Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  

Filmek

Legjobb filmek 1951-től 1960-ig - Olaszország

Saját filmes lista készítése
#1

85 Az édes élet  (1960)

(7) (24)

dráma | szatíra | vígjáték

Marcello valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ahol most egy bulvárlap munkatársa, a Via Venetóval jelképezett fényűző, hazug és cinikus társasági élet ismert... több»

Nagy szerelmem, Fellini és az olasz hatvanas évek talán egyik legjobbja. Nem is biztos hogy csak a filmben, de úgy általában. Felvonultat mindent, ami a korabeli közönséget a moziba hívta és mondhatni letaglózta. Luxus, csillogás, kiégés, a finom zuhanás az élvezetek... több»
#2

dráma

Cabiria (Giulietta Masina), a külvárosi prostituált és szerelme, Giorgio (Franco Fabrizi) egy néptelen területen kirándulnak. Amikor egy folyóparthoz érnek, Giorgio kitépi a nő... több»

#3

100 Nyomorultak  (1958)

(2)

dráma

Jean Valjeant egy kisebb bűncselekmény elkövetésével vádolják, ezért élete hátralevő részét meneküléssel tölti, de a nyomában ott van a kegyetlen rendőr, Javert, aki soha nem... több»

Véleményem szerint a klasszikus történetnek ez az egyik legjobb filmes feldolgozása.
#4

87 A félelem bére  (1953)

(6) (9)

dráma | kaland | road movie | thriller

És most a bátraknak felcsillan a remény: kigyulladt az olaj. Az olajkút oltása csak speciális eljárással lehetséges: nitroglicerinnel kell berobbantani az égő olajat és gázokat. A... több»

1953-ban Franciaországban olyan filmet készítettek Georges Arnaud 3 évvel korábban megjelent, azonos című regényéből, hogy arra az egész világ felkapta a fejét. Mind a mai napig kötelező darab az igényes közönség számára. A film cselekménye egy közép-amerikai, poros... több»
#5

dráma | háborús

A fiatal özvegy, Cesira (Sophia Loreno) úgy dönt, hogy tizenkét éves lányával, Rosettával (Eleonora Brown) együtt elhagyja a bombázott Rómát, és szülőfalujában bújik el, a... több»

Hogy szerettem volna megnézni ezt a filmet annak idején! Akkor 18 éven felülieknek szólt és nagyon szigorúan vették az ellenőrzést. Azóta pedig valahogy kimaradt, de most bepótoltam. Mélyen megrázó élmény a Moravia regény is, de a film nagyon sokat hozzá is tesz. Loren játéka... több»
#6

83 Országúton  (1954)

(5) (7)

dráma | road movie

Vannak filmek, amelyek beépülnek életünkbe, hiába változik az idő, az ízlés és a technika, kopásmentesen szépek maradnak, akárcsak legigazabb emlékeink. Ha csak úgy véletlenül... több»

Gyönyörű, emberi történetek sorsokról, érzelmekről, magányról, halálról. Megrázó, szívbe markoló dráma.
#7

83 Rocco és fivérei  (1960)

(2) (1)

dráma | krimi | sportfilm

Az 1950-es évek közepe táján más emigránsok kíséretében egy déli család érkezik Milánóba, az ipari központba. A változásokra az öt testvér, Vincenzo, Simone, Luca, Ciro és... több»

Van benne egy bombanő, Claudia Cardinale és a zseniális Delon, aki a mimika nagymestere. A film egy kifejezetten erős, drámai mondanivalót sugárzó mű, amit a francia filmek kedvelőinek kötelező megnézni.
#8

90 A kaland  (1960)

(5)

dráma | misztikus

Anna (Lea Massari) meghívja barátnőjét, Claudiát (Monica Vitti) egy tengeri nyaralásra. A jachton ott lesz még Anna vőlegénye, Sandro (Gabriele Ferzetti) és egy ismerős pár, Giulia... több»

#9

90 A párizsi Notre-Dame  (1956)

(2) (2)

dráma | történelmi

Esmeralda és Quasimodo, Phoebus és Frollo, a festői középkori Párizsban játszódó történet és a végletes, forró szenvedélyek viharos sodrása rendre elbűvöli a filmrendezőket.... több»

Már nem emlékszem, hogy kiskamasz koromban először láttam-e a filmet, vagy előbb olvastam-e, de valamelyik élmény hatására sorra vettem Victor Hugo nagy regényeit (A nyomorultak, A nevető ember, A tenger munkásai, Kilencvenhárom) Akkori romantikus lelkemnek mindegyik nagyon tetszett,... több»
#10

