Játssz egy Lenovo Miix tablet PC-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Alkony sugárút


(Sunset Boulevard)
Alkony sugárút

Tartalom

Tartalom 1
Tartalom 2
A film az ötvenes évek Hollywoodjában játszódik. Norma Desmond (Gloria Swanson) a némafilmek idejében híres filmsztár volt, mára jószerivel elfeledték. A nő a komornyikjával, Max-szel (Erich von Stroheim) él, aki egykor a férje és filmjei rendezője volt. Norma a visszatérésről álmodozik, ezért viszonyba kezd a feltörekvő filmíróval, Joe Gillis-szel (William Holden). Kettőjük kapcsolata nemsokára teljes őrületbe és gyilkosságba fullad.
(Pajor Sándor)
 
2015. 02. 10. 14:41 

Kétségtelenül a legjobb film amit valaha készítettek Hollywood belső életéről, az egykori csillogás elvesztéséről, az álomgyár korai időszakának sztárkultuszáról. Nem csak saját műfajában, de a teljes filmtörténelemben is megkerülhetetlen mestermű.

 
2015. 06. 30. 08:03 

Manapság már kevesen ismerik ezt a filmet, pedig egy igazi klasszikus, és még ma is megállja a helyét. Persze nagyon más, mint amihez hozzászoktunk, de hát több mint hatvan éves. Higgyétek el, a maga idejében ez egy nagyon is formabontó, merész vállalkozás, amely részben lerántotta a leplet a Hollywood káprázatáról.

 
2015. 01. 10. 11:24 

A maga műfajában ez egy igazi remekmű. Talán ma már túl lassúnak, túl mesterkéltnek vagy túl teátrálisnak mondanánk, de tartsuk szem előtt, hogy egy klasszikust nézünk. Ennek előnye is van, aki nyitott az ilyen filmekre, azt az Alkony Sugárút vissza tudja kalauzolni a hatvanas évek csodás Hollywoodjába.

 

A BBC listája szerint az 54. a filmtörténet 100 legjobb alkotásának sorában.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 16. helyen àll a listàban.

(Bogi87)
 

Erich von Stoheim a való életben is a színésznő férje volt és sok filmjét ő rendezte.

(Bogi87)
smokingbarrels.blog.hu - Smoking Classic: Alkony sugárút / Sunset Blvd. (1950)
Billy Wilder igazi klasszikust alkotott, nyolc Oscar - díjra jelölték a filmet, amelyből hármat meg is nyert, az egyiket természetesen a forgatókönyért. Érdekes, hogy mind a négy főbb szereplőt jelölték, de egyikük sem kapta meg a szobrocskát. Több, mint öt évtizede készült ez a kiváló alkotás, de a mai napig nem kopott meg, hiszen az üzenete azóta sem változott: Hollywood kegyetlen hely, a sztárokat hamar elfelejti a közönség, a nők nehezen néznek szembe azzal, hogy elszállnak felettük az évek, a férfiak pedig szeretik a kényelmet, de nincs az a pénz, amiért ne hagynák ott idősödő szerelmüket egy fiatalabb lány és az önérzetük miatt. Zseniális film, kötelező darab! 10/10


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.