84 Titanic  (1997)

Amióta vannak filmek, azóta vannak rajongói teóriák titkos összefüggésekről vagy elrejtett utalásokról. A rajongók különösen szeretnek bizonyos filmekhez saját magyarázatokat, teóriákat felállítani, amellyel gyakran egészen új megvilágításba képesek helyezni az adott művet. És elméletüket rendre konkrét bizonyítékokkal szokták alátámasztani. Erre az egyik legjobb példa a Titanic és Jack Dawson karaktere.

A film történetét nyilván mindenki jól ismeri, de azért dióhéjban: 1912-ben kifut az óceánra a világ leghíresebb, elsüllyeszthetetlennek kikiáltott luxushajója, a Titanic. Hogy aztán rögtön az első útján egy jéghegy megcáfolja a hajó elpusztíthatatlanságát és léket ütve az oldalába elsüllyessze azt.

James Cameron nem csak egy egyszerű katasztrófafilmet akart forgatni a világ leghíresebb hajójáról, ezért a fedélzetére vitt egy előkelő fiatal hölgyet, Rose Dewitt Bukatert, aki csak látszólag boldog az arisztokrata életével, valamint felcsalt rá egy nincstelen fiatal legényt, Jack Dawsont is. Ők aztán találkoznak, egymásba szeretnek, majd a hajó pusztulásával egyikük az életét adja a másikért. Csupa romantika.

Csakhogy a rajongók évek óta arról beszélnek, hogy valójában a Titanic egy sci-fi, és nem is akármilyen: egy időutazós sci-fi! Az időutazó benne pedig nem más, mint a Leonardo DiCaprio által megformált Jack Dawson. Arról, hogy miért utazott vissza 1912-be, már megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint kifejezetten Rose-t akarta megmenteni, akiről később olvashatott. Mások azt mondják, biztos akart lenni benne, hogy a Titanic valóban elsüllyed, máskülönben eléggé összekuszálódott volna az a bizonyos téridő kontinuum. Megint mások szerint valójában Rose busás vagyont érő nyakékére fájt a foga, csak épp a sors és az érzelmek közbeszóltak.

És, hogy milyen bizonyítékokat szedtek össze a rajongók az időutazó Jack teóriájának alátámasztására? Egész jókat! Rögtön elsőnek nézzük meg Jack megjelenését! Ki hordott ilyen frizurát az 1910-es években? Senki, jóval később jött csak divatba. Aztán ott van még Jack zsákja, amely szintén csak később jelent meg.

De menjünk tovább! Jack többször is elszólja magát a filmben, bár erre csak a nagyon szemfüles vagy a történetelemmel nagyon képben lévők figyelhettek fel. Hősünk ugyanis azt ígéri Rose-nak, hogy elviszi majd a Santa Monica dokkoknál lévő hullámvasútra. Hát persze Jack, csakhogy azt 1916-ban építették meg. Hasonló elszólás volt, amikor Jack arról mesélt, hogy gyerekként a Wissota tóhoz járt horgászni. Csakhogy a Wissota tó egy gát építésével jött létre 1917-ben.

Persze simán lehet mondani, hogy ezek egyszerű forgatókönyvírói hibák, amik szinte minden filmben előfordulnak. De ez a magyarázat sokkal kevésbé izgalmas, nem igaz?