Az elmúlt tíz évben számtalan eddig megválaszolatlan kérdés merült fel az X-Men filmekkel kapcsolatban. Rengeteg rajongóban többek között az a kérdés is felmerült, hogy a legtöbb mutáns miért éppen kék?

Mistique, Árnyék, Apokalipszis és Bestia, ők mind a kék szín különböző árnyalataiban tűnnek fel a filmben. A Duke Egyetem biológiaprofesszora, Dr. Eric Spana a közelmúltban pedig tudományosan is igazolta, mi lehet ennek az oka.

„A keratinfehérje az emberi szervezetben a hajak és a körmök növekedéséhez szükséges fő komponens. A Bestia esetében ez két mutációt is okozhat, egyrészt a hosszabb szőrzetet, másrészt a hajakban jelen lévő magas keratin szintet, amely kék fényt tükröz. Árnyék esetében ez a mutáció a kollagén termelést érintheti, ezért kék az ő bőre” - írja Spana.

A professzor hozzátette, két fajta színelváltozás különböztethető meg, az egyik a strukturális, a másik pedig a pigmentális. A pigmentális esetében csakugyan elszíneződésről van szó, mint például a farmereknél, a tintánál vagy a kék üvegnél. A strukturális esetében a kék fény tükröződéséről beszélhetünk, amelyet a szemünkkel észlelünk csupán.