A halál utáni élet lehetséges formáinak elgondolásai szinte egyidősek az emberiséggel. Ahogyan nem tudjuk, hogy mik voltunk a születésünk előtt, ugyanúgy nem tudjuk, hogy mivé leszünk a halálunk után. Fantáziánk, hitünk, világnézetünk alapján igyekszünk megnyugtató elméleteket gyártani a teljes megsemmisülés nyomasztó gondolata ellen.

2023.03.16   olvasottság: <1000x   szerző: F79  

A művészek gyakran választják témájukként a halál misztériumát úgy, hogy közben görcsösen ragaszkodnak az élethez. Ez a ragaszkodás nyilvánul meg a világunkban maradó, közöttünk élő, de egyszerű halandók által nem látható, nem érzékelhető szellemek formájában. Ezek a világunkban kísértő holt lelkek a különböző alkotásokban különböző motivációkkal jelennek meg. Az élőkhöz hasonlóan lehetnek segítségre szoruló áldozatok, vezetheti őket kicsinyes bosszú, bosszanthatja őket saját tehetetlenségük, de akár segíthetik, védelmezhetik is a még élő szeretteiket.

Az alábbi listán olyan filmeket szeretnék megidézni, amelyek története valamilyen formában a holtukban sem nyugvó lelkek körül forog.

#10

horror

Van,egy ördögi forgatókönyv amiben minden ember halála le van irva és van egy fantom aki a gyilkosságokat el is végzi.A forgatókönyv szövege állandoan változik,minden megölt... több»

Egy kotnyeles karbantartó kiszabadítja egy meggyilkolt újságíró szellemét a poros ládában elzárt mágikus urnából.
#9

63 Post Mortem  (2021)

(22) (23)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Az első világháború után rendeződni látszanak az európai viszonyok, a spanyolnátha járvány okozta sokkból lassan újra magához tér az öreg kontinens. Csakhogy rengeteg halott... több»

Magyar film egy múlt század eleji, kísértetjárta faluról.
#8

családi | kaland | vígjáték

Netflix

Amikor kiderül, hogy egy Ernest nevű szellem kísérti új otthonukat, Kevin családja egyik napról a másikra a közösségi média szenzációjává válik. De amikor Kevin és Ernest... több»

A jó háziszellem, és múltja.
#7

59 Asso  (1981)

vígjáték

Ászt, aki a legjobb póker játékos a városban, megölik a nászéjszakája után, mert túlságosan legyőzte a "marseilles"-it. A menyországban kap még egy esélyt, így szellemként... több»

Ebben az olasz vígjátékban Ász - a meggyilkolt ifjú férj - kísértetként is gondoskodik korán megözvegyült feleségéről.
#6

87 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

A maga idejében nagyot szólt a történet fordulata.
#5

82 A kör  (2002)

(71) (20)

horror | misztikus

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Rachel Keller (Naomi Watts) oknyomozó újságíró olyan történetről hall, amire elsőre csak legyint, és egyszerű kamasztréfának tartja. A gyilkos videokazetta története viszont... több»

A halott kislány szelleme egy korabeli szórakoztató-elektronikai eszközön keresztül kísért.
#4

51 A golyó  (2004)

(2) (1)

horror | thriller

A 21 éves egyetemista, Alan Parker Jonathan Jackson túl van egy öngyilkossági kísérleten és folyton halálos látomások gyötrik. Ráadásul anyja szélütést kapott, élet és... több»

Stephen King elgondolkodtató novellája az élet szeretetéről és megbecsüléséről. A jól sikerült adaptációban egy halott sofőr és egy nagyon is élő (és élni akaró) stoppos srác vív egymással élet-halál harcot.
#3

85 Ghost  (1990)

(18) (8)

dráma | fantasy | romantikus | thriller

HBO Max

Sam és Molly felhőtlennek tűnő szerelmét váratlan tragédia szakítja meg. Sam egy balesetben meghal. Szelleme azonban nem tudja magára hagyni szerelmét, ezért itt marad a Földön,... több»

A gyilkosság áldozatává vált ifjú férj egy médium segítségével igyekszik megóvni feleségét a veszélytől, és bosszút állni.
#2

88 Hatodik érzék  (1999)

(74) (28)

dráma | misztikus | thriller

Disney+

Malcolm Crowe (Bruce Willis) kiváló gyermekpszichológus. Azonban egy este gyilkossági kísérlet áldozatává válik, mikor egy korábbi betege, akit nem sikerült meggyógyítania,... több»

A halottakat látó kisfiú egy pszichiáter segítségével lép túl a rettegésén, egy eredeti csavarral a végén.
#1

fantasy | horror | misztikus | romantikus | thriller | vígjáték

Thomas átlagember lenne, de különleges képességekkel bír, beszélnek hozzá a halottak. A földöntúliak időnként arra kérik, segítsen igazságot szolgáltatni nekik. Thomas... több»

Dean R. Koontz nagyszerű regényének méltó adaptációja. A főhős a halottak segítségével igyekszik rendet tartani az élők között.