Van, amikor úgy hozza az élet, hogy egy átlagosnak induló nap életünk fordulópontjává válik. A vásznon minden esetben olyan történeteket látunk, amelyekben egy esemény a főhős életét gyökeresen megváltoztatja, és olyan helyzetekben kell helytállnia, ami korábbi életétől, esetleg személyiségétől is teljesen idegen. A forgatókönyvírók kreativitásán múlik, hogy milyen köntösbe bújtatva mesélik el sztorijukat, és hogyan készítik elő a meglepőbbnél meglepőbb csavarokat.

Az igazán szorult helyzetekből való menekülés adja a kémtörténetek fő feszültségforrását. Hitchcock - a feszültségkeltés mestere - is szívesen forgatott kémtörténeteket, és a közönségsikert illetően mindig bejött a számítása. A James Bond-történeteket pedig be sem kell mutatni, hiszen az első rész óta eltelt idő alatt kormányok tucatjai, sőt politikai rendszerek buktak meg, a technika robbanásszerű fejlődésnek indult, és a filmek több egykori főszereplőt is túléltek, de a siker máig töretlen. E történetek sikereit sokan igyekeztek meglovagolni. Ennek következtében több zsánerbe is sikeresen integrálódott az ügynöksztorik alapgondolata, ez alól a vígjátékok sem jelentenek kivételt. Sőt. A jó vígjátékokban a helyzetkomikum, a szerepcsere, a félreértések csúcsrajáratása egy erősen humoros, de mégis izgalmas kémtörténetet eredményezhetnek. Az alábbi listán olyan alkotások szerepelnek, amelyeknek főhősei reggel még nem sejtették, hogy estére szuperkémek lesznek (sőt, egy részük még akkor sem). Lássuk hát, hogyan lehet valakiből véletlenül titkosügynök!
#10

81 A kém  (2015)

(140) (11)

akció | krimi | vígjáték

Disney+

Susan Cooper egy szerény CIA-elemző, aki az íróasztala mögül készíti elő az ügynökség legveszélyesebb küldetéseit. Azonban amikor egyik társa eltűnik, egy másik ügynök... több»

Amikor az irodista az irodából terepre kerül.
#9

thriller | vígjáték

Richard Drew, a magának való, kissé szórakozott művész váratlanul a CIA-n belül folyó hatalmi rivalizálás kereszttüzében találja magát, amikor mit sem sejtve felemás cipőben... több»

Amikor az egyik lábán piros cipőt viselő hegedűművészt egy igazi kém találomra kiválasztja a tömegből csaliügynöknek. Ez a film egy nagy sikerű francia vígjáték nem kevésbé jól sikerült remake-je. A fiatal Tom Hanks ügyesen játssza a fogalmatlan hegedűművész szerepét.
#8

83 39 lépcsőfok  (1935)

(5) (17)

misztikus | thriller

A 39 lépcsőfok című film történetének főhőse a kanadai Richard Hannay (Robert Donat), aki Angliába tölti szabadságát. Megismerkedik egy nővel, akit később rejtélyes... több»

Amikor egy turista egy kémnőt visz fel a lakásába.
#7

78 Kémek, mint mi  (1985)

(6) (4)

kaland | vígjáték

Az amerikai nemzetvédelem arra a következtetésre jut, hogy az oroszok készülnek valamire. Hogy igazi felderítési akciójukat leplezzék, úgy döntenek, álkémeket vetnek be. Két... több»

Amikor a totálisan tehetségtelen ügynökjelöltek éles helyzetbe kerülnek. "Doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor, doktor és doktor. Nem hagytunk ki senkit?"
#6

79 Top Secret  (1984)

(5) (6)

vígjáték | zenés

A szocialista világrendszer bomlása akkor kezdődött, amikor az amerikai rocksztárt vendégszereplésre hívták a vasfüggönyön túlra. Az Elvis nyomdokaiban botladozó Nick Rivers... több»

Amikor a rockzenész rossz társaságba keveredik.
#5

88 Nyomás utána  (1983)

(14) (11)

akció | kaland | vígjáték

A humorral és izgalommal átszőtt film az immár klasszikusnak számító páros, Bud Spencer és Terence Hill stílusában készült. Rosco, a jóképű, munkanélküli vagány... több»

Amikor két csaló visszaél két ügynök nevével.
#4

78 Spionfióka  (1991)

(3)

akció | vígjáték

A Spionfióka című vígjáték főhőse a gimnazista Michael, aki osztálykiránduláson vesz részt Európában. Párizsba érkezve azonban összetévesztik egy szupertitkos kémmel;... több»

Amikor egy laza gimis srác neve megegyezik egy sokat próbált szuperkém nevével.
#3

79 Nikita  (1990)

(4) (4)

akció | thriller

TV-ben (Spíler2 TV, csütörtök 01:33)

Egy kábítószeres lány bandájával együtt betörést szerveznek majd az akció közben megöl egy rendőrt. A lány életfogytiglani börtönbüntetést kap, amit csak egy módon... több»

Amikor a rendőrgyilkos lány kap egy utolsó esélyt az életre, aminél talán a halál is jobb lett volna.
#2

85 Észak-északnyugat  (1959)

(10) (28)

kaland | misztikus | thriller

HBO Max

Az egyszerű reklámszakembert, Roger Thornhillt egy nap elrabolják egy étteremből. Az eset mögött egy ellenséges kém, Philip Vandamm áll, aki csalétekként próbáljam meg... több»

Amikor egy reklámszakember éppen akkor megy a fülkék felé, amikor egy kitalált ügynököt hívnak a telefonhoz.
#1

misztikus | vígjáték

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

A Magas, szőke férfi felemás cipőben című francia vígjátékban a titkosszolgálat főnöke szeretne megszabadulni egyik riválisától, akiről azt gyanítja, hogy a helyére... több»

Amikor a mit sem sejtő hegedűművész csaliügynökké válik az öltözéke miatt.