézi és állít emléket nekik, nagyon rendben van. Ahogy a lepusztult várost (Detroit) egyfajta háttérnek használja, remek atmoszférát teremt és ez felettébb dicséretes. Szokatlanul, de nagyon egyszerű eszközökkel képes a feszültséget fenntartani, ami többnyire működik is. A hiba ott kezdődik, hogy nekem az alapsztori nem tetszett, próbáltak egyfajta metaforát felállítani, ahol a rémisztés mögött meglévő természetfeletti dolog egy létező (súlyos) problémára utal és ez a metafora-allegória nekem kissé erőltetettnek hatott és így az eredetiség is csorbát szenvedett. Az It Follows lassú csorgású horror, ami szokatlannak hathat a mai inkább felgyorsultsággal operáló filmgyártásban. Nem tökéletes mű, de a hibáival együtt is szerethető.

 
2016. 01. 05. 20:17 

Alapvetően nem szoktam horror filmeket nézni, nem azért, mert nem szeretem őket, hanem azért, mert félek tőlük. Ezt mégis megnéztem két okból. Egyrészt, mert ajánlották, másrészt bekerült a "legjobb filmek 2015-ben" listára ezért kíváncsi voltam mit tud. Nagyon tetszett a film hangulata és a lélektani háttere. Aki jobban szereti az ész nélküli trancsírozós "öljünk, akit érünk" filmeket, azoknak nem ajánlom, akik viszont jobban preferálják a lélektani hadviselést azoknak kötelező!

 
2016. 01. 06. 19:28 

Közepeske, mert volt benne pár jó rész, meg az ötlet egy része se rossz. A követés koncepciója és néhány szellem jó. (Az inkontinenciás fogatlan lány, nem tartozik közéjük.) Azonban ez a nemi úton terjedő kísértet ötlet kicsit komolytalan nekem és nincs is igazán kidolgozva a miértek. Lehet, hogy azért, hogy titokzatosabb legyen, de én inkább arra tippelnék, hogy egyszerűbb nem foglalkozni vele. Egynek nem rossz, de azért klasszikus nem lesz belőle.

Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
 

A filmben a tinik számos problémáját bemutatják szimbolikusan, például amikor Jay fűszálakat rak párhuzamosan a térdére (öngyilkossági kísérletek), a félig megevett szendvics a szobában (evési zavarok), pirulák mindenütt (drog).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film vizualitását elsősorban a zombik atyja, George Romero, valamint John Carpenter korai filmjei inspirálták.

(phanzetomox)
 

Maika Monroe a legnehezebb jelenetnek azt a részt érezte, amikor -1 fokban kellett kikötözve ülnie a tolószékben egy szál alsóneműben.

(phanzetomox)
Smoking Barrels: Valami követ
Az It Follows záróbeállítása szavak nélkül, csupán egy kameramozgással képes nyugatalanságot kelteni, elbizonytalanítani, megrémíteni. Az alak mindig követni fogja a szereplőket, ahogy minket a film.
Kultúrpart: Ha elkap, megkaptad
E szép ajánlásokkal rendelkező horror valóban kiemelkedő mozi. Ráadásul nem csak ijesztget-sokkol, hanem ütős gondolatai is vannak – s nem fél velük visszaélni.
Filmtekercs: Szifilisz, ha metafora
Rengeteg pozitívuma mellett egyértelműen az a legjobb a Valami követben, hogy újszerűségének és egyediségének köszönhetően egyáltalán nem lehet tudni, mi lesz a film vége. Nem tudom, mikor láttam utoljára olyan horrort, amiben van miért izgulni.


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.