Vannak, akik úgy vélik, hogy már nem lehet új történeteket kitalálni. A fennmaradt írásos emlékek és a lejegyzett, szájhagyomány útján terjedő mesék már minden emberi tulajdonságot megjelenítettek, minden cselekményt és fordulatot elmeséltek. Napjainkban már csak ezeket a sztorikat ismételjük különféle változatban. Sőt, az ismétléseket ismételjük (jól van, nem fogom magam belelovalni...).

Vannak azonban olyan történetek, amelyeket mindezek ellenére szívesen olvasunk vagy nézünk újra és újra. Olyan történetek, amelyek szereplői az első pillanattól ismerősnek tűnnek, és olyan történetek, amelyeknek a megoldását már előre sejtjük. Mégis valami rejtélyes okból vonzódunk ezekhez a történetekhez.

Az alábbi filmek alapjául szolgáló irodalmi művek már több mint 100 évvel ezelőtt keletkeztek. Ezek a történetek időről-időre megjelennek a vásznon vagy a képernyőn, és értő kezek között képesek megújulva, akár aktuális mondanivalóval szórakoztatni a jelenkor közönségét.

A lista a történetek időrendjében idézi meg azokat a filmeket, amelyek idővel maguk is klasszikussá váltak.

#10

dráma | misztikus | romantikus | thriller | zenés

Az Operaház legendás, arc nélküli Fantomja nem csupán egy legenda, ahogy azt eddig a színház művészei hitték. Elérkezik a nap, amikor a Fantom életre kel és gyilkolni kezdi az... több»

1910-ben jelent meg a film alapjául szolgáló regény.
#9

84 Drakula  (1992)

(17) (15)

horror

A film Bram Stoker azonos című, klasszikus regénye alapján készült. A történet szerint Dracula (Gary Oldman), a véres kezű vámpír évekkel ezelőtt kikelt sírjából, és... több»

1897 óta rettegünk a vérszívó gróftól.
#8

57 Jekyll és Hyde  (1990)

(1)

horror | thriller

A köztiszteletben álló orvos egy ritka amazóniai virággal kísérletezik, amely olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyről azt tartják, hogy képes kettévágni az emberi lelket és... több»

1886-ban alakult át először a köztiszteletben álló, derék orvos.
#7

84 Nyomorultak  (2000)

dráma | történelmi

Franciaország, 1815. Jean Valjean 19 év után végre visszanyeri szabadságát. Ám a frissiben jött szabadsággal nem könnyű élni, és Jean Valjean gyűlöletének, indulatainak semmi... több»

1862 óta az egyik legmeghatóbb emberi történet.
#6

87 Frankenstein  (1994)

(7) (10)

dráma | horror | romantikus | sci-fi

Dr Frankenstein különböző testrészekből létrehoz egy teremtényt. Azonban teremtménye szörnyeteggé válik, amikor teremtője visszautasítja őt. Az eredeti regényt követve... több»

1818. január 1. nem csak egy új év kezdete volt.
#5

85 Veszedelmes viszonyok  (1988)

(8) (6)

dráma | romantikus

Mozikban | Netflix

Stephen Frears filmje sokadik feldolgozása Choderlos de Laclos azonos című regényének, mely a múlt században tiltott olvasmány volt. Őszinte történet férfiak és nők... több»

Az 1782-ben született történet máig aktuális.
#4

71 A fösvény  (1980)

(3)

vígjáték

Egy hihetetlenül fösvény ember, aki szembeszáll a világgal, hogy növelje a vagyonát. több»

Először 1668-ban mutatták be Párizsban.
#3

72 Hamlet  (1948)

(1) (2)

dráma

William Shakespeare Hamletjének legsikeresebb adaptációja, amiben apja szellemének bosszút esküszik a dán királyfi apja gyilkosa ellen, aki nem mellesleg nagybátyja és mostohaapja... több»

1599 és 1601 között keletkezhetett, de még mindig velünk van.
#2

83 Rómeó és Júlia  (1968)

(7) (2)

dráma | romantikus

William Shakespeare klasszikus drámájának filmadaptációja. több»

1597-től töretlen népszerűségnek örvend.
#1

81 Trója  (2004)

(30) (42)

dráma | történelmi

TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

Trójában háború dúl, mert a szerelmes Parisz (Orlando Bloom) elrabolta Helené hercegnőt (Diane Kruger). A megsértett és kifosztott Meneláosz király harcba hívja Agamemnónt (... több»

i. e. 8. század óta őrizzük ezt a kincset, időnként megújítva.