71 Disznó  (2021)

Nicolas Cage-ről jól tudjuk, hogy egy ideje már messzire kerüli a hollywoodi blockbuster mozikat, és kizárólag független alkotásokban szerepel. Saját bevallása szerint a kreatív szabadság miatt teszi mindezt, hiszen ezekben a filmekben szabadon kísérletezhet. Ugyanakkor sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy a filmjei többsége finoman szólva nézhetetlen. Ám most lehet, hogy fordul a kocka – több értelemben is.

Lehet, hogy Nicolas Cage az össze indie filmjéről meg van győződve, hogy nagyszerűek. És lehet, hogy mi, nézők meg vagyunk róla győződve, hogy nem azok. De a színész legújabb filmjénél éppen fordítva működnek a dolgok. A nézők és a kritikusok imádják, míg Nicolas Cage saját bevallása szerint soha a büdös életben nem lesz hajlandó leülni és megnézni!

Az új film, amiről szó van, nem más, mint a Disznó. A sztori egy öreg fickóról szól, aki magányosan éli hétköznapjait. Egykor ünnepelt sztárséf volt, de ma már csak szarvasgombát gyűjt szeretett sertésével, és lehetőség szerint nem foglalkozik a világ gondjával és bajával. Ám, hogy valami jóféle cselekményünk is legyen, mert a szarvasgombatúrás csak tíz percig izgalmas téma, a sertést egy nap idegenek elrabolják. Hősünknek így fel kell kerekednie és hazatérni egykori szülővárosába, hogy szembe nézzen a múltjával.

Nicolas Cage egy interjúban nem finomkodott, amikor a filmről beszélt. Azt mondta, ez pályafutása legbizarrabb mozija és egyszerűen nem hajlandó beülni a közönség soraiba, hogy megnézze. Saját bevallása szerint nagyon is tud azonosulni a film főszereplőjével, pontosan érzi, hogy az miért hagyta ott a rivaldafényt a magányért és nyugalomért. És azt is átérzi, hogy milyen lehet ebből a békéből kényszeredetten visszatérni. Nem kér belőle.

Ugyanakkor a Disznó meglepően jó kritikákat kapott a bemutatója óta eltelt néhány napban. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 97, a közönségtől pedig 83 százalékos értékeléseket kapott. Ez pedig az utóbbi évek Nicolas Cage filmjeit nézve bizony nem kis eredmény!