Filmek

Legjobb "mentális betegség" filmek

Saját filmes lista készítése
#1

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

Bárhogy is nézzük, szerintem Scorsese egyik legjobb filmje. A rendező munkásságát átszelik a maffiasztorik, de lássuk be, a legjobb alkotásai mégiscsak azok, amelyek el tudnak attól a műfajtól távolodni. Scorsese jól tud bánni más alapanyagával is, és zseniálisan tud... több»
#2

87 Joker  (2019)

(86) (27)

dráma | krimi | thriller

Eszelős, veszedelmes, kissé mulatságos. Vajon mi vezetett oda, hogy a sikertelen stand-up komikusból pszichopata gyilkos, Batman főellensége váljon? Todd Philips szenzációs... több»

Az önálló Joker eredettörténet a kritikusok aranybányája lesz, olyannyira tartalmas alkotás. Az első szembetűnő jellegzetessége, hogy nem szuperhős film. Egy mesteri pszichothrillerrel van dolgunk, Todd Phillips ugyanis megrázóan erős drámát alkotott, soha nem látott... több»
#3

87 Lesz ez még így se!  (1997)

(32) (17)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max

Az egyedül élő Melvin Udall (Jack Nicholson) a világ egyik legkiállhatatlanabb alakja. A kényszeres és mogorva öregember mestere annak, hogy keserítse meg mások életét, és hogyan... több»

Remek film, egyszerre vicces és drámai is, olyan édesbús alkotás. Nagyon igazi, nagyon emberi, nagyon őszinte. Egyedülálló alkotás, ezer éve nem láttam, de meglepődtem, hogy ennyire jó. Csak ajánlani tudom.
#4

85 Fekete hattyú  (2010)

(81) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú mellett a... több»

Lehetett volna pörgősebb,fordulatosabb a cselekmény, mélyebbek a karakterek, így elég lagymatag az egész. A narratíva is távoli, sokszor nem tudjuk mi a valóság és mi a képzelet és igazából arra sem kapunk kielégítő magyarázatot, hogy Portman miért képzeleg, mentális beteg... több»
#5

dráma

TV-ben (M5, csütörtök 01:33)

Az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági válság idején vándormunkások járják az országot. Az értelmes George és bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is munkát... több»

Szerintem ez egy nagyon nagyon jó könyv és film, különleges és elgondolkodtató. John Steinbeck műve egy igaz történet a barátságról, beilleszkedésről, a nőkről , a felelősségről és mindenről, ami felnőtté teszi az embert. Érdemes megnézni!
#6

dráma | misztikus | thriller

Eva feladta az önmegvalósítás és a karrier lehetőségét, hogy felnevelje Kevint. Kettejük kapcsolatát azonban nem a szeretet és a kölcsönös bizalom uralja. Kevin viselkedése egyre... több»

Elég letargikus szochiopata dráma! Nevelési problémákra tesz utalást, az anya és fiú kacsolatának tökéletlenségeit boncolgatja. Szimpatikus volt az elején a történet megejelnítése, amikor a múlt, jelen és jövő képkockái egybemosódnak és gondolkodni kell, mi lehet a... több»
#7

78 Staten Island királya  (2020)

(21) (10)

dráma | vígjáték

Telekom TVGO

Scott gyerekkora cseppet sem volt ideálisnak nevezhető, különösen azt követően, hogy mindössze hét éves volt, amikor a 2001. szeptember 11-i terrortámadások során elvesztette... több»

Számomra nagyon frissítő volt új arcot látni vígjátékban. Pete Davidson humora nagyon kell a mai vígjátékoknak. Utoljára a Seth Rogan - James Franco vígjátékokon nevettem ennyit. Must see. Ha nem is kap el a humor, akkor is garantált vigyorral és jó kedvvel kelsz fel a film után.
#8

