Variety: Magyarország háromoldalú támadást indít a nemzetközi piacon

Káel Csaba, a Magyar Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője egy 18. századi magyar huszáros filmmel készül a Berlinale Európai Filmvásárra, írja a nagy presztízsű filmes szaklap, a Variety. 

Hadik kalandja a témája az egyik filmnek, amelyet az NFI az EFM-en fog forgalmazni. Káel nem csak egy napot tervez Berlinben tölteni, hanem azt is reméli, hogy a magyar producerek a piac után szép eladási jegyzékkel távoznak.

A mostani filmvásár elsősorban azért érdekes magyar filmgyártás szempontjából, hiszen az NFI 2020-ban alakult, éppen akkor, amikor a világjárvány lecsapott, és bezárta a Berlinale piacát, így most először mutatkozik be a nemzetközi piac számára.

Káelt, a díjnyertes rendezőt, aki többek között a néhai Zsigmond Vilmossal is együtt dolgozott, magyar filmügyi kormánybiztosnak nevezték ki Andy Vajna 2019-ben bekövetkezett halála után, aki a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjeként felrázta a filmfinanszírozást. Az NFI megbízatása szélesebb körű, mint a korábbi Vajna-modell, amely elsősorban a játékfilmek finanszírozására összpontosított.

"Az elmúlt években sok minden megváltozott - megjelentek a streaming csatornák, és a filmgyártás újfajta módjai, például a nagy gyártási értékű minisorozatok" - mondja Káel. Az újraindított NFI ma már mind a játékfilmes (beleértve a dokumentumfilmeket és az animációs filmeket is), mind a televíziós produkciók számára évente mintegy 28,5 millió dolláros, összesen 19 millió dolláros támogatást nyújt. A pénz a fejlesztésre, a gyártás előkészítésére, a gyártásra, a marketingre és a forgalmazásra nyújtott támogatásokat fedezi.

A pénzből az NFI évente mintegy 20 játékfilmet és 200 televíziós produkciót támogat, beleértve a sorozatokat, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket és rajzfilmeket.

Káel szerint az NFI három fronton is ‘támadást indít’, többek között filmek egész sorát próbálják majd meg értékesíteni, továbbá népszerűsítik a magyar helyszíneket és koprodukciókat, valamint kiemelik Budapestet, mint olyan szolgáltató központot, amely London után a második helyen áll az európai produkciós központok között.

"Nagyon különleges tudással rendelkezünk itt Magyarországon - a legnagyobb nemzetközi produkciók itt forgatnak" - idézi a Variety Káelt.

Tavaly a bejövő produkciók 690 millió dollárnyi üzletet hoztak Magyarországra, amelyet az elérhető szolgáltatások és a nagyvonalú adókedvezmények vonzottak. A Magyarország és más országok közötti koprodukciók előmozdítása szintén kiemelt helyen szerepel az NFI napirendjén.

via Variety

55 Hadik  (2022)

kaland

Történelmi utazás a huszárok lebilincselő világába és Hadik András katonai bravúrját bemutató dicsőséges időkbe. A huszár virtus egyedülálló a magyar történelemben,... több»