"A ruhám bőr és nem ballon, Az arcszeszem is csak Pitralon, De jegyezd meg jól, míg a Föld kerek, Mindig lesznek Rockerek!" (Pokolgép)

Mintha mostanában mostohán bánnának a filmesek (is) a rockzenével. Bár lehet, hogy csak nekem tűnik így, és valójában csak elkerülnek a friss, zúzós koncertfelvételek, vagy a napjaink új rockzenekarait bemutató zenés dokumentum-, esetleg játékfilmek. Mindenesetre visszamentem kicsit (sokat) az időben, és olyan legendás felvételekbe futottam, amelyek kiállták az idők próbáját. Ezekből szemezgettem az alábbi rövid listán, amelyen magyar filmek is helyet kaptak.

Érdekes látni a legendás előadókat fénykorukban, eredeti felvételeken. Micsoda erő és energia van még ma is ezekben a koncertekben. Mennyi érdekes figura fordult meg a nemzetközi és a hazai rockéletben. És mennyien vannak, akiknek csodás előadását, fantasztikus hangját (sajnos) már csak ezeken a felvételeken élvezhetjük...

Jó szórakozást kívánok a felvételek megtekintéséhez!

 

#10

70 Kölyköd voltam  (1983)

(1)

dokumentum

Dokumentumfilm az Edda 1983-as feloszlásáról.

Rendező: Almási Tamás
Szereplők: Attila Pataki
Amikor széthullott az Edda Művek.
#9

NA Ezek a fiatalok  (1967)

(1)

zenés

A film a hatvanas évek fiataljairól szól, az akkori 18 évesekről, akik - mint minden időszak felnövekvő generációja - a pályaválasztás felelősségével, a nemzedéki kérdés... több»

A 60-as években Magyarországra is beszivárgott a "hanyatló nyugat" zenéje. Sőt, meg is honosodott.
#8

92 Kopaszkutya  (1981)

(4) (10)

dráma | musical

Filmio

Új banda születik a szocialista vadkeleten, ahol a Johnny B. Goode helyett valami egészen új zene szólal meg, ami a társadalom legalsó rétegeit is megmozgatja. Ők a Kopasz Kutya. több»

Hobo és Bill kapitány örök klasszikusa.
#7

88 István, a király  (1984)

(20) (13)

történelmi | zenés

Filmio

A rockopera az első magyar király, István trónrakerülésének előzményeit és a kereszténység melletti elköteleződés legfontosabb mozzanatait mutatja be. István nehéz... több»

Mára kicsit elhasznált, de vitathatatlanul nagy hatású mű.
#6

dokumentum | zenés

Koncertfilm a Queen Népstadionbeli fellépéséről. Az egyes számok között láthatjuk az együttes tagjait "civilben" is: megérkezésüket a Dunán, szentendrei és budapesti... több»

Tavaszi szél vizet áraszt Virágom, virágom Minden madár társat választ Virágom, virágom
#5

musical | vígjáték | zenés

1964-ben négy fiatal liverpooli srác, történetesen a Beatles tagjai megkísérlik megváltani a világot, előtte azonban még ki kell jutniuk a hotelszobájukból. Richard Lester... több»

A Beatles-film.
#3

zenés

2005.10.21.-én a Helsinki Hartwall arénában tartott hatalmas koncertet a Nightwish, melynek végén nyílt levélben kirúgták az énekesnőjüket Tarja Turunent. Ezzel véget ért egy... több»

Tarja utolsó koncertje az együttes énekesnőjeként.
#2

dokumentum | zenés

A dal ugyanaz marad című koncertfilm a Led Zeppelin 1973-as New York-i koncertjének felvett anyagából készült. A legendás Madison Square Gardenben tartott banzájról készült... több»

A legendás Led Zeppelin koncertfilmje 1976-ból.
#1

dokumentum | zenés

Felvételek az AC/DC '79-es párizsi fellépéséről. több»

Az 1979-es párizsi koncertről készült mozifilm, még az együttes eredeti felállásával. A film 1980-ban, Bon Scott halála után jelent meg. Magyarországon 1982. nyarán mutatták be, "Szóljon a rock!" címmel.