Játssz egy Google Daydream-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Valami követ


(It Follows)
Valami követ

Tartalom

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után látomások kezdik gyötörni, és úgy érzi, valaki követi. A rejtélyes követő bármilyen alakot ölthet. Tisztes távolságból figyel, és ha utolér, meghalsz. Az átoktók csak abban az esetben lehet feloldani, ha az illető szexuális aktus útján átadja valakinek. Azonban ha az illető az életét veszti, ismét bajba kerül az átok eredeti horodozója.

(hp)
 
2016. 01. 06. 19:28 

Közepeske, mert volt benne pár jó rész, meg az ötlet egy része se rossz. A követés koncepciója és néhány szellem jó. (Az inkontinenciás fogatlan lány, nem tartozik közéjük.) Azonban ez a nemi úton terjedő kísértet ötlet kicsit komolytalan nekem és nincs is igazán kidolgozva a miértek. Lehet, hogy azért, hogy titokzatosabb legyen, de én inkább arra tippelnék, hogy egyszerűbb nem foglalkozni vele. Egynek nem rossz, de azért klasszikus nem lesz belőle.

 
2017. 02. 19. 22:29 

Kicsit bajban vagyok ezzel a filmmel. Egyrészt mert ritkán szoktam horrort nézni (ez inkább annak köszönhető, hogy manapság rengeteg, finoman szólva is gagyi alkotás születik), másrészt pedig az a bajom, hogy ezt a filmet szinte minden fontosabb fórumon az egekig magasztalták. Megnéztem, s kicsit úgy érzem magam, mint akit két szék között a pad alá ejtettek.
Adva van egy megfelelő hangulatot teremtő film, amely valóban visszakanyarodik a '70-es évek végi, '80-as évek eleji amerikai kisvárosi környezetbe, ugyanakkor belecsempész bizonyos modern eszközöket is (pl. egy lány az e-bookkal). Ehhez párosul egy nagyon furcsa, helyenként zavarba ejtő zenehasználat, amely csak erősít ezen. Az alapötlet is nagyon tetszett, hiszen ilyen nemi úton terjedő "gonosszal" még nem találkoztam, s mint kiderült, nem olyan egyszerű szabadulni ettől, mint ahogy az elsőnek tűnik. A feszültséget is megfelelően adagolja, ahogy azt kell.
A problémám viszont az a rengeteg kérdőjel, amellyel nem tudok mit kezdeni (helyenként spoilert! tartalmazhat) például: hogyha egy "szellemszerűségről" van szó, akkor miért kezdik az egyik jelenetben pisztollyal lőni? Miért pont annak a személynek a képében jelenik meg a gonosz, amelyikben? Egyáltalán: honnan ered az egész? Hugh-val mi lesz? A hosszúhajú srác miért fekszik le a csajjal, hogy ha hisz neki? Számomra túl sok a kérdőjel, s azt nehezen tudom elhinni és elfogadni, hogy ennyire rejtélyes akart lenni az egész film.
Sajnálom egy kicsit a Valami követet, mert valóban szerettem volna látni egy jól sikerült horrorfilmet, s bár elismerem, vannak nagyon jó részei, kellő feszültség van benne, de közben pedig olyan gyermeteg hibái is vannak, amelyek sokat rontanak az összképen. Jónak semmiképp nem nevezném, ugyanakkor az erényei miatt semmiképp sem egy átlagos film (emiatt én inkább adnék egy 3,5-est).

 
2017. 04. 12. 12:55 

Szeretem a horror filmeket, persze azért nem este nézni. :) A történetben volt némi frissesség, nem egy megszokott sztorit kaptunk. Hagy a nézőnek is teret a film, hogy a saját befejezését kitalálja.

Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
Maika Monroe
 

A filmben a tinik számos problémáját bemutatják szimbolikusan, például amikor Jay fűszálakat rak párhuzamosan a térdére (öngyilkossági kísérletek), a félig megevett szendvics a szobában (evési zavarok), pirulák mindenütt (drog).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film vizualitását elsősorban a zombik atyja, George Romero, valamint John Carpenter korai filmjei inspirálták.

(phanzetomox)
 

Maika Monroe a legnehezebb jelenetnek azt a részt érezte, amikor -1 fokban kellett kikötözve ülnie a tolószékben egy szál alsóneműben.

(phanzetomox)
Smoking Barrels: Valami követ
Az It Follows záróbeállítása szavak nélkül, csupán egy kameramozgással képes nyugatalanságot kelteni, elbizonytalanítani, megrémíteni. Az alak mindig követni fogja a szereplőket, ahogy minket a film.
Kultúrpart: Ha elkap, megkaptad
E szép ajánlásokkal rendelkező horror valóban kiemelkedő mozi. Ráadásul nem csak ijesztget-sokkol, hanem ütős gondolatai is vannak – s nem fél velük visszaélni.
Filmtekercs: Szifilisz, ha metafora
Rengeteg pozitívuma mellett egyértelműen az a legjobb a Valami követben, hogy újszerűségének és egyediségének köszönhetően egyáltalán nem lehet tudni, mi lesz a film vége. Nem tudom, mikor láttam utoljára olyan horrort, amiben van miért izgulni.


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.