Játssz egy Google Daydream-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Oroszlán


(Lion)
Oroszlán

Tartalom

Tartalom 1
Tartalom 2

Az öt éves Saroo egyszer csak arra ébred, hogy rossz vonattal utazik egyes egyedül, egyre távolabb észak-indiai otthonától. A megrettent és megzavarodott kisfiú másfél ezer kilométerre vetődik el, a nyüzsgő és átláthatatlan Kalkuttába. Valahogy sikerül boldogulnia az utcákon, mígnem egy árvaházban köt ki. Ott egy ausztrál házaspár fogadja örökbe, így biztonságban és szeretetben nőhet fel Hobart városában. Hogy ne tűnjön hálátlannak újdonsült szüleivel szemben, múltját mélyre temeti, vágyával és reményeivel egyetemben, hogy valaha viszontlátja szülőanyját és testvérét. Egy véletlen találkozás más indiaiakkal azonban ismét feltüzeli titkos sóvárgását. Csupán maroknyi emlékkel és egy Google Earth nevű új technológiával, Saroo korunk legnagyobb és legképtelenebb kutatásába kezd elveszett családja után. (Fórum Hungary)

(BéBé)
 
2017. 02. 22. 20:43 

Amikor először láttam a film előzetesét, nem hozott túlzottan lázba, ám így még nagyobb volt a meglepetés, amikor végül mégis megnéztük a filmet a moziba és felejthetetlen élményt nyújtott. Orbitális közhely, de ebben az esetben valóban arról van szó, hogy az élet írja a legjobb és legmeghatóbb történeteket, amelyek később könyv és/vagy film formájában is eljut(hat)nak szélesebb közönséghez.
A film első fele kegyetlenül megmutatja az indiai nyomort. Látjuk, ahogy gyerekek fekszenek a földön az aluljáróban és senki (de senki) nem törődik velük, meglebbenti az emberkereskedelem szörnyűségeit, a szegénységet, az ország nagyságából adódó többnyelvűséget, s az ebből származó kölcsönös meg nem értés problémáját...szóval van ebben minden, ami reálissá teszi a történetet és mindezt egy tündéri kisfiú szemüvegén keresztül mutatja be, aki elszakad a családjától. Évekkel ezelőtt a Gettómilliomosnak is ugyanez volt a küldetése, megmutatni India két arcát (a nyomort és a bollywood-i csillogást), ám míg Danny Boyle Oscar-díjas filmje ezt könyörtelenül lenyomja az ember torkán (már-már túlzottan is), addig az Oroszlán nem akar mást, csak megmutatni a valóságot egy igaz történeten keresztül, egyszerűbb, de mégis hatásosabb eszközökkel.
A film második felében Dev Patel nagyszerű (és elképesztően szimpatikus) játékán keresztül pedig megismerhetjük, hogy mennyire fontos az ember számára az, hogy tudja, honnan származik és hogyan örli fel a személyiséget, ha nem ismerjük saját gyökereinket.
A családjától elszakadt, saját identitását szép lassan visszaszerző egyén történetét már több esetben is ábrázolták könyvben, filmben egyaránt, ám ezek közül azok tudtak emlékezetessé válni, amelyek a kellő hitelesség mellett megfelelően adagolják az egész történetnek a drámaiságát is. Ebbe a körbe tartozik az Oroszlán is, amely egy jó példája annak, hogy egy film akkor is tud megható lenni (sőt akkor tud igazán), ha nem kényszeredetten akarja kicsalni a néző könnyeit és együttérzését, hanem a maga egyszerűségével mutatja be a valóságot, a hangulat pedig magával ragad minden egészséges érzésű embert, mint ahogy magával ragadott minket is.
S hogy mekkora ereje volt a moziteremben? Nos, nem mi voltunk az egyetlenek, akiknek könnycseppeket csalt ki a szeméből.

 
2016. 04. 14. 05:08 

Imádom a kalandos emberi sorsokba nyert bepillantást. Ez valami ilyen...illetve több annál, de nem akarom lelőni a poént.

 
2017. 04. 10. 17:02 

Először elolvastam a könyvet és utána jöhetett a mozi. Hihetetlen maga a történet, könyvben sokkal részletesebb, szívbemarkolóbb. A filmben a kisfiú, Sunny Pawar játéka, amely teljesen magával ragadt. Sajnálom, hogy egy Oscart se kapott a film.

 

A film zárójelenetben, amikor Saroo újra találkozik az édesanyjával valóban a falubéli emberek működnek közre.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Nicole Kidman-t Saroo édesanyja, Sue Brierley javasolta a szerepre, ugyanis mindketten nagyon hasonlóan gondolkodnak az örökbefogadásról. A színésznő-t Brierley még a lakásában is fogadta, hogy meg tudják osztani egymással a gondolataikat a történetről.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Rooney Mara karaktere a valóságban nem létezett, Lucy-t Saroo barátnőiből alkották meg, akikkel abban az időszakban járt, amikor a szülőhazája után kutatott.

(ArpiHajdu és Réci)
Frappa Magazin: Oroszlán – a nagysikerű regény a filmvásznon
“Lenyűgöző, lüktető, magával ragadó”. Talán ezzel a szavakkal jellemezném első körben Garth Davis elsőfilmes rendező Oroszlán című filmjét.
VOX.hu - Oroszlán
A film vállaltan érzelmes, sőt, olykor már érzelgős, és a giccs szót is bátran meg lehet kockáztatni vele kapcsolatban, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne valóban megható. Nem lesz belőle új Gettómilliomos, de azok a nézők, akik szeretik könnyekkel áztatni a pézséjüket a moziban, nem fognak csalódni. 70/100
Filmérték: A csellengők meséje
Semmi forradalmit nem mutat az Oroszlán. Vállaltan érzelmes, könnycsepp csalogató. Kicsit patikamérlegen van minden kiszámolva benne, ami nem feltétlen baj. 10/7


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.