Az emberiség egyre nagyobb mértékben igyekszik növelni életterét a természet rovására. Olykor azonban a növény- és állatvilág kemény ellenfélnek bizonyul.

2023.03.17   olvasottság: <1000x   szerző: F79  

Számtalan film készült már a természet kizsákmányolásáról, az erőforrások eltékozlásáról, korábban háborítatlan fajok kiirtásáról, illetve a természetkárosítás jövőbeni veszélyeiről. Van azonban néhány film, amelyben az állatvilág visszavág. Olyan történetek, amelyekben az emberi beavatkozás a visszájára fordul, és áldozatokat követel.

Legyen szó akár háborús célból lefolytatott genetikai kísérletekről, profitnövelés érdekében elhallgatott veszélyekről, egzotikus utazásokból, expedíciókból behurcolt veszélyes fajok elszaporodásáról, vagy akár a felelős állattartás szabályainak semmibe vételéről, a következmények mindig szembesítenek bennünket a természet erejével.

Az alábbi listán a filmtörténet néhány olyan alkotása szerepel, amelyekben a megbolygatott állatvilág az emberiség életére tör. E filmek többségében pedig ismert színészek próbálják megállítani az ösztöneik által vezetett, félelmetessé vált pókokat, rovarokat, halakat, hüllőket és emlősöket.

#10

58 Kígyók a fedélzeten  (2006)

(11) (10)

akció | krimi | thriller

Sean (Nathan Phillips) épp Hawaii kirándulását tölti, amikor terepbiciklizés közben egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz. Végignézni, amint Eddie Kim () kivégzi Los Angeles... több»

Egy repülőgép fedélzetén – nem véletlenül – mérges kígyók szabadulnak el. Samuel L. Jackson bátran szembeszáll velük (is).
#9

77 Kokainmedve  (2023)

(10) (5)

thriller

Mozikban

Amikor 1985-ben egy drogcsempész lezuhan kokainnal megrakott repülőgépével, Georgia állam vadonjában valami különös dolog történik. A baleset után mindenki a "fehér aranyat"... több»

Egy balesetet szenvedett kokain csempész szállítmánya rossz mancsokba kerül.
#8

77 Alligator  (1980)

(4) (4)

horror | sci-fi | thriller

Ramon, az aligátor még kicsiny korában a város csatornarendszerében végzi, miután gazdája dühös apja lehúzza a wc-n. Azonban a kis állatka felcseperedik a kísérleti... több»

A városi csatornarendszerben élő hatalmas aligátor portyára indul.
#7

69 Cujo  (1983)

(8) (14)

horror | thriller

A helyszín egy álmos új-angliai kisváros, ahogy ezt már Stephen King-től megszokhattuk. De váratlanul beüt a ménkő: a garázsmester százkilós, s addig barátságos bernáthegyije... több»

Egy kisvárost rettegésben tartó veszett bernáthegyi csapdába ejt egy anyát és gyermekét. Dee Wallace és Christopher Stone színész házaspárt a farkasemberek (Üvöltés) után most egy megtermett kutya terrorizálja (hogy később Az új Lassie című családi sorozatban végül rendezzék a kutyákkal való viszonyukat).
#6

77 Rajzás  (1978)

(5) (2)

horror | katasztrófafilm | thriller

Netflix

A minisztérium vezetője elpusztíttatja a veszélyes rovarokat, ám a hadsereg hozzájut néhány példányhoz, amelyek hamarosan elszabadulnak. A következmények beláthatatlanok, a... több»

Egy megállíthatatlannak tűnő vadméh raj szedi áldozatait Texasban. Michael Caine, Richard Chamberlain, Olivia de Havilland és Henry Fonda néz szembe a veszedelemmel.
#5

79 Madarak  (1963)

(17) (17)

dráma | horror | misztikus | romantikus

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat... több»

Hitchcock emlékezetes filmjében madarak támadnak egy tengerparti kisváros lakóra. Tippi Hedren, Suzanne Pleshette, Rod Taylor és a még gyermek Veronica Cartwright (Lambert A nyolcadik utas: a Halál-ból) küzd a váratlan csapással.
#4

57 A fészek  (1988)

(5) (5)

horror | sci-fi

Egy biológiai kísérlet baljós fordulatot vesz, amikor emberevő csótányok szállnak meg és terrorizálnak egy New England-i békés halászfalut, lemészárolva a lakosságot. A... több»

Egy félresikerült rovarirtó-kísérlet mindenkit felfaló svábbogár kolóniát hozott létre egy kis szigeten. Élet-halál harc kezdődik a gyilkos ízeltlábúak (és az őket létrehozó cég tudósa) ellen.
#3

62 Piranha  (1978)

(4) (17)

horror | sci-fi | thriller | vígjáték

Egy tudós mutáns pirájákat telepít egy üdülőövezet tavába. A két kiküldött megbízott feladata, hogy megállítsa a ragadozók pusztítását. A feladat azonban nehezebb, mint... több»

Biológiai fegyvernek szánt mutáns piranhák kóstolgatják a pihenni vágyó kempingezőket.
#2

90 Cápa  (1975)

(49) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

Egy turisztikailag fontos tengerpart közelében felbukkan egy vérszomjas cápa. Steven Spielberg klasszikussá érett mozijában Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw és Murray Hamilton játszik a nézők idegeivel.
#1

fantasy | horror | thriller | vígjáték

A Pókiszony történetének középpontjában egy eddig fel nem fedezett pókfaj áll. Dél-Amerika esőerdeinek mélyén kutatók egy csoportja fedezte fel az ú fajt, s egyik társuk... több»

Izgalmas film egy kisvárosba behurcolt és ott – megfelelő feltételek között – elszaporodott mérges pókokkal. Jeff Daniels, Julian Sands és John Goodman emlékezetes alakításában.