A költözés mindig izgalommal és várakozással teli. Nagy elvárásokkal vesszük birtokba új otthonunkat, és kíváncsian várjuk az első éjszakát. És olykor előfordul, hogy napok vagy hetek múlva jönnek elő a lakás vagy a környék eddig rejtőzködő problémái.

Mindig hálás téma egy költözés történetének elmesélése. Főleg, ha a bosszantó dolgok nem velünk történtek. Lehet humorosan is közelíteni a témához, de a pesszimistábbak gyakran rémtörténetet látnak egy felújításban vagy egy régebbi, használt lakás birtokba vételében.

Humoristák és filmrendezők is gyakran nyúlnak az új otthon témájához. Hofi nagyszerű előadásában megelevenedik előttünk Iván Kozirev öntőmunkás elbeszélése arról, hogyan költözött új lakásba. Illetve Nagy Bandó András felejthetetlen Kocka utca 13 és a Mi csak lakni akartunk című előadása.

Hollywood többnyire pesszimistábban közelít a beköltözős sztorik felé, csak elvétve bukkan fel egy-egy vígjáték a sok horrorfilm között. Az alábbi lista a legismertebb költözés utáni meglepődés témáját feldolgozó filmeket veszi számba.

Ingatlanügynökök kíméljenek!

#10

76 Parajelenségek  (2007)

(18) (23)

horror | misztikus | thriller

Netflix

A fiatal pár, Katie és Micah beköltöznek új San Diegó-i otthonukba. Katie, aki hisz a természetfeletti jelenségekben, szokatlan eseményekre lesz figyelmes, de Micah ostobaságnak... több»

PARAnormális PARAsztvakítás.
#9

80 Kedvencek temetője  (1989)

(24) (17)

horror | thriller

Egy tragédia után egy gyászoló apa felfedez egy ősi temetkezési helyet a háza mögött, amely képes feltámasztani a halottakat. több»

Amikor a környék sem túl ideális.
#8

86 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

Munkában a megélhetési szellemvadászok.
#7

78 A rettegés háza  (1979)

(6) (15)

horror

A rettegés háza című thrillerben Buzzy Crocker fotókat készít bulvárlapok számára, de egy ideje nem készült szenzációs darab. Végre megtalálja a nagy sztorit, amivel nagyot... több»

Örök rejtély.
#6

77 Insidious  (2010)

(36) (8)

horror | misztikus | thriller

Renai és Josh kisfiukkal együtt új otthonba költöznek. Nem sokkal később a fiú balesetet szenved, és kómába esik. Kiderül, hogy démoni erők dolgoznak a háttérben, aki lelkét... több»

Ne nézz hátra, jön a démon, nagyot üt az idegeidre!
#5

76 Pánikszoba  (2002)

(34) (19)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Az egyedülálló levált édesanya, Meg Altman és lánya, Sarah egy oriási New York-i lakásba költözik, mely rendkívül biztonságos pánikszobával is fel van szerelve, melyet még... több»

Amikor túl sokan ismerik a ház titkait.
#4

80 A ház  (1985)

(4) (5)

fantasy | horror | vígjáték

A ház című horror főszereplője a Vietnamot is megjárt Roger Cobb, aki egyre sikeresebb horrorírónak számít szakmájában, azonban magánélete romokban van. Gyermeke eltűnik és a... több»

Ijesztő hagyaték.
#3

79 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Aki kíváncsi, hamar...
#2

69 Fura farm  (1988)

(2) (2)

dráma | vígjáték

Amikor Andy (Chevy Chase) és Elizabeth (Madolyn Smith-Osborne) farmot vesz Vermontban, nem is sejtik, hogy milyen problémák várnak rájuk. Andy, a sportriporter elvonul, hogy végre a... több»

"Még térképet is rajzoltam."
#1

85 A pénznyelő  (1986)

(21) (7)

vígjáték

A fiatal házaspár, Walter Fielding és Anna Crowley új lakást szeretnének maguknak, ám pénzük az nem sok, úgyhogy nem fűznek nagy reményeket az akcióhoz. De meglepő módon... több»

Mintha itthon lennénk...