Tízezrek követelnek nyilvános bocsánatkérést a Netflixtől, az Airbnbtől és a Stranger Things alkotóitól. A felháborodás tárgya a népszerű sorozat nemrégiben debütált negyedik évada, pontosabban az abban látható börtönjelenetek és csuklótetoválások. Ezekért követelik a streaming szolgáltató sorozatból származó bevételét.

A botrány abból robbant ki, hogy a negyedik évadban (és itt most spoiler jön!) láthatjuk, amint Jim Hoppert egy szovjet börtönbe hurcolják és ott megkínozzák. Ez önmagában még teljesen belefért a nézőknek, ám az már nem, hogy mindezt a litván Vilniusban található Lukiškės börtönben merészelték felvenni a sorozat készítői.

A börtön ugyanis a második világháború során, Litvánia náci megszállása alatt román és litván zsidók gyűjtőhelye volt. A Ponary mészárlás során az itt fogtartott rabokat is tömegével végezték ki.

Egy nyilvános online petíció indult útjára, amelyben tízezrek követelik, hogy a Netflix és a sorozat alkotói kérjenek bocsánatot azért, mert a börtönben való forgatással meggyalázták a holokauszt áldozatainak emlékét. Sőt, azt is nehezményezik, hogy a sorozatban látható csuklóra tetovált sorszámokat egyre több rajongó készíti el a valóságban is. Ez szintén a holokauszt áldozatainak emlékét tiporja sárba az aláírók szerint.

És hogy jön ide az Airbnb? A börtön jelenleg kulturális intézményként üzemel, ahol kiállításokat és koncerteket rendeznek (a petíció ennek sértő jellegével nem foglalkozik), de van egy új használati módja is. A börtön egykori celláit ugyanis a sorozat helyszíneit, például Joyce Byers lakását mintázó Airbnb-szobákká alakították és így kínálják kiadásra. Természetesen hatalmas az érdeklődés alig-alig lehet már szabad szállást találni.

A petíció aláírói most azt követelik, hogy a Netflix és a Stranger Things alkotói nyilvánosan kérjenek bocsánatot, illetve a negyedik évadból származó összes bevételt a litván roma és zsidó közösségnek ajánlják fel…