Sean Penn és Ben Stiller ma egyike volt annak a 25 magas rangú tisztviselőnek, üzletembernek, szakértőnek és kulturális személyiségeknek, akiket Oroszország külügyminisztériuma kitiltott az országból.

A listán szerepel még Rick Scott, Mark Kelley, Pat Toomey, Kevin Kramer és Krysten Sinema szenátorok, valamint számos amerikai kereskedelmi tisztviselő, köztük Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter is.

“Továbbra is visszautasítjuk amerikai hatóságok ellenséges akcióit, amelyek továbbra is oroszgyűlölő irányt követnek, rombolva a kétoldalú kapcsolatokat és fokozva a konfrontációt Oroszország és az Egyesült Államok között” - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Penn az év elején Ukrajnába utazott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és dokumentumfilmet forgatott az oroszországi konfliktusról a Vice számára.

“Putyin úr az egész emberiség számára a legszörnyűbb hibát követte el. Zelenszkij elnök és az ukrán nép a bátorság és az elvek történelmi szimbólumává vált. Ukrajna az álmok demokratikus felkarolásának lándzsahegye” - írta egy korábbi nyilatkozatában Penn.

Stiller júniusban ukrán menekülteket látogatott meg Lengyelországban, mielőtt Kijevbe utazott volna, és az ENSZ Menekültügyi Hivatalának képviseletében végzett munkája részeként a menekültek világnapján.

"Nagyon megfogott az ukrán emberek és az elnök rugalmassága. Az a hihetetlen érzék, ahogyan felemelkedett a pillanathoz, és felajánlotta népének a vezetést és a valódi elszántságot, hogy átvészelje ezt a szörnyű helyzetet” - nyilatkozta korábban Ben Stiller.