Ezekről a koncertfilmekről ne maradj le a nyári moziszezonban!

A rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatják viszont a nézők a budapesti Pólus Mozi nyári vetítéssorozatán. Olyan ikonikus zenekarok koncertfilmjei kerülnek műsorra egy-egy estére a mozi Nagytermében, mint az AC/DC, a Metallica, a Queen, a The Doors, a Led Zeppelin és a Rolling Stones.

A „Pólus Rock Klub” nyári válogatásprogramja július 17-én pénteken 18:30-kor az AC/DC „Live at Donington” koncertfilmjével kezdődik. A kétórás koncertfilm a kultikus rockbanda 1991 augusztusi koncertjét mutatja be az angliai Doningtonban megrendezett Monster of Rock fesztiválról, ahol közel százezer rajongó előtt, a fesztivál fő fellépőjeként kirobbanó energiájú koncertet adtak. Az eseményt 26 db szélesvásznú Panavision mozikamerával 35mm filmre rögzítették. A többek között helikopterről is forgatott  anyag kitűnően adja vissza a csúcsformában lévő zenekar koncertjét.

A sorozat következő állomása július 18-án szombaton a Metallica és a Tilson Thomas által vezényelt San Francisco Szimfonikusok kirobbanó sikerű koncertfilmje, az S&M² lesz, amit az S&M album 20. évfordulója alkalmából rendezett évfordulós koncertjükön rögzítettek 2019. szeptemberében. A két és fél órás koncertfilmben több, az eredeti 1999-es S&M live albumon található dal is felcsendül majd, amelyeket az azóta született új Metallica dalok szimfonikus változatai egészítenek ki. A film tavaly őszi világpremierjén világszerte rajongók milliói utazhattak vissza az időben a mozivásznak előtt ülve, és igazi szélesvásznú változatban, 5.1-es mozis hangminőségben élvezték a felejthetetlen koncertet. 

Július 19-én vasárnap a Queen 1975-ös londoni Hammersmith Odeonban adott koncertjét vetítik „A Night in Bohemia” címmel. A Hammersmith-beli koncert, amit élőben közvetített a BBC, a fiatal zenekar addigi karrierjének csúcspontját jelentette, tucatnyi kamera rögzítette, ahogy kirobbanó formában előadják többek közt a Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive vagy a Now I'm Here című dalaikat. A felvétel különlegessége, hogy ezen az estén rögzítették első alkalommal a friss slágerlista-vezető Bohemian Rhapsody koncert-verzióját. A koncert és az album sikere egy új szintre emeletre az együttest és nagy lendületet adott, hogy a világ egyik legjelentősebb rockbandájává váljon a következő évtizedekben. A koncertfilm előtt egy 25 perces, feliratos dokumentumfilmet is levetítenek, amely ritkán látható archív felvételekkel és interjúkkal tárja fel az együttes történetének legkorábbi szakaszát.

dokumentum

1975 különösen fontos és mozgalmas év volt a Queen együttes történetében. Ez év októberében jelent meg az összes akkori slágerlista-rekordot megdöntő Bohemian Rhapsody, majd... több»

A koncertfilm sorozat július 20-án Jim Morrison és zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan restaurált és újrakevert változatával folytatódik. „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!” - írta a filmről Jeff Jampol, a Doors egykori menedzsere és a koncertfilm producere. A zenekar a klasszikus dalok – Light My Fire, The End – mellett olyan ritkán hallott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint pl. a Hello I Love You, The WASP vagy a Spanish Caravan. 

dokumentum

1975 különösen fontos és mozgalmas év volt a Queen együttes történetében. Ez év októberében jelent meg az összes akkori slágerlista-rekordot megdöntő Bohemian Rhapsody, majd... több»

Július 21-én a Led Zeppelin legendássá vált 2007-es londoni koncertje látható, amely minden idők legjobban várt zenei eseményeként került be a Guiness Rekordok Könyvébe: 20 millió rajongó szeretett volna jegyet váltani az élő koncertre, melyre 27 év óta akkor került először sor, ám a helyszín miatt mindössze 18 000 jegyet sorsoltak ki a szerencsések között. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott blues-rock legenda 2007. decemberében lépett a londoni O2 Aréna színpadára, hogy tisztelettel adózzon kedves barátjuk, az Atlantic Records megalapítója, Ahmet Ertegun emléke előtt. Fergeteges, több mint kétórás koncertet adtak, amely nyomban a Led Zeppelin-mítosz részévé vált. Az alapító tagokat, John Paul Jones-t, Jimmy Page-et és Robert Plantet Jason Bonham, a néhai John Bonham dobos fia kísérte. Az előadott 16 szám között olyan örökzöld dalok voltak, mint a “Whole Lotta Love,” a “Rock And Roll,” a “Kashmir,” továbbá a “Stairway To Heaven.”

Végül július 22-én a The Rolling Stones „Sweet Summer Sun – Hyde Park Live” című koncertfilmjével zárul a sorozat. Ezen a 2013-as nyári estén a londoni Hyde Parkban 100.000 rajongó a legkülönbözőbb korosztályokból  nézte és hallgatta egyforma rajongással Mick Jeggert, Charlie Watts-ot, Keith Richards-ot és Ronnie Wood-ot. A Rolling Stones ismét ötcsillagos koncertet adott a rajongóknak, amelyet a közönség és a kritikusok egyaránt az egekbe magasztaltak. Ez a lenyűgöző és egyszeri koncert, illetve az itt rögzített mozifilm tökéletes módja annak, hogy a rajongók ünnepeljék a Stones visszatérését szülővárosuk legnagyobb színpadjára. 

dokumentum | zenés

2013 nyarán a londoni Hyde Parkban ikonikus pillanat bontakozott ki, amikor a Rolling Stones történelmi és diadalmas visszatérését ünnepelte. Hatalmas tömeg, 100 000 rajongó gyűlt... több»

A koncertfilmek csak egy-egy estén láthatók, a Pólus Mozi nagytermében, 120m2-es vásznon, 5.1 Dolby hanggal.