Játssz egy Lenovo Miix tablet PC-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Mustang


(Mustang)
Mustang

Tartalom

Egy észak-törökországi faluban Lale és négy lánytestvére hazafele tart az iskolából, eközben ártalmatlan játékot űznek a helyi fiúkkal. Azonban a játék olyan pletykát indít útjára, melynek váratlan következményei lesznek. A családi ház börtönné változik: az otthoni teendők átveszik az iskola helyét, és házasságok köttetnek a házasodó felek beleegyezése nélkül. Az öt nővér, akik szenvedélyesen ragaszkodnak a szabadsághoz megpróbál kiutat találni a helyzetből. (hp)
 
2016. 02. 17. 12:32 

Lassan egy hónapja láttam a filmet és sokszor eszembe jut, az egyik kedvencemmé vált. Az erős, sokkoló jelenetek ellenére is nagyon pozitív hangvételű, életigenlő alkotás.

A film elején elég következetlennek tűnhet az, hogy a viszonylag liberális nagymama a közösség nyomására olyan hirtelen megváltoztatja a hozzáállását – de ez sajnos tényleg így szokott lenni. Nem kell Törökországba, sőt még a legközelebbi kistelepülésre sem kivonulni ahhoz, hogy lássuk, hogyan hatnak a közösség torkán felülről, a vallás vagy a politika vagy csak a kialakult szokásrend által lenyomott dogmák és berögzült szokások a legmodernebb időkben, azok ellen az egyének ellen is, akik már nem úgy élnek, nem úgy gondolkodnak. Mert ez az erősebb és mindig jelentkezik az önkéntes végrehajtó, itt például a nagybácsi. A film remekül megmutatja, hányféle, milyen magatartást vehet fel az egyén az ilyen külső, társadalmi kényszerítő erőkkel szemben és hogy mennyire nem jár jól senki egy ilyen társadalomban – az ugyanúgy házasságra kényszerített fiatal férfiak és a túl korán, elég hosszú ismerkedés nélkül frigyre lépő szerelmesek sem. Egyedül talán csak a teljhatalommal parancsolgató, a helyzetet kihasználó családfő és a kialakult rend előnyére válik, ami így fennmarad.

És a többiek? A helyeslő öregasszonyok? A 12 éves unokáját férjhez adó nagymama? Ők az egyik legveszélyesebb élethazugságot kényszerítik rá azokra, akiket állítólag szeretnek: én is így éltem, én sem tehettem semmit, aztán kialakultak a dolgok, neked is jó lesz így, Hidd el, hogy csak a javadat akarom... Ennél brutálisabban alattomos fegyver nem kell szerintem egy társadalmi rend és egy káros mintázat rögzítéséhez.

Egy idejét múlt, a tagjait egyénekként nem tisztelő rendszert nagyon nehéz megváltoztatni akkor is, ha az egyes állampolgárok már nyitottak másféle gondolkodásmódra. De mindenképpen érdemes megnézni a filmet és gondolni arra is, hogy egy modern társadalomból a szabados életvitel bármilyen hátránya miatt, a közösség felülről való irányításával milyen könnyen, hogyan és főleg hová lehet visszacsúszni…

 
2016. 04. 20. 18:30 

Nagyon jól elegyíti a film a különböző műfajokat, konkrétan letettem tőle az államat. Elsőfilmes rendező? Nice!

 
2015. 11. 30. 16:51 

A rendezőnek egy nagyon is időtlen, és még inkább aktuális dolgot sikerült közölnie igen artikuláltan. Aki szereti az intelligens, nem látványorientált filmeket, nagyon hamar bele fog szeretne ebbe a furcsa mixbe.

 

Deniz Gamze Ergüven nyerte el az Európai Filmakadémia FIPRESCI-díját, azaz a legjobb első rendezésnek járó elismerést ő vehette át 2015-ben.

(erare)
Smoking Barrels: Mustang
Szokás mondani, hogy az élet a legjobb, vagy a legnagyobb rendező. Itt ez hatványozottan igaz - oké, két díj Cannes-ban, rendkívül jó fogadtatás, erős rendezés, jó színészek - így is jellemezhetnénk a Mustangot, ha egy film lenne a sok közül, és letudnánk a szokásos, magasztaló gondolatokkal. Viszont itt többről van szó, mint pusztán egy jó film!
Hetediksor: Holtomiglan holtodiglan…
Az idei Cinefest meglepetésfilmje, és egyben fődíjasa a Mustang végre eljutott a hazai mozikba. Időközben a film bezsebelt jó pár nemzetközi fesztiváldíjat (Szarajevó, Stockholm, Hamburg), Arany Glóbusz jelölése után pedig egyenesen a Saul fiával lesz versenyben a legjobb idegennyelvű film díjáért február utolsó napjaiban.
Revizor: MAJD MEGSZERETITEK EGYMÁST
Ergüven első játékfilmjével egyértelművé tette, hogy jó történetmesélő, tud bánni a színészekkel és hogy harcosan kiáll társadalmi ügyek mellett. De azt még a következőkben kell bizonyítania, hogy nagy formátumú filmrendező.


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.