88 A sorompók lezárulnak  (1952)

(2) (6)

dráma

A sorompók lezárulnak című dráma főszereplője Umberto, a nyugdíjas tanár, akinek nyugdíja az albérletet is alig fedezi, ráadásul háziasszonyának is ki van szolgáltatva. A... több»

Vittorio De Sica sok-sok remek filmet készített. A "brüsszeli tizenkettő" listáján harmadik a "Biciklitolvajok", de ezt a filmjét én egyenértékűnek tartom azzal. Carlo Battisti a mi Rajz Jánosunk hangjával a legszebb, legmaradandóbb filmélményeim közé tartozik.
#11

88 Madame de...  (1953)

(1)

dráma | romantikus

Egy pár gyémántfülbevaló komolyabb konfliktust tud okozni egy előkelő családban, mint azt hinnénk.

1953-as Max Ophüls film korabeli nagy sztárokkal, Darrieux és két korabeli amorozó; Boyer és De Sica. Szerelmi dráma, melodramatikus hangszerelésben. Újra azért nem nézném meg!
#12

87 Háború és béke  (1956)

(2) (12)

dráma | háborús | romantikus

Miután a legyőzhetetlennek tűnő Napoleon egész Európát térdre kényszerítette, figyelmét Oroszország felé fordítja. Moszkvában, a közelgő háború hangulatában, Pierre Bezuhov,... több»

nagyszabású hollywoodi alkotás, mesés kosztümökkel, zenével, tánccal, romantikával. nagyon jól sikerült adaptáció, amiben Audrey a hab a tortán
#13

dráma | vígjáték

Moraldo, Fausto, Leopoldo, és Alberto egy álmos tengerparti kisváros aranyifjai, akik 30 éves korukra sem akarnak belenõni a felnõtt életbe. Egyikük sem dolgozik, és napjaikat, de... több»

#14

dráma | háborús

A Gestapo letartóztatja Bardone-t, és arra kényszerítik, hogy partizánszerepbe bújva leplezze le az ellenállás valódi vezetőjét. Ő azonban váratlanul azonosul az eljátszott... több»

#15

dráma | háborús | vígjáték

A Mindenki haza! című film története 1943 után játszódik, amikor Badoglio fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel és az olasz hadsereg feloszlott. A katonákat csak a hazajutás... több»

#16

dráma | vígjáték

Netflix

A munkanélküli római családapából tolvajjá lett Esposito és Bottoni rendőr különös küzdelméről szól ez "a chaplini hagyományokat a neorealizmus tapasztalataival elegyítő film,... több»

#17

83 A púpos  (1959)

(1)

akció | kaland

A francia királyi udvarban sok a saját érdekeit szem előtt tartó talpnyaló. A lovagiasságáról és kalandjairól híres Lagardere is egy ilyen kegyenc ármánykodásának lesz az... több»

Remek vívójelenetek vannak benne, nagyon jó kalandfilm, Jean Marais pedig szuper volt.
#18

vígjáték

Don Camillo egy vidéki kisváros plébánosaként szolgál a második világháború ideológiailag zavaros időszakában. Amikor a városi vezetést a kommunisták ragadják kézhez, akaratlanul... több»

Nagyon jó látni, hogy egy pap is lehet "laza". Sőt a felettese is, nem az a tipikus karót nyelt szigorú vasdarab, aminek az ember egy papot elképzel. Talán emiatt is engedték az átkosban lejátszani nálunk is a filmet... Persze ma már ott van a Googlemap, a Street View, én is... több»
#19

dráma | vígjáték

A szép Antonio című film főhőse a sármos fiatalember, Antonio Magnano, akit az egész város csodál. Minden nő odavan érte - legyen szó fiatalról, idősről, házasról vagy... több»

#20

80 Az utolsó akció  (1954)

(1) (2)

dráma | krimi

Max, a gengszter (Jean Gabin), és Riton nevű barátja, utolsó „munkájuk” során 48 kiló aranyat lopnak el. A zsákmányukról Josy (a kezdő színésznő, Jeanne Moreau), Riton volt... több»

Eléggé ismeretlen gengszterfilm, bár megérdemelné a nagyobb népszerűséget. A készítésekor még nem dívott a felturbózott akciósorozat, ennek ellenére van a végén egy remek autós üldözés és egy nagy lövöldözős jelenet. Jacques Becker két évvel előbb készítette a... több»