78 A bűnös  (2018)

(32) (6)

dráma | krimi | thriller

Az idei év meglepetéssikere Gustav Möller játékfilm-rendezői bemutatkozása, amely számos kritikust levett a lábáról. A felfüggesztett rendőr, Asger Holm unalmas diszpécseri... több»

Ez a film azért erős és azért annyira jó, mert gyakorlatilag egy ember arcát látjuk másfél órán át. Itt van szükség, és itt tud kiteljesedni legjobban a vizualitás, mégpedig aképpen, hogy képeket lát az agyunk, holott csak hangokat hallunk. Minden ránk van bízva, minden, amit... több»
#9

75 A jófiú  (1993)

(6) (5)

dráma | thriller

A megmagyarázhatatlan gonoszság elõérzetérõl szól a mesterien adagolt történet. Henry elbűvölõ tizenkét éves kisfiú. Zárkózott és kényes titkaira, ám mindenki elfogadja... több»

Vajon hol kezdődik a gonoszság és hol a gyermeki csínytevés? Vajon mennyire képes egy gyermek manipulálni a környezetét? Vajon mi vezet el odáig, hogy egy gyermek zsarolja, terrorban tartsa, megfélemlítse a társait? Sok kérdés vetődött fel bennem a film közben, noha csak kikapcsra... több»
#10

75 100 dolog  (2018)

(10) (5)

vígjáték

Ittasan fogadást kötni garantáltan rossz ötlet, a két jóbarát viszont csak akkor döbbent erre rá, amikor ádámkosztümben ocsúdtak fel hideg, kifosztott lakásukban. Vajon mennyi ideig... több»

Inkább dráma volt, mint vígjáték. A története, a mondanivalója, miszerint a tárgyaink mennyire meghatározzák a mindennapjainkat, ahelyett, hogy a körülöttünk levő emberekre koncentrálnánk.
#11

74 Veszélyes vágy  (2011)

(10) (10)

dráma | életrajzi | romantikus | thriller

A huszadik század legelején járunk egy svájci klinikán, ahol a tehetséges orvos, Carl Gustav Jung egy "hisztériától" szenvedő, gyönyörű orosz betegén, Sabrina Spielreinon próbál... több»

A pszichoanalízis tárgykörében Sigmund Freud és követője, későbbi nagy ellenfele, Carl Gustav Jung munkásságával könyvtárnyi irodalom foglalkozik. Ugyanakkor a téma első jelentős női képviselőjéról, Sabina Naftulowna Spielreinről (1885-1942) esetleg néhány lábjegyzet... több»
#12

84 Kontroll nélkül  (2019)

(6) (8)

dráma

Telekom TVGO

Megindítő történet egy kilencéves kislányról, aki ellenséges magatartással reagál a szülői szeretet hiányára. Mindenhol kívülállónak érzi magát, nem tud beilleszkedeni,... több»

Titkon mindenki sejti, hogy óriási problémák vannak a családsegítő rendszerrel, hogy az intézetben nevelkedő gyerekek élete nem fenékig tejfel, de hajlamosak vagyunk szemet hunyni olyan dolgok felett, melyek nem érintenek minket. Nora Fingscheidt pedig éppen ezt nem engedi. A... több»
#13

84 Különleges életek  (2019)

(7) (8)

dráma | vígjáték

Cinego | Telekom TVGO

A francia vígjáték bohókás könnyedséggel, ugyanakkor igaz együttérzéssel közelít egy társadalmilag érzékeny témához. Főszereplői autistáknak próbálnak segíteni, hogy... több»

Nekem talán jobban megragadta a figyelmemet és a fantáziámat a filmnek az a része, amikor főhőseinkre ráküldik a vizsgáló bizottságot. Mert tök jó felvetések hangzanak el Vincent Casseltől, hiszen valóban... Kik akarják megoldani ezeknek az embereknek a problémáját? Az... több»
#14

70 Péntek 13  (1980)

(15) (21)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok ül, a... több»

