Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Mustang


(Mustang)

Tartalom

Egy észak-törökországi faluban Lale és négy lánytestvére hazafele tart az iskolából, eközben ártalmatlan játékot űznek a helyi fiúkkal. Azonban a játék olyan pletykát indít útjára, melynek váratlan következményei lesznek. A családi ház börtönné változik: az otthoni teendők átveszik az iskola helyét, és házasságok köttetnek a házasodó felek beleegyezése nélkül. Az öt nővér, akik szenvedélyesen ragaszkodnak a szabadsághoz megpróbál kiutat találni a helyzetből. (hg)
2016. 04. 21. 12:39 

Öt lánytestvér vidáman kezdi meg nyári vakációját egy festői Fekete-tenger parti kis településen. A bigott vallási közeg azonban nem sok teret hagy felhőtlenül megélni a gyermekkort. Az idei Cinefest meglepetésfilmje, és egyben fődíjasa a Mustang végre eljutott a hazai mozikba. Időközben a film bezsebelt jó pár nemzetközi fesztiváldíjat, Arany Glóbusz jelölése után pedig egyenesen a Saul fiával lesz versenyben a legjobb idegennyelvű film díjáért.

2016. 04. 21. 02:19 

Rendkívül színvonalas film, méltó versenytársa volt a Saul fiának. A film borzasztó mély társadalmi kérdést feszeget. Öt lány ötféle reakcióját mutatja be a török falusi társadalom által elvárt korai házasságra és az iskola mellőzésére. Miután egy nyár elején hazaérkeznek az iskolából a nyári szünetre, fokról fokra szigorítják a lányok életét, míg végül teljesen elzárják és ki nem házasítják őket. Európai nő szemével elég felkavaró volt a történet. A szereplők nagyon hitelesek, a legkisebb lányban már a kezdetekben meglévő kurázsi és erő pedig a film végére teljesen kiforr, amit élvezet volt nézni.
Teljesen beszippantott, a film végére már-már hangosan drukkolna az ember, akár egy focimeccsen. Ajánlanám mindenkinek, aki nem fél komoly társadalmi kérdéseken gondolkodni, és minőségi moziélményre vágyik.

2016. 02. 17. 12:32 

Lassan egy hónapja láttam a filmet és sokszor eszembe jut, az egyik kedvencemmé vált. Az erős, sokkoló jelenetek ellenére is nagyon pozitív hangvételű, életigenlő alkotás.

A film elején elég következetlennek tűnhet az, hogy a viszonylag liberális nagymama a közösség nyomására olyan hirtelen megváltoztatja a hozzáállását – de ez sajnos tényleg így szokott lenni. Nem kell Törökországba, sőt még a legközelebbi kistelepülésre sem kivonulni ahhoz, hogy lássuk, hogyan hatnak a közösség torkán felülről, a vallás vagy a politika vagy csak a kialakult szokásrend által lenyomott dogmák és berögzült szokások a legmodernebb időkben, azok ellen az egyének ellen is, akik már nem úgy élnek, nem úgy gondolkodnak. Mert ez az erősebb és mindig jelentkezik az önkéntes végrehajtó, itt például a nagybácsi. A film remekül megmutatja, hányféle, milyen magatartást vehet fel az egyén az ilyen külső, társadalmi kényszerítő erőkkel szemben és hogy mennyire nem jár jól senki egy ilyen társadalomban – az ugyanúgy házasságra kényszerített fiatal férfiak és a túl korán, elég hosszú ismerkedés nélkül frigyre lépő szerelmesek sem. Egyedül talán csak a teljhatalommal parancsolgató, a helyzetet kihasználó családfő és a kialakult rend előnyére válik, ami így fennmarad.

És a többiek? A helyeslő öregasszonyok? A 12 éves unokáját férjhez adó nagymama? Ők az egyik legveszélyesebb élethazugságot kényszerítik rá azokra, akiket állítólag szeretnek: én is így éltem, én sem tehettem semmit, aztán kialakultak a dolgok, neked is jó lesz így, Hidd el, hogy csak a javadat akarom... Ennél brutálisabban alattomos fegyver nem kell szerintem egy társadalmi rend és egy káros mintázat rögzítéséhez.

Egy idejét múlt, a tagjait egyénekként nem tisztelő rendszert nagyon nehéz megváltoztatni akkor is, ha az egyes állampolgárok már nyitottak másféle gondolkodásmódra. De mindenképpen érdemes megnézni a filmet és gondolni arra is, hogy egy modern társadalomból a szabados életvitel bármilyen hátránya miatt, a közösség felülről való irányításával milyen könnyen, hogyan és főleg hová lehet visszacsúszni…

Günes Sensoy

mint Lale

Tugba Sunguroglu

mint Selma

Elit Iscan

mint Ece

Ilayda Akdogan

mint Sonay

Nihal G. Koldas

mint The Grandmother

Ayberk Pekcan

mint Erol

Bahar Kerimoglu

mint Dilek

A film Strasbourgban elnyerte az Európai Parlament filmes elismerését, a LUX-díjat.

(hg)

Deniz Gamze Ergüven nyerte el az Európai Filmakadémia FIPRESCI-díját, azaz a legjobb első rendezésnek járó elismerést ő vehette át 2015-ben.

(erare)

Ezt a filmet nevezete Franciaország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

(hg)
Smoking Barrels: Mustang
Szokás mondani, hogy az élet a legjobb, vagy a legnagyobb rendező. Itt ez hatványozottan igaz - oké, két díj Cannes-ban, rendkívül jó fogadtatás, erős rendezés, jó színészek - így is jellemezhetnénk a Mustangot, ha egy film lenne a sok közül, és letudnánk a szokásos, magasztaló gondolatokkal. Viszont itt többről van szó, mint pusztán egy jó film!
Hetediksor: Holtomiglan holtodiglan…
Az idei Cinefest meglepetésfilmje, és egyben fődíjasa a Mustang végre eljutott a hazai mozikba. Időközben a film bezsebelt jó pár nemzetközi fesztiváldíjat (Szarajevó, Stockholm, Hamburg), Arany Glóbusz jelölése után pedig egyenesen a Saul fiával lesz versenyben a legjobb idegennyelvű film díjáért február utolsó napjaiban.
Revizor: MAJD MEGSZERETITEK EGYMÁST
Ergüven első játékfilmjével egyértelművé tette, hogy jó történetmesélő, tud bánni a színészekkel és hogy harcosan kiáll társadalmi ügyek mellett. De azt még a következőkben kell bizonyítania, hogy nagy formátumú filmrendező.


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.