XXI. század. Hol van már az emberiség a tűz megszelídítésétől és a kerék feltalálásától? Hatalmas távcsövek kémlelik az univerzum távoli szegleteit. Műholdak figyelik a Föld lakosságát. Kamerák vigyázzák az utca emberét. Mégsem vesszük észre az igazán nagy problémákat, amik a szemünk előtt történnek. Akár egy iskolai osztályban. Netán a szomszéd lakásban. Vagy az utca végi házban. Esetleg a nyári táborban. Sőt, egy jól szituált családban. Nem beszélve a virtuális világról.

A gyermekek - életkorukból vagy speciális nevelési igényükből fakadóan - nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek által magabiztosan eligazodhatnának a világban, elkerülve a mindannyiunkra leselkedő veszélyeket. Ezért elsődlegesen a felnőtt családtagok felelőssége, hogy védelmet nyújtsanak a kiszolgáltatott kiskorúaknak, továbbá lehetővé tegyék egészséges testi és lelki fejlődésüket.

Azonban nem csupán a családok feladata és felelőssége (lenne) a következő nemzedék egészséges fejlődésének biztosítása, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy olyan generáció nőjön fel, akikre a társadalmunk hosszú távon számíthat, akik tovább viszik örökségünket, építik a jövőt, és idővel saját családot alapítanak.

Veszélyek mindig leselkedtek a gyerekekre, ezért egykor generációról-generációra szálló szülői intelmek, rémisztő tanmesék által próbálták őket megóvni a bajtól. Ma pedig már a technika lehetővé teszi a folyamatos kapcsolattartást. A gyermekvédelmi rendszer (elvben) képes beavatkozni, ha baj van, de ehhez észre kell venni azokat a jeleket, amelyek a vészhelyzetre utalnak. Mert bizony, nem mindig tűnik fel, hogy egy gyermek viselkedésének, esetleges külső sérüléseinek hátterében mi áll.

Magyarországon a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (https://szgyf.gov.hu/1747-gyermekvedo-hivoszam) "Gyermekvédő hívószámán" (+36 80 21 20 21) keresztül tehet bejelentést bárki, akiben aggályok merülnek fel egy kiskorú biztonságával kapcsolatban.

Az alábbi filmek kisebbik része fikció, többsége viszont valós, megtörtént eseményeken alapul. Tanulságos megtekinteni ezeket a történeteket - minden borzalmuk ellenére -, mert olyan jelekre vagy viselkedésekre mutatnak rá, amelyek be kell, hogy indítsák bennünk a vészjelzőt!

#10

dráma

A 12 éves Ella eddigi rövid élete tele van megpróbáltatásokkal. Kilenc éves korában édesanyja pszichiátriai intézetbe kerül, így a nő unokatestvére, Nolan és annak felesége... több»

A mentális betegségek olykor a gyermekeket sem kímélik
#9

84 Kontroll nélkül  (2019)

(6) (8)

dráma

Telekom TVGO

Megindítő történet egy kilencéves kislányról, aki ellenséges magatartással reagál a szülői szeretet hiányára. Mindenhol kívülállónak érzi magát, nem tud beilleszkedeni,... több»

A viselkedészavar és lehetséges háttere
#8

85 Könyörtelenek  (2003)

(7) (4)

dráma

A Könyörtelenek című dráma főhőse a 16 éves Erik, aki előszeretettel erőszakoskodik az iskolában. Az otthonról hozott brutalitás következményeképpen a vezetőség... több»

Megrázó film egy erőszakos, zsarnoki családfő kegyetlenkedéséről és a következményéről
#7

69 A történet  (2018)

(9)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max

Jennifert, a sikeres újságírónőt megrázza, amikor az anyja megtalálja a történetet, amit tizenhárom éves korában írt, és amelyben két felnőtt edzővel való... több»

Az író-rendező újságírónő ezzel a filmjével néz szembe gyermekkori traumájával
#6

71 Szégyen  (1999)

dráma

Egy fiatal lány drámája, akit szexuálisan bántalmazott egy családtagja. több»

Tragikus történet a családon belüli erőszakról
#5

80 A lány a képen  (2022)

(4)

dokumentum | krimi | misztikus

Netflix

Egy fiatal anya rejtélyes halála és fia ezt követő elrablása évtizedek óta tartó nyomozást von maga után. A titkok része a nő valódi személyazonossága, és a gyilkos... több»

Megdöbbentő dokumentumfilm a szülői alkalmatlanságról és a gyermekvédelmi rendszerek problémáiról
#4

dráma | életrajzi | horror | krimi

Ez a film igaz történetet dolgoz fel. Az 1960-as években a háziasszony, erősen instabil idegállapottal rendelkező Gertrude (Catherine Keener) - a szegénység, a sok gyerek, és a... több»

Megtörtént esemény alapján készült megrázó film egy testvérpárral kegyetlenkedő, labilis idegállapotú nőről és gyerekeiről
#3

80 Lilja 4-ever  (2002)

(4)

dráma | krimi

Lilja 16 évesen, magára hagyva tengeti napjait valahol az egykori Szovjetunió területén, édesanyja ugyanis lelépett az Egyesült Államokba. Egy nap feltűnik Andrej, akibe... több»

Egy magára hagyott kamaszlány tragédiája, Lukas Moodysson rendezésében
#2

85 Az osztály  (2007)

(4) (4)

dráma

Joosep, az osztály lúzere kegyetlen tréfák célpontjává válik. Az apja katona, akinek az a véleménye, hogy fiának mindenképpen meg kellene tudnia védeni magát. Egy új fiú... több»

Észt filmdráma az iskolai zaklatásról, és tragikus kimeneteléről
#1

88 Csapda a neten  (2020)

(5) (2)

dokumentum | krimi

Két dokumentumfilmes a gyermekbántalmazás problémájára szeretné felhívni a figyelmet, munkájukkal azonban egyúttal egy komoly társadalmi megmozdulást is elindítanak. Barbora... több»

Felkavaró cseh dokumentumfilm az internetes zaklatásról és következményekről