Péntek 13, a dátum, amit nemcsak a horrorfilmeket szeretők ismernek, hanem szinte mindenki, és erről a napról ezzel a dátummal szinte mindenkinek egy adott személy jut az eszébe, az pedig Jason Voorhees, a hokimaszkos erdei mészáros. Pedig az első Péntek 13, amit még 1980-ban... több»
#15

79 Törjön ki a frász!  (1996)

(7) (5)

fantasy | horror | vígjáték

Frank Bannister kisstílű szélhámos, aki az emberek félelmét kihasználva akar meggazdagodni. Partnerei tökéletesek ehhez a munkához: olcsón dolgoznak, szolgálatkészek és halottak! A... több»

Michael J. Fox és a szellemek. Egy imádnivaló kisfiús kinézettel rendelkező színész (aki ekkor már a Parkinson kórral küszködött) és az ő kísértetei és biznisze... A történet szerint Frank Bannister egy szellemlátó spiritiszta okkult nyomozó (egy autóbaleset előtt egyszerű... több»
#16

83 Fapofa  (2007)

(5)

dráma | romantikus | vígjáték

Hudson Milbank forgatókönyvíró személyiségzavarban szenved. Mivel emiatt idegenként éli meg saját életét, krónikus depressziója is van. Hudson magányosan él, utálja az anyját, és... több»

Nagyon jó kis film arról, amikor elidegenedik az ember a saját lelkétől. A forgatókönyvíró nagyon jó munkát végzett, jó kis történetet kanyarított arról milyen is az, ha elvesznek az érzések. Matthew Perry a tudása legjavát adja, és azt pedig nagyon jól.
#17

62 Péntek 13  (2009)

(14) (8)

horror | misztikus | thriller

A helyiek úgy gondolják, hogy az átok még mindig ott lebeg a Crystal Lake felett. Egy vállalkozó kedvű pár azonban mit sem törődve a múlttal újra megnyitja a tábor kapuit. Az... több»

Az egyik kedvenc slasher karakterem Jason volt, ezért nagyon örültem, hogy ha csak újragondolás formájában is, de ismételten kapok egy Péntek 13-as filmet, hisz a 2001-es Jason X finoman szólva sem nyerte el sok ember tetszését, és a 2003-as Freddy vs. Jasonnek már a címéből is... több»
#18

72 Take Shelter  (2011)

(5)

dráma | horror | thriller

Curtis LaForche (Michael Shannon) és felesége, Samantha (Jessica Chastain) számos kihívással néz szembe siket lányuk állandó és költséges orvosi ellátása miatt. Nehézségeik... több»

Szégyen, nem szégyen, rájöttem, hogy nem kedvelem az ún. független/indie filmeket. Ezt is csak Michael Shannon fantasztikus alakítása miatt értékeltem így fel. Rettenetesen hosszú, vontatott és a végén nem igazán lehet tudni, hogy a főhős zakkant-e, vagy valóban előre megérezte... több»
#19

81 Az önző óriás  (2013)

(1)

dráma

Arbort és Swiftyt kizárják az iskolából. Találkoznak Kittennel, a hulladékkereskedővel, aki munkát ad a kamaszoknak. Lovas kocsival járják a környéket és fémet gyűjtenek. Swifty... több»

Van benne némi humor és igazán stabilan van felépítve a film története is. Rendkívül szórakoztató a film és lebilincseli a nézőt, míg fel nem villan a stáblista.
#20

80 55 lépés  (2017)

(2)

dráma | életrajzi

HBO Max

Amikor azi ügyvéd, Colette Hughes új ügyfelével, Eleanor Riese-el találkozik még nem sejti, hogy megváltozik az élete. Egy komoly küldetést vesz a nyakába, hogy tehessen a kórházi... több»

Jó film, hálás téma, de a legjobb a két főszereplő. Ha rajtam múlna, biztos Helen Bohnan Carter díjesélyes lett volna. Az már elmúlt, de remélem egyszer megkapja. Szerintem zseniális.