Hamarosan csak olyan film kaphat Oscart, amiben valamilyen kisebbség is reprezentálva lesz

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia új kritériumokat határozott meg az Oscar-díj legjobb filmjének járó kategóriához, amely a tervek szerint 2024-től, tehát a 96. Oscar-gálától lépnének érvénybe.

Az Akadémia szigorúbb diverzitási szabályokhoz köti a jövőben a jelölés feltételeit, ezek alapján négy csoportot hozott létre, amelyeknek meg kell felelnie egy adott produkciónak. Az első csoport főszereplőket és a fontosabb szereplőket érinti, a csoport három kritériuma közül pedig legalább egynek teljesülnie kell.

1. legalább egy főszereplőnek vagy mellékszereplőnek etnikai vagy faji kisebbségből kell származnia.

2. a kisebb szerepek és mellékszerepek 30 százalékát két alulprezentált csoportból származóknak kell betöltenie, ez alatt LMBTQ emberek, nők, valamilyen fogyatékossággal élő személyek értendőek.

3. a film cselekményének vagy fő témájának alulprezentált kisebbségekről kell szólnia.

A második csoport a stábtagokra vonatkozik, mely kritériumok közül szintén egynek teljesülnie kell.

1. stáb legfontosabb pozíciói közül legalább kettőt alulprezentált kisebbségi származású személynek kell betöltenie (rendező, producer, operatőr, zeneszerző, vágó).

2. hat további pozíciót szintén faji vagy etnikai kisebbségi származású személynek kell betöltenie, ez alól kivételt képez a produkciós asszisztens.

3. a stáb 30 százalékának szintén alulprezentált csoportból kell jönnie.

A fenti kategóriákon túlmenően további feltételeknek kell megfelelnie egy adott produkció gyakornoki és forgalmazói összetételének, ezek a feltételek azonban a többi filmkategóriát nem érintik.