Az európai filmek mind hangulatukban, mind képi világukban, és sokszor a dramaturgiában is különböznek a tengerentúlról dömpingben érkező, ipari módszerekkel gyártott, kiszámítható, sablonos produkcióktól. Emiatt ezeket az alkotásokat talán kicsit nehezebb befogadni, viszont sokkal maradandóbb élményt nyújtanak, olykor alaposan megdolgozzák az ember lelkét. Európa nem egy hatalmas üst, amelyben minden és mindenki egy nagy, közös eszme és ideológia receptúrája szerint összefő. Sokféle nemzet alkotja évezredes múlttal, saját identitással, de közös történelemmel. Éppen ezért talán európai filmről sem szerencsés beszélni. Hiszen ahány nemzet, annyiféle megközelítés, látásmód, temperamentum és tempó jellemzi ezeket a filmeket. Az európai filmek mindig egy országhoz, nemzethez kötődnek. Az alábbi listán olyan svéd, észt, német, angol és lengyel filmek szerepelnek, amelyek különböző zsánerekbe bújtatva aktuális társadalmi problémákat tárnak a néző elé, de nem próbálnak "okoskodni", nem akarják megmondani, ki mit gondoljon, és miképp viszonyuljon ezekhez a jelenségekhez. Ezek a filmek bíznak a nézőik érettségében, és hagyják, hogy önálló gondolatok fogalmazódjanak meg bennük, és idővel ezek a gondolatok akár cselekvéssé válhassanak.

#10

83 Gyilkos kilátások  (2008)

(42) (3)

horror | thriller

Egy fiatal pár, Jenny (Kelly Reilly) és Steve (Michael Fassbender) elhatározzák, hogy a hétvégét mindentől távol, kettesben töltik az Eden-tónál. Steve szeretné megkérni Jenny... több»

Erős történet letaglózó végkifejlettel.
#9

dráma | krimi | misztikus | thriller

Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), a lecsúszott újságíró egy igen érdekes feladatot kap. Egy patinás család egyik tagja, Henrik Vanger azzal bízza meg a férfit, hogy... több»

Kilátástalannak tűnő küzdelem a magas politikai körökbe beépült bűnözés ellen.
#8

76 Redvás Amal  (1998)

(3) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

A Redvás Amal helyszíne egy unalmas kisváros, ahol semmi sem történik, és nincs is benne semmi különös. Ami itt éppen menő, az máshol már rég lejárt. Elin tizenéves, és ő... több»

A szerelem sokszínűsége.
#7

85 Könyörtelenek  (2003)

(7) (4)

dráma

A Könyörtelenek című dráma főhőse a 16 éves Erik, aki előszeretettel erőszakoskodik az iskolában. Az otthonról hozott brutalitás következményeképpen a vezetőség... több»

Az agresszió anatómiája.
#6

80 Lilja 4-ever  (2002)

(4)

dráma | krimi

Lilja 16 évesen, magára hagyva tengeti napjait valahol az egykori Szovjetunió területén, édesanyja ugyanis lelépett az Egyesült Államokba. Egy nap feltűnik Andrej, akibe... több»

Kegyetlen történet egy kegyetlen világban.
#5

dráma

A bevásárlóközpontok a fogyasztói társadalom szimbólumává váltak, azonban nincs mindenkinek egy gazdag nagybácsija, aki bármit hajlandó kifizetni. Néhány fiatal lány ezért... több»

Konzumidiótává nevelt kamaszok határátlépése.
#4

81 Engedj be!  (2008)

(33) (8)

dráma | horror | romantikus

A 12 éves Oskar Eriksson (Kåre Hedebrant) magányos gyerek, aki Stockholm külvárosában tengeti napjait valamikor az 1980-as évek elején. Élete csendes, igyekszik elkerülni az... több»

Vámpírfilm - másképp.
#3

74 Szégyen  (1999)

dráma

Egy fiatal lány drámája, akit szexuálisan bántalmazott egy családtagja. több»

Felkavaró film a családon belüli erőszakról, elfojtásról, tagadásról és meghurcolásról.
#2

86 A kísérlet  (2001)

(20) (8)

dráma | thriller

Egy pszichológiai kutatólabor kísérletet szervez, amelyben az önkénteseknek egy börtön viszonyait kell megteremteniük. Egyesek rabok lesznek, mások börtönőrök. A tudósok azt... több»

Alantas ösztönök előtörése, illetve behódolás egy etikai szempontból aggályos kísérletben.
#1

85 Az osztály  (2007)

(4) (4)

dráma

Joosep, az osztály lúzere kegyetlen tréfák célpontjává válik. Az apja katona, akinek az a véleménye, hogy fiának mindenképpen meg kellene tudnia védeni magát. Egy új fiú... több»

Az iskolai zaklatás tragikus következményei.